Ți-e dor de chifteluțele de la IKEA? Dar de sosul de merișoare? Ambasada Suediei la București dezvăluie rețetele
Magazinele Ikea sunt închise, iar clienții acestor magazine stau acasă, din cauza coronavirusului. În acest context, Ambasada Suediei la București a decis să dezvăluie rețeta celebrelor chifteluțe servite în restaurantele acestor magazine de mobilă. Ulterior, au oferit-o și pe cea a sosului de merișoare care face parte din meniul chifteluțelor suedeze. Aceste rețete au fost ținute la secret, până acum.
„Te aşteaptă încă o săptămână grea de muncă de pe canapea? Suntem alături de tine (cu gândul) şi dorim să te ajutăm cu… o reţetă de chifteluţe suedeze. Aceasta îţi poate oferi răspunsul la două întrebări existenţiale:
1. cum să faci să le mai mănânci, acum că s-a închis Ikea
2. cum să-ţi diversifici portofoliul de activităţi, acum că s-a închis mall-ul (şi Ikea)”, scriu reprezentanții Ambasadei Suediei la București, pe pagina oficială de Facebook, care precizează la finl că „cei care nu muncesc de acasă sunt rugaţi să ignore acest mesaj”…
Rețeta chifteluțelor suedeze din restaurantele Ikea:
Ingrediente: 500 g de carne tocată (amestec vită/porc), 250 ml lapte, 75 g pesmet, 1 ou, 1 ceapă, sare, piper, condimente după gust.
Toacă ceapa mărunt şi căleşte-o în puţin unt, fără a o rumeni. Înmoaie pesmetul în lapte și apoi amesteci carnea tocată cu ceapa, oul, laptele / pesmetul și condimentele.
Adăugă puțină apă, dacă este nevoie. Modelează chifteluţele şi apoi rumeneşte-le într-o tigaie, într-o cantitate suficientă de unt topit.
Întoarce-le şi lasă-le să se rumenească pe toate părțile. Servește cu piure de cartofi sau cartofi fierţi și sos de merişoare (dacă ai apucat să-ţi cumperi).
Ei bine, ulterior, mulți clienți au cerut și rețeta sosului de merișoare, mai ales că… nu au apucat să-și cumpere.
Cu condiția să nu întrebe de unde se pot procura merișoarele, mai ales în această perioadă, Ambasada Suediei la București s-a lăsat înduplecată.
Rețeta sosului suedez de merișoare din restaurantele Ikea:
Ingrediente: 4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă.
Se spală și se scurg merișoarele, se pun într/o cratiță cu apa și aduc la punctul de fierbere.
Se adaugă zahărul și se amestecă până se dizolvă. Se mai fierbe 10 minute.
Se pune cratița în apă rece și se amestecă sosul timp de 1-2 minute.
Se servește cald dacă se folosește pentru clătite; se răcește dacă se servește cu chifteluțe.