Prima pagină » Știri » Rețeta electronică ar putea fi amânată

Rețeta electronică ar putea fi amânată

Rețeta electronică ar putea fi amânată
Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a declarat că discută, marți, cu conducerea CNAS situația privind implementarea rețetei electronice, întrucât există opinii contradictorii, iar dacă vor fi scoase la iveală probleme, atunci punerea în funcțiune ar putea fi amânată, pentru a nu compromite ideea

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a declarat că discută, marți, cu conducerea CNAS situația privind implementarea rețetei electronice, întrucât există opinii contradictorii, iar dacă vor fi scoase la iveală probleme, atunci punerea în funcțiune ar putea fi amânată, pentru a nu compromite ideea.

„Punerea în funcțiune a rețetei electronice ar putea fi amânată dacă discuțiile cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) scot la iveală probleme. Nu am vrea ca această idee să fie compromisă, întrucât ea este bună în esență”, a spus ministrul Sănătății, prezent la deschiderea seminarului cu tema „Unități de primiri urgențe. Prezent și viitor – problema aglomerării în unitățile de primiri-urgențe din România”.

Ministrul Vasile Cepoi a adăugat că semnalele din teritoriu privind implementarea rețetei electronice sunt contradictorii, de aceea va avea o discuție cu conducerea CNAS.

Problema rețetei electronice este discutată și în Colegiul Ministerului Sănătății.

Softul pentru rețeta electronică este funcțional, fiind făcute demonstrații în acest sens, însă reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu știu să-l folosească și să dea acces medicilor de familie în sistem, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, fostul director al CNAS, Dorin Ionescu.

Potrivit lui Ionescu, medicii de familie ar fi putut accesa softul din 1 iunie, dacă reprezentanții CNAS le-ar fi permis accesul la acesta.

Și președintele Asociației Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu, spunea că în 1 iunie nu erau făcute modificările la soft necesare pentru ca medicii să poată utiliza aplicația de eliberare a rețetei electronice.

Sistemul electronic de prescriere a medicamentelor ar fi trebuit să intre în funcțiune, cu titlu experimental, în 1 iunie, noile rețete urmând să fie eliberate, timp de câteva luni, în paralel cu cele clasice și să devină obligatorii din iulie.

Potrivit reprezentanților SIVECO, sistemul CNAS pentru rețeta electronică a fost testat pentru 10.000 de conectări pe secundă, ceea ce înseamnă, teoretic, 1,5 milioane de rețete pe zi, în condițiile în care, potrivit datelor din Sistemul Informatic Unic Integrat, în România se eliberează, lunar, 3-3,5 milioane de rețete.

Citește și