REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Zegrean: Am ajuns la articolul 102 al proiectului revizuirii, cel puțin 10 articole, neconstituționale
Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, sâmbătă, că s-a analizat propunerea de revizuire a Constituției până la articolul 102, el precizând că sunt în jur de 10 articole care au fost găsite în contradicție cu articolul 152 din legea fundamentală.
„Până aici (la articolul 102 – n.r.) au fost articole care au fost găsite în contradicție cu articolul 152, alineatul 2 din Constituție, care nu pot fi revizuite, pentru că încalcă sau afectează drepturile fundamentale”, a spus Zegrean.
Articolul 152 al Constituției, referitor la „limitele revizuirii”, stabilește, la alineatul 2, că „nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor sau a garanțiilor acestora”.
Întrebat câte articole au fost găsite neconstituționale, președintele CC a răspuns: „Nu le-am numărat. Cred că sunt vreo zece. Pot să fie zece sau mai puține, undeva pe acolo”.
Președintele Curții Constituționale a mai arătat că au fost articole analizate pentru care judecătorii Curții au făcut recomandări de rescriere, de recorelare a textelor și de înlocuire a unor expresii din texte.
„Noi am considerat că textele trebuie să fie conforme atât cu Constituția și limitele prevăzute de Constituție, cât și cu principiile dreptului constituțional, principiile statului de drept.
Augustin Zegrean a anunțat că decizia Curții Constituționale va fi publicată în Monitorul Oficial și se va comunica imediat Parlamentului.
Curtea Constituțioanlă a început vineri dezbaterea proiectului de modificare a Constituției.
Președintele Comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu, anunța, în 4 februarie, finalizarea textului inițiativei de modificare a Legii fundamentale, ca urmare a reanalizării documentului.
Antonescu preciza că textul proiectului de revizuire a Constituției va fi înaintat Guvernului pentru a fi transmis Comisiei de la Veneția, iar în paralel va fi înaintat Curții Constituționale.
„Principala noutate față de proiectul inițial: mi se pare că am făcut un pas înainte în a diferenția la nivel constituțional de această dată, sau deocamdată, atribuțiile celor două Camere în funcție de aplicarea celor două meniri ale unui Parlament: legiferare și control. Legiferarea direcționată majoritar pe Camera Deputaților, controlul pe Senat”, declara Antonescu.