REȚETĂ. Cum faci cel mai dulce și pufos blat de tort. Idei de desert pentru masa de Paște

REȚETĂ. Cum faci cel mai dulce și pufos blat de tort. Idei de desert pentru masa de Paște
Cum faci cel mai dulce și pufos blat de tort. Idei de desert pentru masa de Paște / Foto - Shutterstock
Publicat: 13/04/2020, 14:26
Actualizat: 13/04/2020, 14:35

Cu toții simțim nevoia să mâncăm ceva dulce, mai ales în perioada sărbătorilor pascale, când, pe lângă drob de miel, friptura de miel, drob și ouă roșii, ceva dulce îți poate face ziua perfectă.

Astfel, îți prezentăm o rețetă de neuitat a celui mai delicios și pufos blat, o rețetă pe care o puteți face foarte ușor, dar de care vă veți bucura din plin.
Ingrediente: 5 ouă, 5 linguri apă rece, 10 linguri cu vârf de zahăr, 10 linguri făină, puțină sare, puțin unt pentru uns forma, hârtie de copt

Mod de preparare:
Este foarte important că prima dată să ne pregătim toate ingredientele măsurate și formă în care vom coace blatul.
Prima dată decupăm hârtia de copt pentru a tapetă formă.

Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le presăram cu un praf de sare și începem să le mixam până devin spumă.

Adăugăm treptat zahărul și mixam aproximativ 5-7 minute până obținem o bezea care nu curge atunci când întoarcem castronul. Se adaugă gălbenușurile, toate o dată, adăugăm și apă și amestecăm ușor.

Pornim cuptorul la 180 grade astfel încât până terminăm de făcut blatul, acesta să fie încins. Cernem făină (și cacao – dacă vrem un blat negru).
Adăugăm treptat toată făină (cacao) și amestecăm ușor, de jos în sus, cu o spatulă, până se încorporează perfect.

Turnam compoziția în formă tapetata cu hârtie de copt, scuturăm ușor formă astfel încât aluatul să se „așeze” și punem la cuptor pentru aproximativ 30-40 minute până ce trece testul scobitorii.
Primele 15 minute nu deschidem ușa cuptorului că să nu oprim blatul din crescut. Îl scoatem din formă, îl așezăm pe un grătar și îl lăsăm să se răcească până a două zi.

Sursa: bucătăraș.ro.

De asemenea, cozonacul cu nucă şi rahat ar putea fi un desert excelent.

Ingrediente:

Pentru aluat: 2 ouă, 10 gr. drojdie, 60 gr. unt, 200 ml lapte, 100 gr. zahăr, 1/2 linguriţă sare, coajă portocala, 550 gr făină
Pentru umplutură: nucă măcinată, cîteva linguri de zahăr (depinde cât de dulce vă place), un plic de zahăr vanilat, 3 linguri de cacao, lapte cât pentru a omogeniza totul, câteva bucăţele de rahat

Pentru uns: un gălbenuş de ou, 2 linguri lapte

Preparare:

Drojdia se freacă cu o lingură de zahăr până se lichefiază, apoi se amestecă cu 50 ml lapte călduţ şi puţină făină. Am obţinut în felul aceste maiaua, pe care o lăsăm puţin la crescut, la loc călduţ. Apoi punem în cuva maşinii de pâine… maiaua, ouăle întregi, restul de zahăr, laptele călduţ, untul care a fost topit şi răcit, în prealabil. Apoi adăugăm făina amestecată cu sarea. Setăm maşina de pâine pe programul special pentru frământat şi dospit, fără coacere… şi ne vedem de alte treburi. Altfel frământâm totul până obţinem un aluat elastic şi lăsăm la crescut la loc cald.

Când e crescut bine, se răstoarnă aluatul pe masă şi se imparte în două. Luăm o bucată şi o împărţin iar în două bucăţi egale.

Luăm câte o bucată şi întindem cu sucitorul o foaie cam de 1,5 cm grosime. Se pune umplutură de nuci şi cacao şi câteva bucăţele de rahat tăiat. Se rulează strâns. Repetăm operaţiunea.

Apoi luăm cele doua rulouri umplute şi le impletim unul cu celălalt. Punem în tava de copt, şi lăsăm la loc cald cam 20-30 minute.

Apoi ungem cu gălbenuşul de ou amestecat cu lapte şi dăm la cuptorul încins cam 40 minute, până se rumeneşte frumos.

Sursa: gusto.ro
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Detalii nebănuite despre soția lui Călin Georgescu. Cristela are o meserie total diferită față de...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Verificarea ITP, în continuare blocată. RAR a anunțat când se va remedia problema
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Secretul ochilor în picturile lui Amedeo Modigliani. „Atunci când îți voi cunoaște sufletul, îți voi...