Reuniune extraordinară la Bruxelles pe tema refugiaților. Juncker: „Riscăm să vedem curând familii pierind mizerabil în râuri înghețate din Balcani”

Reuniune extraordinară la Bruxelles pe tema refugiaților. Juncker: „Riscăm să vedem curând familii pierind mizerabil în râuri înghețate din Balcani
Publicat: 25/10/2015, 17:34

Mini-summitul – despre care diplomați europeni afirmă că a fost cerut de către cancelarul german Angela Merkel – este ultima dintr-o serie de întâlniri UE la nivel înalt, care au eșuat până în prezent să ajungă la o abordare comună a modului de gestionare a situației miilor de migranți care ajung în Europa zilnic.

Juncker i-a convocat pe liderii Austriei, Bulgariei, Croației, Macedoniei, Germaniei, Greciei, României, Serbiei, Sloveniei și Ungariei, alături de cu organizații cu activitate în domeniul refugiaților implicate, să participe la această reuniune de la Bruxelles.

„Fiecare zi contează”, a declarat președintele CE sâmbătă, într-un interviu pentru săptămânalul Bild am Sonntag. „Riscăm să vedem curând familii pierind mizerabil în râuri înghețate din Balcani”, a avertizat el.

Unii eurodeputați au deplând faptul că nu toate statele membre UE sunt prezente la reuniune, la ora locală 16.00 (18.00, ora României), la Bruxelles, apreciind că mai ales absența Franței ar putea limita avansarea către un plan.

Peste 680.000 de migranți și refugiați au traversat anul acesta în Europa, pe mare, fugind din calea războiului și sărăciei din orientul Mijlociu, Africa și Asia, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrații (OIM).

Bulgaria, Serbia și România au anunțat că își vor închide frontierele, dacă Germania sau alte state închid ușa refugiaților, avertizând că nu vor lăsa Balcanii să devină o „zonă-tampon” cu migranți blocați. Poziția a fost exprimată, din partea Bucureștiului de premierul Victor Ponta. Președintele Klaus Iohannis a susținut însă că șeful guvernului nu s-a consultat cu el înainte de întâlnirea de la Sofia.

Presa germană scrie că Junker urmează să prezinte un plan în 16 puncte, inclusiv un angajament de a nu trimite migranți dintr-o țară în alta fără un acord prealabil.

„Provocarea acum este o încetinire a fluxului migrației și o aducere a frontierelor noastre externe sub control”, a declarat Juncker pentru Bild. „Trebuie, de asemenea, să spunem clar că, oamenii care sosesc la frontierele noastre și nu caută protecție internațională nu au dreptul să intre în UE”, a adăugat el.

După patru ani de criză economică, guvernele Europeii se străduiesc să facă față unui aflux de oameni care fug din calea războiului și oprimării din țări ca Siria, Afganistan și Eritreea.

Lipsa unei politici comune afectează relațiile dintre liderii europeni, ceea ce ridică întrebări cu privire la viitorul Europei.

Decizia Ungariei de a-și închide frontiera cu Serbia și Croația a determinat alte țări să-i urmeze exemplul, ceea ce a condus la blocarea a mii de oameni, în condiții inumane, în frig.

Amnesty International (AI) subliniază că liderii europeni nu-și pot permite să plece de la reuniune fără să ajungă la un acord asupra unui plan.

„Odată cu apropierea iernii, vederea a mii de refugiați care dorm sub cerul liber în timp ce străbat Europa reprezintă un rechizitoriu copleșitor la adresa eșecului Uniunii Europene de a oferi un răspuns coordonat crizei refugiaților”, a denunțat John Dalhuisen, directorul Amnesty pentru Europa și Asia Centrală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Alain Delon a fost condus pe ultimul drum! Unde a fost înmormântat marele actor: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia