„Comisia de la Veneția se va întâlni cu noi joi la ora 11:00, până atunci reprezentanții Comisiei de la Veneția se vor întâlni cu reprezentanții Ministerului Justiției, CSM și așa mai departe. Comisia de la Veneția va veni punctual să discute pe legile justiției. Așa cum știți, pârâcioșii de serviciu, PNL și USR, au mers la Strasbourg și s-au plâns că nu știu ce s-a întâmplat. În aceste condiții Comisia de la Veneția a venit să vadă dacă OUG 90,92,7, prin modificările care s-au făcut s-au adus atingere la legile justiției. Vom avea un punct de vedere la această întâlnire, dar nu avea nicio legătură modificarea Codului penal cu discuția pe legile justiției cu reprezentanții Comisiei de la Veneția. De aceea nu am amânat discuțiile”, a declarat Florin Iordache, în Parlament.
Întrebat dacă se așteaptă ca experții de la Veneția să critice modificările aduse Codului penal, Iordache a răspuns: „Criticile pe care le-a avut Comisia de la Veneția le-am explicat celor care au vrut să audă. Cine vrea să critice, poate să critice indiferent de argumentele aduse de noi. Legislația și deciziile CCR țin cont și de tratatele și de legislația internațională cât și de acele prevederi pe care cineva dorește să le critice. Cine e de bună credință le ia ca atare, cine nu e de bună credință atacă și contestă la infinit”.
El a adăugat că miercuri Camera Deputaților va adopta Codurile penale.
„Vom avea mâine dezbaterile în Cameră și cred că mâine de la ora 12:00 vom avea și votul final astfel încât să îi trimitem președintelui și aceste două coduri. În proiectele care vor fi înaintate președintelui sunt numai articolele declarate constituționale. O eventuală sesizare la CCR va fi respinsă după scaun, adică dacă nu am modificat niciun articol din cele declarate constituționale e un exercițiu democratic, pe care pot să îl înțeleg, că nu își doresc intrarea în vigoare. Eu vă spun că până pleacă parlamentul în vacanță aceste două coduri cu articolele declarate constituționale, va fi obligat președintele să le promulge. Vacanța eu o consider 1 iulie. La începutul lunii iunie, pentru că nu sunt elemente de neconstituționalitate, răspunsul de l Curte poate veni. În aceste condiții singura variantă pe care o mai are președintele este de a solicita o reexaminare. În reexaminare nu avem decât să i le facem pachet, să i le trimitem să le promulge”, a conchis Iordache.
Comisia specială pentru legile justiției a întocmit, marți, raport favorabil pentru proiectele de lege privind Codul penal și Codul de procedură penală.