Revista Nature: Românii protestează față de decretul privind revocarea titlului de doctor
„Oamenii de știință protestează față de decretul din România privind revocarea titlului de doctor”, scrie Nature, într-un articol publicat pe 5 ianuarie pe site-ul său și semnat de Alison Abbott, cea care, pe 17 decembrie, a scris și despre anunțul prim-ministrului referitor la renunțarea la titlul de doctor.
„Oameni de știință români au răspuns furios la ordonanța de urgență guvernamentală emisă de prim-ministru Victor Ponta, care permite oamenilor să renunțe la titlul de doctorat, prin Ministerul Educației, dar fără nicio explicație. Anterior, la fel ca în majoritatea țărilor, un doctorat în România putea fi revocat numai după o anchetă”, scrie Revista Nature.
Potrivit sursei, decretul, emis la 30 decembrie, urmează anunțului lui Ponta de la 16 decembrie prin care spunea că renunță la doctoratul în drept internațional.
Ordonanța pentru schimbarea legii educației, adoptată în ultima ședință de guvern din 2014, este contestată puternic de oamenii de știință, și nu numai, care au semnat în număr mare petiția online inițiată de Cristian Dogaru, un cercetător român din Marea Britanie.
Aproape 1.400 de oameni, dintre care mare parte sunt oameni de știință români, au semnat această petiție, printre aceștia numărându-se zeci de cadre universitare, precum și Mircea Cărtarescu, Andrei Plesu și Gabriel Liiceanu, dar și simpli muncitori care muncesc în străinătate.
Contactat de gândul, cercetătorul Cristian Dogaru a spus că în cazul ordonanței sunt de fapt două probleme: una de natură academică, iar cealaltă de natură legislativă.
„Din punct de vedere academic, legea propusă este o aberatie. Cum am scris și în scrisoarea deschisă, un titlu doctoral nu este o activitate solitară a deținătorului, ci implică instituții, comisii, un întreg sistem și proces academic. Un titlu este oferit de o instituție, nu este cumpărat precum un produs electrocasnic pe care îl poți returna la magazin dacă decizi că nu-ți mai place”, a spus pentru gândul Cristian Dogaru. Acesta spune că cea de-a doua problemă este din punct de vedere legal, pentru că legea este de fapt un abuz.
„Legal vorbind, consider că o astfel de lege este un abuz în serviciu, conform articolului 132 al legii 78/2000. Nu am pregătire juridică, dar bănuiesc că dacă domnului Ponta i s-ar retrage titlul de doctor în urma adresei Universității din București, conform articolului 170 (1) al Legii Educației Nationale (Legea 1/2011), și anume pentru nerespectarea „standardelor de calitate sau de etică profesională”, adică pentru plagiat, domnul Ponta ar fi putea fi tras la răspundere și pentru foloasele necuvenite obținute în urma acestui titlu științific”, a mai spus Cristian Dogaru.