Șapte directori de bănci sunt suspectați de o fraudă de 85 de milioane de milioane de euro sprijinind obținerea ilegală a unor credite bancare. Procurorii DIICOT efectuează în această dimineață 48 de percheziții în București și județele Satu Mare, Ilfov și Vâlcea. Acțiunea vizează destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălarea banilor, se arată într-un comunicat DIICOT.
UPDATE 17.30 Dumitru Creștin nu este implicat în cazul privind fraudele bancare, potrivit unui comunicat de presă din partea acestuia.
„Vă scriem ca urmare a numeroaselor articole publicate în ultima vreme în mass-media din Romania legate de fraudele bancare de 85 milioane de euro, în cadrul cărora a fost vehiculat numele lui Dumitru Creștin, ca fiind implicat în aceasta investigație. Dorim să atragem atenția asupra câtorva aspecte importante: Familia Creștin este compusă din trei frați și o soră, iar Dumitru nu este implicat în ancheta desfășurată de DIICOT în cazul fraudelor bancare”, se arată în comunicatul acestuia.
Mai mult decât atât, spune sursa citată, Dumitru Creștin „nu a luat niciun credit bancar pentru afaceri comune sau manageriate împreună cu frații săi. Prin urmare, Dumitru Creștin nu a fost perchezitionat sau cercetat de catre DIICOT în cazul fraudelor bancare în valoare de 85 de milioane euro și se află în continuare pe teritoriul României”.
UPDATE 17.10 Omul de afaceri Marius Locic a ajuns la DIICOT pentru audieri. El a susținut că nu are încă o calitate în acest dosar. Locic a declarat că lucrează cu băncile la care are mai multe credite pentru a putea rambursa banii, lucru pe care a lăsat să se înțeleagă că nu a mai reușit să-l facă în ultima vreme.
Locic a spus că săptămâna viitoare se vor deschide două piețe la care are investiții în București – Piața Basarabia și Piața Gara de Nord. De aici ar urma să îi intre bani pentru a putea achita o parte din datoriile la bănci.
UPDATE 16.00 Omul de afaceri Valentin Nedelcu ar fi cel care a denunțat întreaga rețea și modul ei de operare la DIICOT, susțin avocații unora dintre cei implicați. Nedelcu este fostul soț al cântăreței Manuela Fedorca și a mai fost arestat pentru astfel de fraude, cel mai recent în 2011.
UPDATE 13.25 Șapte directori de bănci sunt vizați în ancheta DIICOT privind fraudări bancare, între care Dana Băjescu, directorul Grupului BRD Dorobanți din București, care a ajuns la audieri, a declarat avocatul acesteia.
Notarul Paula Rosenberg – soția artistului Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, ales senator pe listele USL – a fost adus cu mandat de polițiști la sediul DIICOT, pentru audiere.
UPDATE 12.00 Lucian Cojocaru, fost director BRD și în prezent vicepreședinte Volksbank, șefi ai sucursalelor BRD Unirii și Dorobanți și responsabili ATE Bank sunt cercetați de DIICOT în cazul fraudelor bancare, capii afacerii fiind Marius Locic și frații Creștin, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.
Potrivit surselor citate, în această afacere sunt implicați patru notari, unul dintre aceștia fiind soția lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg. Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.
De asemenea, în anchetă este vizată și soția lui Marius Locic, au mai declarat sursele.
„ATE Bank România acordă întreg suportul reprezentanților legii și este deschisă colaborării cu aceștia, în conformitate cu legislația în vigoare”, au precizat oficialii băncii, într-un comunicat de presă.
„ATE Bank România este marginal/tangențial inclusă în această investigație, ca parte a rutinei prestabilite în astfel de cazuri” , au adăugat ei.
Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, că a fost prejudiciată în acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro, precizând că a sesizat autoritățile, încă din mai 2010, în cazul unor dosare de credit în care s-au utilizat documente falsificate.
Conform băncii, creditele beneficiază de garanții imobiliare, Volksbank Romania precizând că a demarat procedurile de executare silită.
„Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul București, învinuiții au realizat beneficii financiare substanțiale prin săvârșirea de fraude bancare, respectiv prin obținerea în mod ilegal de credite de la două unități bancare, pentru un număr de 35 de societăți comerciale controlate de către membrii grupului infracțional organizat”, se arată în comunicat.
Procurorii susțin că membrii grupului infracțional ar fi fost sprijiniți de șapte directori generali sau directori comerciali ai unităților bancare, acuzați că ar fi coordonat procedurile de selecție a firmelor, ar fi dat avize pentru risc și ar fi aprobat creditele deși documentațiile firmelor nu întruneau cerințele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită și de șase funcționari de la unitățile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.
Membrii grupării ar fi beneficiat și de sprijinul unor evaluatori autorizați, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decât cele reale, în vederea ipotecării acestora cu ocazia încheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.
În același dosar sunt cercetați și patru notari publici care ar fi încheiat și autentificat contractele de garanție ipotecară.
„Contractele de garanție ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate și autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piață și la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare – cumpărare încheiate cu privire la aceleași bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obținerii în mod ilegal a creditelor bancare”, au precizat procurorii DIICOT.
Suportul logistic în această cauză a fost asigurat de către Direcția Generală Anticorupție și Direcția Generală de Informații și Protecție Internă.