Un bărbat din Vatra Dornei a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că și-a dus mașina la spălătorie, deși Grupul de Comunicare Strategică a transmis că astfel de deplasări se pot realiza chiar și în timpul stării de urgență, dacă se completează corect declarația pe propria răspundere.
Bărbatul amendat avea declarația pe propria răspundere și i-a prezentat-o agentului de poliție, care nu a luat în considerare precizările colegului său referitoare la comunicare MAI în privința deplasărilor la spălătorie, și i-a aplicat o amendă de 2.000 de lei șoferului, relatează Monitorul de Suceava.
Sancțiunea a fost aplicată pe 12 aprilie, în jurul orei 17.00.
„Am plecat de la domiciliu cu declarația pe proprie răspundere completată cu destinația Magazin Lidl, fiind cel mai apropiat, și apoi o spălătorie auto Self wash din imediata apropiere. Am fost surprins la spălătorie de către un echipaj de politie și tratat ca un infractor.
Le-am prezentat declarația și actul de identitate. Polițistul care m-a abordat cu o tonalitate vădit agresivă și arogantă mi-a explicat că nu am ce căuta acolo, că spălătoriile auto sunt destinate doar poliției, salvării și taximetriștilor și că dorește să mă amendeze.
Am încercat să-i explic de precizările oficiale ale MAI, dar agentul în cauză mi-a spus că nu îl interesează ce spune Velea sau prim-ministrul sau ce scrie pe pagina oficială a MAI și că dacă în ordonanță nu scrie negru pe alb că ai voie la spălătorie, el mă amendează și că scopul lui este de a aplica doar ordonanțele militare.
Colegul său între timp a căutat pe telefon textul publicat și a încercat să i-l arate, dar acesta a rămas ferm pe poziție. Colegul părea că nu este întru totul de acord cu acțiunile agentului cu pricina, drept urmare s-a retras în mașină”.
Potrivit procesului verbal întocmit, bărbatul „a fost depistat pe strada Republicii din municipiul Vatra Dornei, la spălătoria auto…, efectuând activități de cosmetizare a autovehiculului, acestea nefiind prevăzute ca motive de a circula în afara locuinței”.
Șoferul din Vatra Dornei suține că polițistul a stat la mai puțin de un metru de el, că i-a reținut buletinul mai bine de jumătate de oră, apoi i l-a înapoiat fără să îl dezinfecteze și ulterior i-a înmânat un pix „ronțăit” pentru a semnat procesul verbal.