Rețea de infracționalitate cu subvenții, destructurată în Italia. Se invocă implicarea Mafiei! În România, Justiția condamnă pe bandă rulantă astfel de cazuri
Procurorii au precizat presei italiene că indiciile în cazul de fraudă duc către două clanuri mafiote din estul Siciliei. Potrivit Reuters, acestea ar fi încasat circa 5,5 milioane de euro plăți directe pentru suprafețe pe care nu le-ar fi deținut, în perioada 2010 – 2017.
Printre cei arestați se află și boșii a două familii, precum și un număr de oficialități care îi asistă pe fermieri să acceseze banii europeni, respectiv un primar local și un contabil. Nu mai puțin de 150 de persoane juridice sunt și ele parte a investigației.
„Acolo, Mafia are o așa mare putere, încât a pus mâna pe 15 hectare de teren printr-un simplu telefon. Nu a fost nevoie de nicio amenințare”, a scris în mandatul de arestare judecătorul Sergio Mastroeni. „Când vine vorba de Mafie, trebuie doar să-ți spui numele și, poate, dacă este necesar, că tocmai ai ieșit din închisoare”.
Cu toate acestea, Mastroeni a adăugat că familiile au reușit să obțină fondurile europene mulțumită ajutorului primit de la „gulerele albe”. Aceștia le-ar fi facilitat accesul la lumea birocratică a finanțărilor europene.
Blocul comunitar (UE28) plătește zeci de miliarde de euro subvenții pentru agricultură, anual. Banii sunt meniți să-i ajute pe fermieri să-și acopere pierderile de venit și să mențină astfel comunitățile rurale în viață.
Teresa Bellanova, ministrul Agriculturii în exercițiu, a spus că operațiunea Poliției a revelat noua față a mafioților sicilieni, în mod tradițional asociată cu traficul de droguri și șantaj, iar acum implicată adânc în escrocherii cu bani europeni.
„Gravitatea celor identificate este enormă”, a precizat oficialul guvernamental italian. „Este cât se poate de clar cât de distrugătoare este pentru mediul rural acțiunea de a devia resursele financiare europene dinspre agricultură și afacerile de calitate – adică spre majoritatea firmelor care activează în estul Siciliei – spre bandele mafiote”.
România: aproape un milion de lei fraudat, într-un singur dosar care implică subvenții
În luna octombrie a anului trecut, prin decizia penală nr. 498 din 17.10.2019, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe inculpatul Drocan Fabian Laurențiu Costel, la data faptei primar al comunei Devesel, județul Mehedinți, la o pedeapsă de trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea, pe o perioadă de cinci ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Potrivit unui comunicat DNA, aceeași instanță l-a condamnat și pe inculpatul Mițaru Ion Eugen, la data faptei conducător auto la Primăria comunei Devesel, județul Mehedinți, la o pedeapsă de doi ani și opt luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
„În cazul inculpatului Mițaru Ion Eugen, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime”, se precizează în documentul DNA.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Drocan Fabian Laurențiu Costel și Mițaru Ion Eugen vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare, respectiv 60 de zile lucrătoare, ambii în cadrul localității Devesel, sat Devesel, județul Mehedinți (în cadrul Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți și unitățile școlare subordonate acestuia).
În plus, instanța l-a obligat pe inculpatul Mițaru Ion Eugen la plata, către partea civilă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Mehedinți, a sumei de 796.564,84 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin încasarea în mod necuvenit a sprijinului acordat, la care se vor adăuga accesoriile, reprezentând dobânzi și penalități de întârziere, calculate până la achitarea integrală a prejudiciului.
De asemenea, judecătorii l-a obligat pe Drocan Fabian Laurențiu Costel la plata, către partea civilă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Mehedinți, a sumei de 111.282,37 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin încasarea în mod necuvenit a sprijinului acordat, la care se vor adăuga accesoriile, reprezentând dobânzi și penalități de întârziere, calculate până la achitarea integrală a prejudiciului.
Sursă foto: Pixabay