Revizuirea Constituției, în sensul schimbării definiției familiei, scoasă de pe lista de vot final în Camera Deputaților. Nicolae: „Să fie sănătoși!”

Revizuirea Constituției, în sensul schimbării definiției familiei, scoasă de pe lista de vot final în Camera Deputaților. Nicolae: „Să fie sănătoși!
Publicat: 28/03/2017, 16:58

„Vă propun ca inițiativa legislativă privind revizuirea Constituției să nu mai figureze pe lista de vot final de astăzi, să fie retrimisă Birourilor permanente reunite pentru a discuta un posibil conflict de competențe între cele două camere ale Parlamentului, să se decidă traseul legislativ al acesteia, având în vedere că inițiativa legislativă a fost depusă la Senat, iar plenul acestuia în mod inexplicabil a decis ca propunerea legislativă să fie trimisă la Camera Depupaților, în calitate de primă cameră. (…) Nu există nici un argument legal sau constituțional care să consfințească faptul că prima cameră este Camera Deputaților”, a declarat liderul PSD Marcel Ciolacu, reamintind că inițiativa cetățenească a fost semnată de 3 milioane de oameni.

Propunerea liderului PSD a fost adoptată cu 139 „pentru”, 1 vot „împotrivă” și două abțineri.

Marți, în ședința de plen, nu erau întrunite condițiile de prezență pentru adoptarea inițiativei cetățenești.

Pentru adoptarea inițiativei de revizuire a Constituției erau necesare 219 voturi „pentru” (două treimi din numărul total al deputaților), iar totalul voturilor exprimate în ședința de marți, când s-a făcut propunerea de scoatere de pe lista de vot final, era de 142 de voturi.

În fiecare cameră a Parlamentului, inițiativa de revizuire a Constituției se votează cu o majoritate de două treimi din numărul deputaților și senatorilor, iar dacă textele celor două camere sunt divergente se votează cu trei pătrimi în plenul reunit.

Inițiativa cetățenească are ca obiect de reglementare revizuirea Constituției României, avându-se în vedere modificarea articolului 48, alineatul 1, în sensul stabilirii la nivel constituțional că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Inițiativa cetățenească pentru reviziurea Constituției a fost dezbătută și adoptată pe articole în ședința plenului de luni.

PSD, ALDE, PMP și deputații PNL Daniel Gheorghe și Ben-Oni Ardelean au declarat, în timpul dezbaterilor, că vor vota în favoarea inițiativei cetățenești pentru modificarea Constituției, pledând pentru susținerea familiei tradiționale.

Deputaul ALDE Varujan Vosganian a susținut că „șansa de reîmprospătare a poporului român stă în familia care își educă odraslele în spritul valorilor tradiționale”.

Parlamentarii USR nu au luat cuvântul în dezbaterile din plen, în timpul dezbaterilor.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a atras atenția, în ședința de luni, că modificarea propusă, va lipsi de protecția unei norme constituționale mama care își crește copilul.

Andronache a propus plenului adoptarea amendamentului PNL, potrivit căruia „familia are dreptul la ocrotire din partea societății și a statului prin măsuri economice și sociale, inclusiv prin încheirea căsătoriei. Căsătoria este uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, având la bază egalitatea între soți, drepturi și datoria părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, însă, amendamentul a fost respins.

Șerban Nicolae, despre retragerea de la vot a redefinirii familiei: „Să fie sănătoși!”

Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat marți, în legătură cu decizia Camerei Deputaților de a retrage de la vot final inițiativa cetățenească de modificare a Constituției în sensul redefinirii familiei, că nu face consultanță juridică pentru colegii săi, dorindu-le „Să fie sănătoși!”.

„Foarte bine. Să fie sănătoși! Oricine citește Constituția, vede că inițiativele de revizuire a Constituției se adoptă de Camera Deputaților și de Senat. (..) Ordinea nu este întâmplătoare, nu este ordinea utilizată în mod frecvent pentru enumerare, așa cum este în textului Constituției, ci este o ordine prestabilită, în sensul în care propunerile se trimit la Camera Deputaților, se adoptă de către Camera Deputaților, se transmit la Senat, dacă se adoptă la Senat într-o formă diferită, se ajunge la mediere. Dacă nu, se merge la referendum”, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae.
Senatorul este de părere că s-a respectat procedura.
„Din punctul meu de vedere, procedura este cât se poate de limpede: la Camera Deputaților trebuia dat un vot. O o informație pe care am primit-o de la dvs. Din experiențe anterioare, aș lua-o așa, cu beneficiu de inventar, până când verific, până când apare domnul Liiceanu să ne spună dacă e vorba de o inexactitate la care se păstrează fondul sau este o minciună nesimțită pur și simplu. Dar repet, revenind la treburile serioase, mi-a greu să fac speculații la momentul acesta. Din punctul meu de evdere lucrurile erau limpezi. De aceea s-a și transmis la Camera Deputaților, ca să se pronunțe în primă fază. Nu e pe procedura curentă de legiferere, prima Cameră sesizată și Camera decizională, ci e o procedură distinctă, care se aplică doar la inițiativele de revizuire a Constituției”, a mai spus senatorul.
Întrebat dacă nu l-e aspus și colegilor săi acest lucru, Șerban Nicolae a spus: „În general nu fac (,,,) consultanță juridică nici pentru colegii mei nici pentru alte persoane. Practic avocatura și lucrul acesta este de notorietate”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Fructul pe care Raul a pariat 15.000 de euro, toate economiile sale. Vinde acum un kilogram...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Expert: Este puţin probabil ca Putin să vină la masa negocierilor, indiferent de cine câştigă...
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Oana Lis a dat cea mai tristă veste. Este vorba de Viorel Lis
Ciocolata Dubai, o mare țeapă. Puțini au aflat de înșelătorie
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang