Prima pagină » Știri » Reprezentanții studenților sunt surprinși și dezamăgiți că nu au fost consultați privind programul de credite fără dobândă garantate de stat

Reprezentanții studenților sunt surprinși și dezamăgiți că nu au fost consultați privind programul de credite fără dobândă garantate de stat

Reprezentanții studenților sunt surprinși și dezamăgiți că nu au fost consultați privind programul de credite fără dobândă garantate de stat
Reprezentanții studenților sunt surprinși și dezamăgiți că nu au fost consultați privind programul de credite cu dobândă zero. ce solicită aceștia, citiți în articol

„Reprezentanții legitimi ai elevilor, studenților și tinerilor din România, solicită de urgență o întrevedere cu Guvernul României referitoare la introducerea Programului „Investește în tine” – împrumuturi fără dobândă garantate de stat. Ne exprimăm surprinderea și dezamăgirea deopotrivă că un astfel de program, cu un impact semnificativ asupra categoriilor mai sus menționate, poate să fie propus spre adoptare fără o amplă consultare prealabilă, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului”, reiese dintr-un comunicat comun transmis de Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tinerilor din România (CTR).

Elevii și studenții sunt de părare că implementarea unui astfel de program ar putea duce la scăderea investițiilor în educație și creșterea taxelor de școlarizare, așa cum s-a întâmplat și în alte stat unde a funcționat o astfel de măsură.

„În perioada 1989-2009, contribuția statului olandez în finanțarea învățământului superior a scăzut cu 38%, în timp ce nivelul de creditare al studenților a crescut cu 105%. La 31 martie 2015, datoriile totale ale studenților din Anglia, unde există un sistem de cost sharing similar cu cel propus de guvern, au atins pragul de 64 miliarde £, în timp ce în Scoția (3,5 miliarde £), Țara Galilor (2,9 miliarde £) sau Irlanda de Nord (2,4 miliarde £), unde statul recunoaște valoare socială a învățământului gratuit acestea erau semnificativ mai mici”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, ministrul Finanțelor a declarat, în martie, că „70% din populație nu a avut experiența datoriilor” respectiv „aproape 90% din populație are un nivel redus de înțelegere a problematicilor legate de bani”.

„Un proiect cu atât de multe ramificații și implicații, în special de natură financiară, ar trebui să fie amplu dezbătut în spațiul public și să aibă o puternică componentă de consultare a actorilor relevanți. Într-o țară în care educația financiară nu se predă unitar, în care nu există o formare prealabilă a tinerilor în ceea ce privește gestionarea banilor și în care sistemul de învățământ are lipsuri majore, trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva reorientarea către alte mijloace de sprijin este mai oportună”, a explicat pre;edintele CNE, Ioana Băltărețu.

Vicepremierul Viorel Ștefan a anunțat, marți, că Guvernul va adopta săptămâna viitoare un act normativ prin care statul va acorda credite preferențiale, cu dobândă zero, persoanelor care vor să investească în dezoltare personală, acoperind cheltuieli cu educația, sănătatea, sportul sau cultura.

 

Autor

Citește și