Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, potrivit Unimedia
Avocatul care reprezintă, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, interesele celor șapte cetățeni turci deportați, profesori la liceele „Orizont” din Republica Moldova, Vitalie Nagacevschi, a declarat în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, la sfârșitul lunii mai, că se așteaptă la o decizie de condamnare a Republicii Moldova, întrucât țara nu le-a asigurat drepturile fundamentale prevăzute în legislația națională și în tratatele internaționale. Conform presei, majoritatea profesorilor au fost condamnați deja de instanțele din Turcia.
La data de 6 septembrie 2018, la ora 8:50, pe o rețea de socializare apar primele informații precum că șapte persoane de la un liceu din Chișinău, printre care directorul instituției, au fost ridicate către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) și transportate într-o direcție necunoscută.
După o oră, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că cei șapte cetățeni străini sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declarați indezirabili de către organele competente și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova.
Ulterior, pe site-ul SIS a mai apărut o precizare, precum că aceștia nu au fost reținuți, dar escortați.
Surse UNIMEDIA au declarat că cetățenii turci au fost duși imediat la Aeroport și urcați în avionul de pe cursa Chișinău-Istanbul, însă decolarea nu a avut loc la 9:35, însă la 11:00.