Prima pagină » Știri » Revocarea Alinei Ghica și a lui Cristi Danileț – contestată printr-un protest organizat pe Facebook

Revocarea Alinei Ghica și a lui Cristi Danileț – contestată printr-un protest organizat pe Facebook

Mai mulți reprezentanți ai societății civile organizează vineri, 1 martie un protest față de decizia CSM de a-i revoca pe Cristi Dănileț și Alina Ghica din cadrul consiliului."E momentul sa iesim de pe Facebook în lumea reală! Veniti toti cei care credeti ca revocarea lui Cristi Danilet si a Alinei Ghita este abuziva", se precizează într-un mesaj postat pe Facebook. După ce plenul CSM a decis să îi revoce Alina Ghica și Cristi Dănileț au decis să atace în instanță decizia.

Mai mulți reprezentanți ai societății civile vor organiza vineri, 1 martie un protest față de decizia CSM de a-i revoca pe Cristi Dănileț și Alina Ghica din cadrul consiliului.”E momentul să ieșim de pe Facebook în lumea reală ! Veniți toți cei care credeți că revocarea lui Cristi Danileț și a Alinei Ghica este abuzivă”, se precizează într-un mesaj postat pe Facebook. După ce plenul CSM a decis să îi revoce Alina Ghica și Cristi Dănileț au decis să atace în instanță decizia.

Pe pagina de Facebook „Sa cerem dreptate la CSM” a fost postat un anunț prin care se anunță o manifestație de protest în fața sediului consililui. Motivul protestului este dezaprobarea față de hotărârea CSM de a-i elimina pe Alina Ghica și Cristi Danileț. Inițiatorii protestului sunt : Alina Popescu, Laura Ștefan, Ana Otilia Nuțu, Dana Isabelle Zarojanu, Iulia Briceag, Pusa Frasineanu,Marian Dragomir, Viorel Muha, George Staicu, Emil Moldoveanu, Gabriela Solomoneanu, Duma Victor Sebastian, Octavian Frank.F, Ioana Cosmeanu și Victor Duma.

Inițiatorii acțiunii reclamă faptul că cei doi membri ai CSM au fost revocați fără motive concrete iar eliminarea acestora din consiliul este abuzivă. „E momentul sa iesim de pe Facebook în lumea reală! Veniti toti cei care credeti ca revocarea lui Cristi Danilet si a Alinei Ghita este abuziva, intrucat cei doi judecatori NU si-au incalcat cu nimic competentele si NU si-au exercitat in mod necorespunzator atributiile de membri ai CSM, asa cum sunt acestea specific enumerate în Legea 317/2004 (Secțiunea a 2-a. Atribuțiile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii”, art. 35-39; Secțiunea a 3-a. Atribuțiile secțiilor Consiliului Superior al Magistraturii, articolele 40-43).  Si, mai ales veniti sa spuneti raspicat ca Judecatorii lor ad-hoc nu au adus argumente! E primul pas in subjugarea Justitiei. Ceea ce va urma poate depinde si de noi! „, se meționează în mesajul de pe Facebook

Danileț: „Lupt pentru valori, pentru legalitate și pentru dreptate”

Judecătorii Alina Ghica și Cristi Danileț au depus, joi, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), două solicitări vizând anularea deciziei prin care au fost revocați din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook dar și pe blogul personal Cristi Danileț a explicat de ce contestă decizia de eliminare a sa din CSM.

„Nu mă lupt pentru un scaun, nu e important ce se întamplă cu mine ca persoana, ci lupt pentru valori, pentru legalitate și pentru dreptate. Vreau însă să mă asigur, în folosul justiției, al sistemului, al modului în care ne prezentăm în fața Europei, ca procedura mea de revocare a fost una corectă și că există dreptate inclusiv pentru cei care fac dreptate.  Acesta este motivul pentru care am decis să contest hotărârea de revocare”, a precizat Danileț

Judecătorii Alina Ghica și Cristia Danileț au fost revocați din CSM după ce mai multe instanțe din țară au solicitat acest lucru prin intermediul adunărilor generale. Cei doi au contestat decizia CSM în instanță, iar o hotărâre finală va fi luată de Curtea Supremă. În urma procedurii de revocare a celor doi, locurile acestora vor fi ocupate interimar de către Elena Popescu, de la Târgu Jiu și Dana Gârbovan, de la Cluj.

Dacă instanța supremă va decide că Ghica și Danleț trebuie să fie revocați atunci cei doi își pierd locurile din CSM. Dacă instanța va decide că revocarea a fost abuzivă atunci ce doi vor reveni în cadrul consiliului.

În cazul în care revocarea va fi aprobată de Curtea Supremă judecătoriile și Curțile de Apel din țară vor iniția o nouă sesiune de alegeri pentru cele două locuri din CSM. Este pentru prima dată când doi membri ai CSM sunt revocați.

De unde a pornit eliminarea lui Ghica și Danileț din CSM

Revocarea celor doi membri CSM s-a făcut în contextul alegerilor din cadrul CSM pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte. În 4 ianuarie, CSM a ales-o pe Oana Hăineală președinte al CSM, stabilind și o premieră, deoarece este pentru prima dată când un procuror conduce consiliul.

În cadrul ședinței, a apărut un blocaj, pe motiv că pentru funcția de vicepreședinte a candidat Alina Ghica, astfel că o parte din membrii CSM, în frunte cu Horațiu Dumbravă și Adrian Neacșu, au contestat alegerile acuzând rocada Hăineală-Ghica. În 2012, Alina Ghica a fost președinte al CSM, iar Oana Hăineală vicepreședinte. Alina Ghica nu a mai fost aleasă vicepreședinte, iar Cristi Danileț s-a înscris pentru funcția de vicepreședinte.

Cine a cerut revocarea celor doi

Practic, revocarea celor doi judecători a semănat cu procedura de suspendare a președintelui Traian Băsescu. S-a cerut revocarea lor, dar fără a indica motive de drept. Pentru Cristi Danileț, revocarea a fost inițiată de către judecătoria Râmnicu Vâlcea, iar pentru Alina Ghica, de către Curtea de Apel Cluj.

În cazul judecătorului Danileț, magistrații de la judecătoria Râmnicu Vâlcea au motivat că el trebuie să fie revocat pentru că a participat la alegerea netransparentă a Oanei Hăineală ca președinte CSM, că activitatea sa în Consiliu a fost necorespunzătoare și că a dorit să își promoveze interesele proprii, și nu cele ale judecătorilor care l-au ales.

Autor

Citește și