Revocarea lui Kovesi, criticată dur în presa internațională. Financial Times: Bucureștiul confruntă Comisia Europeană în privința statului de drept. Cum este prezentat Liviu Dragnea
„Laura Codruța Kovesi, șefa Departamentului Național Anticorupție, este sub presiune; susținătorii ei se tem că va fi înlăturată ca parte a planului Guvernului de a revizui sistemul de justiție. Acest fapt a declanșat proteste de stradă și a arătat limitele controalelor speciale ale UE asupra României, de la aderarea țării în 2007. Bucureștiul face parte dintr-un grup din ce în ce mai mare de capitale europene – în frunte cu Varșovia și Budapesta – care confruntă Comisia Europeană în privința statului de drept. […] Măsurile luate reprezintă o recunoaștere tacită privind slăbiciunea căilor de atac ale Uniunii Europene împotriva oricărui stat membru care este în contradicție cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept și a valorilor comune”, notează Financial Times.
Pentru a sublinia situația gravă a corupției din România, FT prezintă cazul lui Radu Mazăre: „Radu Mazăre este un om de spectacol, fost primar care a apărut pe coperta Playboy și a stârnit revoltă prin faptul că a purtat o uniformă nazistă la un spectacol de modă. Acum, fostul primar al stațiunii Constanța a fugit în Madagascar fiind confruntat cu acuzații de corupție – și a spus că se va întoarce doar atunci când va avea șansa unui proces echitabil. Cazul său face parte dintr-o luptă de intensitate tot mai mare în ceea ce privește corupția și guvernarea din România, în care au fost implicați mulți politicieni de frunte și Comisia Europeană”.
Cotidianul Financial Times notează faptul că Uniunea Europeană „încă mai are pârghii în relația cu Bucureștiul – în special nerăbdarea de a face parte din zona Schengen, în mod ideal până în momentul în care va prelua președinția rotativă a UE anul viitor”.
„Protestele periodice anticorupție din României sunt, de asemenea, o reamintire a faptului că un număr însemnat de oameni încă mai sunt atenți la comportamentul politicienilor, cum ar fi domnul Mazăre”, se mai arată în materialul FT.
Liviu Dragnea, liderul formațiunii aflate la guvernare, PSD, este prezentat drept „arhitectul reformării sistemului de justiție”, deși „a fost implicat în mai multe dosare penale, inclusiv o anchetă privind proiecte rutiere în valoare de 21 de milioane de euro cu finanțare europeană”.
„Domnul Dragnea a căutat să abordeze instituțiile UE atât în calitate de aliați, precum și de dușmani. Unii critici susțin că acesta a folosit în mod inteligent preocupările reale cu privire la sistemul judiciar – inclusiv folosirea serviciilor de informații de către autoritățile de urmărire penală – ca o modalitate de a adopta măsuri de limitare a independenței justiției și de protejare a politicienilor în fața urmăririi penale. Eficiența mașinii de vot a Partidului Social Democrat a fost amplificată de amploarea deziluziei generale față de sistemul politic. Participarea la vot în cadrul celor mai recente alegeri parlamentare, din 2016, a scăzut la mai puțin de 40%”, scrie Financial Times.
„Ministru român solicită demiterea procurorului, lupta anticorupție amenințată” titrează agenția Reuters.
„Ministrul Justiției din România a cerut, joi, ca procurorul șef anticorupție să fie demis pentru «exces de putere», declanșând proteste de stradă și potențial destabilizând lupta împotriva corupției”, comentează jurnaliștii Reuters într-un amplu material pe acest subiect.
„Ministru român solicită concedierea procurorului anti-corupție”, scrie agenția de știri Associated Press.
„Ministrul Justiției din România a solicitat demiterea procurorului șef anticorupție, citând, ceea ce el numește îngrijorări serioase referitoare la modul în care și-a desfășurat activitatea”, explică jurnaliștii de la Associated Press.
„Cu toate acestea, criticii au afirmat că propunerea lui Toader a fost menită să satisfacă cerințele coaliției de guvernământ de stânga, care a fost foarte critică față de Kovesi și lupta împotriva corupției”, mai precizează AP.
Cotidianul francez Liberation scrie că „Guvernul cere demiterea șefei parchetului anticorupție”, observând că decizia ministrului Justiției aduce „la apogeu tensiunile între majoritatea de stânga și puterea juridică”.
Tudorel Toader a cerut joi, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanșarea procedurii de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, solicitarea fiind transmisă către CSM și președintelui României.