Reuters: Președintele român a câștigat o bătălie, nu și războiul
Președintele român, Traian Băsescu, va avea dificultăți în a depăși repede blocajul reformei din țară, în pofida unei victorii categorice asupra adversarilor săi, la referendumul de sâmbătă, comentează Reuters.
Rezultatele oficiale au confirmat duminică faptul că 74 la sută dintre alegători au respins propunerea Parlamentului de a-l demite pe Băsescu, pe motiv că și-a depășit prerogativele și a folosit serviciile secrete pentru a-și spiona adversarii.
Deși poziția sa este consolidată, analiștii afirmă că incompetența și corupția sunt atât de profunde în sistemul din România, încât Băsescu ar putea fi nevoit să aștepte până la alegerile generale din 2008 pentru a continua reformele.
Băsescu a acuzat o majoritate parlamentară, formată din social-democrații foști comuniști și din liberalii premierului Călin Popescu Tăriceanu, că a încercat să îl înlăture din cauza cruciadei sale împotriva corupției.
Având "vocea poporului" alături de el, Băsescu le-a cerut imediat adversarilor săi să reia reformele juridice și constituționale, despre care a precizat că noul membru al Uniunii Europene are nevoie pentru a elimina corupția și a câștiga respectul partenerilor europeni.
"Cer public Parlamentului să coopereze în direcția stabilită prin votul de astăzi", a afirmat el sâmbătă.
Oficialii Uniunii Europene afirmă că România are nevoie urgentă să consolideze legislația împotriva conflictului de interese, să sporească transparența și să ofere mai multă independență judecătorilor și procurorilor.
Unele dintre aceste cerințe au fost îndeplinite teoretic, dar nu și practic, iar analiștii apreciază că este improbabil ca adversarii învinși de Băsescu să acționeze.
Analiștii și diplomații occidentali consideră că motivele acestei intransigențe sunt solide, iar afacerile clasei politice variază de la conflicte de interese care nu pot fi detectate, până la corupție.
Băsescu, pe care criticii îl acuză că are un comportament autocratic și populist, condamnă adesea o cârdășie de tip "oligarhic" a intereselor politice și de afaceri. (Mediafax)