Vor exista anumite restricții
Reprezentanții HoReCa au participat astăzi la discuții cu Guvernul și premierul Ludovic Orban. Potrivit acestora, restaurantele se vor deschide și în interior, dar se vor aplica anumite restricții, precum distanțarea fizică sau un număr limitat de persoane care vor putea sta la o masă. De asemenea, unele mese vor fi lăsate libere.
Persoanele care vor intra în restaurante vor trebui să poarte mască de protecție.
„La nivel național, este important să deschidem la data de 1 septembrie. Avem 400.000 de angajați cu slujbele în pericol. Nu se pune problema să mai așteptăm. Evident, vor fi excepții punctuale acolo unde nivelul epidemiologic nu este ținut sub control. Aceste puncte specifice vor putea evolua în cursul următoarelor luni, în funcție de statusul infectărilor.
A fost și domnul ministru Tătaru și domnul Arafat și persoane din Ministerul de Finanțe, pentru că situația HoReCa este o situație complexă. Cu toții am agreat că este important să se deschidă restaurantele la interior, în anumite condiții. Așteptăm decizia CNSU de mâine și care dintre propunerile noastre vor fi acceptate în privința regulamentului.
Vor fi restricții care vor proveni din distanțarea socială, respectiv noi am propus să folosim o masă, o masă să fie interzis de la a fi folosită, ceea ce va decurge o utilizare a restaurantelor la interior de maximum 50%, pentru această fază a relaxării”, a spus Dragoş Petrescu, preşedintele patronatului HORA.
Adrian Negrescu: „Noi suntem singură țară care ținem restaurantele închise. Pierderile sunt undeva la 400 de milioane de euro/ lună”
„Măsurile propuse de HoReCa, purtatul măștii, dezinfecție puternică în toate locațiile-cinematografe, teatre, restaurante- distanțarea socială, sunt chestii simple pe care alte țări le aplică de luni de zile. Noi suntem singura țară care ținem restaurantele închise. Ce înseamnă acest lucru din punct de vedere economic? Pierderile sunt undeva la 400 de milioane de euro/ luna din care statul nu mai câștigă nimic din taxe și impozite. Nu mai vorbesc de angajați. Sunt peste 400.000 de angajați care așteaptă să se întoarcă la muncă. Nu știm cum am ajuns la soluția pentru a fi redeschise de la 1 septembrie, în condițiile în care sunt mai mulți îmbolnăviți decât în luna aprilie. Nu se justifică din punct de vedere sanitar, doar din punct de vedere economic.”
Adrian Negrescu spune că nu a existat o strategie pentru redeschiderea industriei ospitalității și nu va exista.
„S-a dovedit că nu a existat o strategie cu privire la redeschiderea acestui segment vital din economie care stimulează consumul și economia românească. Dacă nu am avut o strategie, nu vom avea. În pragul campaniei electorale venim cu astfel de măsuri. Să sperăm că se vor redeschide restaurantele de la 1 septembrie, pentru că și alte domenii, teatre, cinematografe au nevoie să își reia activitate.”