Decizia finală urma să fie luată pe 18 mai, dar Parlamentul European a decis să ia o pauză de cel puțin o lună. Un anunț oficial al amânării este așteptat luni, 15 mai.
Europarlamentarii ar vrea să condiționeze acordarea banilor de respectarea normelor democratice în privința adoptării reformei electorale promovate de Partidul Democrat aflat la guvernare și de Partidul Socialiștilor, apropiat președintelui Igor Dodon.
Pachetul de ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova a fost aprobat de țările membre ale Uniunii Europene, la nivel de ambasadori, pe 12 aprilie. O precondiție formulată a fost angajamentul guvernului moldovean de a respecta „sistemul parlamentar pluripartit”.
Europarlamentarul român Sigfried Mureșan a avertizat săptămâna aceasta că Parlamentul European poate bloca ajutoarele destinate Republicii Moldova, dacă guvernarea schimbă sistemul electoral în lipsa consensului, care ar include opoziția și societatea civilă. Mureșan a mai spus că acțiunile guvernării de la Chișinău sunt monitorizate deosebit de strict de către Uniunea Europeană.
Pe 5 mai, Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea de modificare a sistemului electoral, mai exact trecerea la sistemul electoral mixt. Acesta presupune că jumătate din deputați ar fi aleși, la alegerile din 2018, pe liste de partid, iar cealaltă jumătate în circumscripții uninominale.
Formațiunile opoziției pro-europene și societatea civilă din Republica Moldova au organizat proteste, susținând că reforma sistemului electoral ar avantaja Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor.