Revizuirea Constituției, în sensul schimbării definiției familiei, scoasă de pe lista de vot final în Camera Deputaților. Nicolae: „Să fie sănătoși!”
„Vă propun ca inițiativa legislativă privind revizuirea Constituției să nu mai figureze pe lista de vot final de astăzi, să fie retrimisă Birourilor permanente reunite pentru a discuta un posibil conflict de competențe între cele două camere ale Parlamentului, să se decidă traseul legislativ al acesteia, având în vedere că inițiativa legislativă a fost depusă la Senat, iar plenul acestuia în mod inexplicabil a decis ca propunerea legislativă să fie trimisă la Camera Depupaților, în calitate de primă cameră. (…) Nu există nici un argument legal sau constituțional care să consfințească faptul că prima cameră este Camera Deputaților”, a declarat liderul PSD Marcel Ciolacu, reamintind că inițiativa cetățenească a fost semnată de 3 milioane de oameni.
Propunerea liderului PSD a fost adoptată cu 139 „pentru”, 1 vot „împotrivă” și două abțineri.
Marți, în ședința de plen, nu erau întrunite condițiile de prezență pentru adoptarea inițiativei cetățenești.
Pentru adoptarea inițiativei de revizuire a Constituției erau necesare 219 voturi „pentru” (două treimi din numărul total al deputaților), iar totalul voturilor exprimate în ședința de marți, când s-a făcut propunerea de scoatere de pe lista de vot final, era de 142 de voturi.
În fiecare cameră a Parlamentului, inițiativa de revizuire a Constituției se votează cu o majoritate de două treimi din numărul deputaților și senatorilor, iar dacă textele celor două camere sunt divergente se votează cu trei pătrimi în plenul reunit.
Inițiativa cetățenească are ca obiect de reglementare revizuirea Constituției României, avându-se în vedere modificarea articolului 48, alineatul 1, în sensul stabilirii la nivel constituțional că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.
Inițiativa cetățenească pentru reviziurea Constituției a fost dezbătută și adoptată pe articole în ședința plenului de luni.
PSD, ALDE, PMP și deputații PNL Daniel Gheorghe și Ben-Oni Ardelean au declarat, în timpul dezbaterilor, că vor vota în favoarea inițiativei cetățenești pentru modificarea Constituției, pledând pentru susținerea familiei tradiționale.
Deputaul ALDE Varujan Vosganian a susținut că „șansa de reîmprospătare a poporului român stă în familia care își educă odraslele în spritul valorilor tradiționale”.
Parlamentarii USR nu au luat cuvântul în dezbaterile din plen, în timpul dezbaterilor.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a atras atenția, în ședința de luni, că modificarea propusă, va lipsi de protecția unei norme constituționale mama care își crește copilul.
Andronache a propus plenului adoptarea amendamentului PNL, potrivit căruia „familia are dreptul la ocrotire din partea societății și a statului prin măsuri economice și sociale, inclusiv prin încheirea căsătoriei. Căsătoria este uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, având la bază egalitatea între soți, drepturi și datoria părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, însă, amendamentul a fost respins.
Șerban Nicolae, despre retragerea de la vot a redefinirii familiei: „Să fie sănătoși!”
Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat marți, în legătură cu decizia Camerei Deputaților de a retrage de la vot final inițiativa cetățenească de modificare a Constituției în sensul redefinirii familiei, că nu face consultanță juridică pentru colegii săi, dorindu-le „Să fie sănătoși!”.