Prima pagină » Știri » Reputat medic din România, anunț terifiant: “Boala provocată de COVID-19 poate să devină cronică, la fel ca HIV și hepatita B!”

Reputat medic din România, anunț terifiant: “Boala provocată de COVID-19 poate să devină cronică, la fel ca HIV și hepatita B!”

Reputat medic din România, anunț terifiant: “Boala provocată de COVID-19 poate să devină cronică, la fel ca HIV și hepatita B!”

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași, susține că boala provocată de COVID-19 ar putea fi cronică, până în prezent nefiind clar dacă virusul se elimină din organism sau rămâne precum virusul HIV sau virusul hepatitei B.

Cunoscutul medic a observat că simptomele COVID-19 se modifică în mod constant, iar doctorii sunt puși în mare dificultate. Spre exemplu, tot mai mulți pacienți vin la spital fără simptomele cu care s-au confruntat cadrele medicale în primele luni de la începutul pandemiei. Acestea ajung să se manifeste pe finalul bolii sau chiar deloc.

În plus, există pacienți care rămân infectați cu coronavirus, deși primesc tratamentul adecvat, lucru care îi determină pe medici să se întrebe dacă nu cumva boala este cronică, exact ca HIV-ul și Hepatita B.

Această boală poate să devină cronică, nu știm dacă acest virus se elimină din organism și dacă nu rămâne precum virusul HIV sau virusul hepatitei B. Pierderea gustului și a mirosului apare mai rar și nu la început, cum se întâmpla, apare pe parcurs. Sau durerile musculare apăreau în puseu febril după 7-10 zile. Am avut pacienți fără febră care au avut direct dureri musculare. S-au schimbat momentele de apariție în scenă, nu se mai păstrează aceleași reguli”, a declarat, potrivit Mediafax, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Cuvioasa Parascheva, Carmen Dorobăţ.

Carmen Dorobăț îi îndeamnă pe medicii de familie să fie foarte atenți pe durata pandemiei de COVID-19

Carmen Dorobăț trage un semnal de alarmă și îi atenționează pe medicii de familie să fie foarte atenți la simptomele pe care le au pacienții pe care îi tratează. De asemenea, și oamenii ar trebui să dea atenție oricărui simptom.

Nu-i nici de rău, nici de bine. Trebuie să fie foarte atenți medicii. Eu de asta am spus. În special medicii de familie trebuie să fie atenți, pentru că riscăm să polarizăm. De aceea pacienții ajung în stare foarte gravă, în momentul acesta la Terapie Intensivă nu mai este nici un loc, iar la zona de confirmați mai am 20 de locuri. Ei stau acasă, pentru că le permite legea și îmi este frică că nu dau atenție la simptome și ajung foarte târziu la spital”, a mai precizat Carmen Dorobăţ.

Citește și