Revizuirea Constituției, în sensul schimbării definiției familiei, scoasă de pe lista de vot final în Camera Deputaților. Nicolae: „Să fie sănătoși!”

Revizuirea Constituției, în sensul schimbării definiției familiei, scoasă de pe lista de vot final în Camera Deputaților. Nicolae: „Să fie sănătoși!
Publicat: 28/03/2017, 16:58

„Vă propun ca inițiativa legislativă privind revizuirea Constituției să nu mai figureze pe lista de vot final de astăzi, să fie retrimisă Birourilor permanente reunite pentru a discuta un posibil conflict de competențe între cele două camere ale Parlamentului, să se decidă traseul legislativ al acesteia, având în vedere că inițiativa legislativă a fost depusă la Senat, iar plenul acestuia în mod inexplicabil a decis ca propunerea legislativă să fie trimisă la Camera Depupaților, în calitate de primă cameră. (…) Nu există nici un argument legal sau constituțional care să consfințească faptul că prima cameră este Camera Deputaților”, a declarat liderul PSD Marcel Ciolacu, reamintind că inițiativa cetățenească a fost semnată de 3 milioane de oameni.

Propunerea liderului PSD a fost adoptată cu 139 „pentru”, 1 vot „împotrivă” și două abțineri.

Marți, în ședința de plen, nu erau întrunite condițiile de prezență pentru adoptarea inițiativei cetățenești.

Pentru adoptarea inițiativei de revizuire a Constituției erau necesare 219 voturi „pentru” (două treimi din numărul total al deputaților), iar totalul voturilor exprimate în ședința de marți, când s-a făcut propunerea de scoatere de pe lista de vot final, era de 142 de voturi.

În fiecare cameră a Parlamentului, inițiativa de revizuire a Constituției se votează cu o majoritate de două treimi din numărul deputaților și senatorilor, iar dacă textele celor două camere sunt divergente se votează cu trei pătrimi în plenul reunit.

Inițiativa cetățenească are ca obiect de reglementare revizuirea Constituției României, avându-se în vedere modificarea articolului 48, alineatul 1, în sensul stabilirii la nivel constituțional că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Inițiativa cetățenească pentru reviziurea Constituției a fost dezbătută și adoptată pe articole în ședința plenului de luni.

PSD, ALDE, PMP și deputații PNL Daniel Gheorghe și Ben-Oni Ardelean au declarat, în timpul dezbaterilor, că vor vota în favoarea inițiativei cetățenești pentru modificarea Constituției, pledând pentru susținerea familiei tradiționale.

Deputaul ALDE Varujan Vosganian a susținut că „șansa de reîmprospătare a poporului român stă în familia care își educă odraslele în spritul valorilor tradiționale”.

Parlamentarii USR nu au luat cuvântul în dezbaterile din plen, în timpul dezbaterilor.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a atras atenția, în ședința de luni, că modificarea propusă, va lipsi de protecția unei norme constituționale mama care își crește copilul.

Andronache a propus plenului adoptarea amendamentului PNL, potrivit căruia „familia are dreptul la ocrotire din partea societății și a statului prin măsuri economice și sociale, inclusiv prin încheirea căsătoriei. Căsătoria este uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, având la bază egalitatea între soți, drepturi și datoria părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, însă, amendamentul a fost respins.

Șerban Nicolae, despre retragerea de la vot a redefinirii familiei: „Să fie sănătoși!”

Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat marți, în legătură cu decizia Camerei Deputaților de a retrage de la vot final inițiativa cetățenească de modificare a Constituției în sensul redefinirii familiei, că nu face consultanță juridică pentru colegii săi, dorindu-le „Să fie sănătoși!”.

„Foarte bine. Să fie sănătoși! Oricine citește Constituția, vede că inițiativele de revizuire a Constituției se adoptă de Camera Deputaților și de Senat. (..) Ordinea nu este întâmplătoare, nu este ordinea utilizată în mod frecvent pentru enumerare, așa cum este în textului Constituției, ci este o ordine prestabilită, în sensul în care propunerile se trimit la Camera Deputaților, se adoptă de către Camera Deputaților, se transmit la Senat, dacă se adoptă la Senat într-o formă diferită, se ajunge la mediere. Dacă nu, se merge la referendum”, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae.
Senatorul este de părere că s-a respectat procedura.
„Din punctul meu de vedere, procedura este cât se poate de limpede: la Camera Deputaților trebuia dat un vot. O o informație pe care am primit-o de la dvs. Din experiențe anterioare, aș lua-o așa, cu beneficiu de inventar, până când verific, până când apare domnul Liiceanu să ne spună dacă e vorba de o inexactitate la care se păstrează fondul sau este o minciună nesimțită pur și simplu. Dar repet, revenind la treburile serioase, mi-a greu să fac speculații la momentul acesta. Din punctul meu de evdere lucrurile erau limpezi. De aceea s-a și transmis la Camera Deputaților, ca să se pronunțe în primă fază. Nu e pe procedura curentă de legiferere, prima Cameră sesizată și Camera decizională, ci e o procedură distinctă, care se aplică doar la inițiativele de revizuire a Constituției”, a mai spus senatorul.
Întrebat dacă nu l-e aspus și colegilor săi acest lucru, Șerban Nicolae a spus: „În general nu fac (,,,) consultanță juridică nici pentru colegii mei nici pentru alte persoane. Practic avocatura și lucrul acesta este de notorietate”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal