Un proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Apărării prevede că "retragerea neplanificată" a forțelor militare participante la misiuni în afara țării "poate fi decisă în orice moment de către Parlament, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării".
Conform proiectului Legii privind participarea forțelor armate la operații în afara teritoriului statului român, operațiile la care participă forțele armate în afara țării sunt: de apărare colectivă și de asigurare a securității statelor aliate; de răspuns la crize; în sprijinul păcii; de asistență umanitară; speciale. Aceste operații pot fi sub conducerea NATO sau UE, sub mandat ONU sau OSCE, precum și în cadrul coalițiilor. De asemenea, poiectul prevede că operațiunile de asistență umanitară se pot efectua și la solicitarea statului afectat.
Proiectul legislativ prevede că trimiterea forțelor armate în afara teritoriului statului român, în baza unui tratat internaționale la care România este parte, se aprobă, la propunerea primului-ministru, de către președintele României. Șeful statului informează Parlamentul despre decizie în termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar dacă Parlamentul este în vacanță, la începerea sesiunii ordinare sau extraordinare, după caz.
În situația în care trimiterea forțelor armate în afara teritoriului statului român nu se face în baza unui tratat internațional la care România este parte, președintele României solicită încuviințarea Parlamentului.
Conform proiectului, propunerea de participare la operații în afara teritoriului statului român va cuprinde și o estimare a costurilor. (Mediafax)