Sute de oameni care purtau măști de protecție și stăteau la patru metri distanță au aprins lumânări și au format un ”lanț uman” în locul fostului club Colectiv, notează Reuters. Scenele emoționante au avut loc la a cincea comemorare a celor care au decedat în tragicul incendiu.
Un supraviețuitor al dramaticului eveniment de la Colectiv spune că încă dorește identificarea celor responsabili de moartea celor dragi.
„Ar trebui să știm cine este vinovat și oamenii ar trebui să știe că același lucru se poate întâmpla din nou în orice moment și suntem la fel de nepregătiți acum”, a spus un supraviețuitor al incendiului, Albu, în vârstă de 43 de ani, care și-a pierdut atât sora, cât și verișoara în tragicul eveniment.
Incendiul a izbucnit atunci când focurile de artificii folosite în timpul unui concert al trupei rock Goodbye to Gravity au aprins spuma de izolație, declanșând un incendiu care a curmat zeci de vieti, transmite Reuters.
Procurorii au arătat că proprietarii clubului au permis ca locul să depășească capacitatea sa și că oficialii si inspectorii de la București i-au acordat o licență de funcționare,în ciuda faptului că știau că nu are un permis de securitate. Un proces a dus la condamnări preliminare la închisoare anul trecut, însă decizia este în apel.
Reuters subliniază că multe infecții contractate încă le împiedică recuperarea supraviețuitorilor care au fost tratați necorespunzător în spitalele din România.
Pacienții grav arși au fost tratați în condiții necorespunzătoare în spitalele din România, unde multe infecții contractate încă le împiedică recuperarea.
Vineri, președintele Klaus Iohannis a semnat o lege care acoperă toate cheltuielile medicale viitoare ale celor răniți la Colectiv. Albu a declarat că legislația nu ține cont de sute de victime arse necolectiv înregistrate de România în fiecare an.
România, care are una dintre cele mai puțin dezvoltate infrastructuri de asistență medicală din Uniunea Europeană, are în prezent una dintre cele mai mari rate de deces din cauza coronavirusului din UE.
„Schimbarea trebuie să înceapă de la noi, cetățenii”, a spus Marian Raduna, unul dintre organizatorii lanțului uman. „Noi suntem cei care tolerăm cazurile de corupție și autoritățile incompetente și, din păcate, uităm repede”.