REȚEAUA CREDITELOR. Liderul grupării de fraudatori bancari, Daniel Ruse, a fost încarcerat

REȚEAUA CREDITELOR. Liderul grupării de fraudatori bancari, Daniel Ruse, a fost încarcerat
Publicat: 04/11/2012, 11:27
Actualizat: 08/11/2012, 18:29

UPDATE Liderul grupării de fraudatori bancari, Daniel Ruse, a fost încarcerat

Liderul grupării de fraudatori bancari, Daniel Ruse, a fost încarcerat, după ce instanța a emis, sâmbătă seară, un mandat de arestare preventivă pe numele său pentru obținere ilicită de credite într-o afacere de fraudare a băncilor cu peste 22 milioane de euro, susțin surse judiciare.

Inițial, deși exista un mandat de arestare preventivă pe numele său, Daniel Ruse nu s-a predat Poliției și nu a fost găsit la domiciliul său de către polițiștii care urmau să pună în executare mandatul, însă ulterior, potrivit surselor citate, el a fost încarcerat, la ora transmiterii acestei știri aflându-se în custodia Poliției.


Liderul grupării de fraudatori bancari, Daniel Ruse, nu s-a prezentat Poliției, după ce instanța a emis, sâmbătă seara, un mandat de arestare preventivă pe numele său pentru obținere ilicită de credite într-o afacere de fraudare a băncilor cu peste 22 milioane de euro, susțin surse judiciare.

Polițiștii s-au dus la domiciliul lui Ruse pentru a pune în executare mandatul de arestare, însă acuzatul nu a fost de găsit, adaugă sursele citate.

În această afacere în care au făst păgubite 16 unități bancare din România, procurorii au cerut arestarea preventivă a 33 de persoane, iar judecătorii au emis 17 mandate de încarcerare, printre cei aflați deja în detenție numărându-se un alt lider al grupării, Stan Mihai, fratele acestuia, Toma Mihai, și fostul general DIE, Dragoș Diaconescu, spun sursele citate.

În același caz sunt cercetați, dar în stare de libertate, vicepreședintele Băncii Române de Dezvoltare (BRD), Alexandru Claudiu Cercel-Duca, și directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Șaramet.

Sâmbătă seara, Tribunalul București a decis arestarea a șase persoane dintr-un lot de 24 pentru care procurorii DIICOT au cerut încarcerarea.

Instanța a mai dispus în cazul a doi dintre inculpați măsura interdicției de a nu părăsi țara, iar pentru alți 16 interdicția de a nu părăsi localitatea.

Pe de altă parte, un alt lider al grupării de fraudare a băncilor, Stan Mihai, a fost arestat, sâmbătă, de către un complet de judecată al Tribunalului Capitalei.

Mihai Stan este acuzat că a încercat să obțină ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societăți, Ancuta SRL, Alram Servinvest și Eurotrading SRL, în baza unor documente și declarații false, potrivit DIICOT.

Mihai Stan este acuzat că în perioada 2010-2012 i-a determinat pe reprezentanții celor trei societăți comerciale „să prezinte și să folosească documente și declarații false față de Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, în scopul obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunității Europene (pntru partea de finanțare de 90 la sută din fonduri europene)”, precum și fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finanțare de zece la sută.

Totodată, Mihai Stan ar folosit în raport de băncile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank și Garanti Bank, înscrisuri sub semnătură privată (situații financiare și bilanțuri contabile) și înscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscală și acte de identitate), „în scopul producerii de consecințe juridice cu ocazia negocierii, încheierii și executării unor contracte de creditare cu unități bancre din România”, arată DIICOT.

Mihai Stan i-ar fi determinat pe Denisa Amuza, Georgiana Piturca, Marin Tudoroiu, Toma Mihai, Ion Sintu, Floarea Nae, Andrea Benga, Marian Mavrodin, Tiberiu Hurdugaci și Marian Sava să folosească în raport cu băncile comerciale acte false.

Mihai Stan se prezenta la bănci sub identități false, depunând copii după acte de identitate cu fotografia lui, însă datele corespundeau altei persoane.

Din cauza complexității dosarului, zece persoane sunt anchetate la Călărași pentru fraude de 15 milioane de euro, iar alte 38 sunt cercetate la București pentru o înșelăciune de șapte milioane de euro, dintre acestea 24 au fost reținute în Capitală, vineri, de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Orgnizată și Terorism (DIICOT).

Sâmbătă, un complet al Tribunalului Călărași a emis mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pe numele a zece inculpați, respectiv Adrian Ruse, Dorel Cristescu, George Radu, Florian Răsuceanu, Niculina Tănase, Victor Fotache, Adrian Botev, Ionel Matei, Florian Lazăr și Nicolae Moga, aceștia fiind acuzați că ar fi beneficiat de credite bancare cu acte false ca persoane fizice sau juridice.

Decizia instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel București de către avocații celor zece arestați preventiv.

Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședinte Băncii Române de Dezvoltare (BRD), Florian Dragoș Diaconescu, fost general al Direcției de Informații Externe (DIE) și Daniel Ruse, un personaj al lumii interlope din Oltenița, sunt cercetați, alături de alte 45 de persaone, pentru implicare în obținere, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanțarea unor proiecte de achiziții utilaje, prin intermediul unor societăți comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Activitatea infracțională a fost sprijinită, susțin procurorii, de către învinuiții Aurel Șaramet, având calitatea de director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuț Roșu și Andrei Atanasiu, toți trei angajați în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, și Florian Dragoș Diaconescu, fost general DIE.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial București și Biroul Teritorial Călărași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au procedat la destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor. În acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii DIICOT au efectuat un număr de 50 de percheziții domiciliare la locuințele învinuiților precum si la sediile unor societăți comerciale din municipiul București și județele Ilfov, Călărași și Giurgiu”, se arăta într-un comunicat de miercuri al Direcției.

Potrivit sursei citate, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracțional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanțiale prin fraude bancare, respectiv obținerea sau încercarea de a obține un număr de 40 de credite de la 16 unități bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Aurel Șaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, este cercetat în libertate, potrivit dispoziției anchetatorilor DIICOT.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vacanță de coșmar în Turcia pentru o familie de români. Un bărbat a murit strivit...
În timp ce Bianca Drăguşanu petrecea la un botez unde se afla şi Alex Bodi,...
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
Primă de calificare colosală! Câţi bani primeşte România după ce a ajuns în optimile EURO...
Anamaria Prodan și SECRETELE siluetei impecabile. Are 51 de ani, dar arată BESTIAL: „Am făcut...
Magazin, filmat cum vinde ţigări unui minor. Reacţia vânzătorului când e luat la întrebări
Și-a ucis fratele! „Trebuie să mai omor pe...”
Cât a ajuns să coste un simplu croissant în Vama Veche! Turiștilor nu le vină...
Anamaria Prodan arată la 51 de ani ca la 20! Impresara şi-a pus fanii pe...
Radar în Bulgaria: poți ignora amenda sau o vei primi acasă, prin poștă?
România atinge încă două ţinte din Foaia de Parcurs către aderarea la OCDE
Planta MIRACULOASĂ folosită de grecii antici acum 2.000 de ani
Ungurii, STĂPÂNII Europei. Noua alianță în care au intrat. Împreună, blochează tot
Soții Dolănescu, tarif de lux la cântări. Cât încasează pentru fiecare spectacol
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Dialogul dintre Patrick și Gagea. Concurentul nu poate trăi cu gândul că fosta lui iubită...
Confesiunea cutremurătoare a mamei fetei ucise de iubit într-un hotel din București: "Mi-am văzut copilul...
BANCUL ZILEI. Soacra îl întreabă pe Bulă: - Am auzit că i-ai făcut fiicei mele...
Pata solară care a produs aurore spectaculoase în luna mai, îndreptată din nou spre Pământ
×