Prima pagină » Știri » Reprezentantul Permanent al României la ONU, ales președinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ales președinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ales președinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni
Detalii pe Gândul.

Evenimentul a avut loc la sediul Misiunii Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) din New York. Felicitându-l pe Reprezentantul Permanent al României, fostul președinte al Grupului, Reprezentantul Permanent al Madagascar, ambasadorul Zina Andrianarivelo, a arătat că „această alegere arată încrederea și respectul de care ambasadorul Ion Jinga se bucură în rândul colegilor săi francofoni”.

Mulțumind pentru încrederea pe care i-au acordat-o ambasadorii celorlalte state francofone, Ion Jinga a evocat atașamentul de lungă durată al României la spațiul cultural și de valori al Francofoniei. Dimensiunea francofonă a României a fost construită de-a lungul a aproape 250 de ani – limba franceză fiind introdusă ca disciplină de studiu obligatorie la Școala Superioară din Bucuresti în anul 1776, iar începând cu 1830 studiul limbii franceze s-a extins în școlile din București și Iași.

„A te exprima în limba franceză în spațiul românesc a însemnat mai mult decât simpla stăpânire a unui instrument lingvistic. A fost și rămâne expresia adeziunii la valori, idei și idealuri specifice națiunilor moderne europene. Intelectualii și elita politică românească au ales limba franceză în secolul XIX ca modalitate de manifestare a libertății, modernității și apartenenței spațiului românesc la Europa națiunilor libere. În prima jumătate a secolului XX, Bucureștiul era numit « Micul Paris », iar o serie de genii românești ce aparțin astăzi culturii universale, precum Constantin Brâncuși, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, George Enescu sau Emil Cioran, fac parte din patrimoniul francofon comun”, a spus ambasadorul român la ONU.

Organizația Internațională a Francofoniei numără 57 de state membre cu drepturi depline, 3 state asociate și 20 de țări cu statut de observator. România a obținut statutul de membru cu drepturi depline al OIF în anul 1993.

În 2006, Bucureștiul a găzduit cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, dedicat „tehnologiilor informatice în educație”, eveniment care a reunit 36 de șefi de state și de guverne, 25 de miniștri ai Afacerilor Externe și 11 miniștri ai Culturii, fiind pentru prima oară când o țară din Europa Centrală și de Est găzduia o reuniune la vârf a Francofoniei.

În 2007, Secretarul General al OIF a desemnat România un „stat-far” al Francofoniei în Europa Centrală și de Est, pentru rolul său în promovarea limbii franceze și a valorilor francofone în regiune. În România există peste 10.000 profesori de limba franceză, care este studiată de circa 1,5 milioane elevi români.

Citește și