Revolta angajaților de la ”Protecția Copilului”. Oamenii acuză că nu și-au primit salariile și unii copii au fost aruncați în stradă (EXCLUSIV)

Publicat: 14 09. 2020, 11:49
Actualizat: 06 04. 2021, 15:56

Sute de angajați ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Călărași acuză că nu și-au primit salariile pe luna august. Angajații sunt revoltați deoarece rectificarea bugetară la nivelul Consiliului Județean trebuia făcută de acum două luni, iar până prezent, autoritățile locale nu au luat nicio măsură. 

Mai mult, una dintre angajate a declarat pentru GÂNDUL.ro că peste șapte copii au fost scoși din sistem fără să fie respectată legislația.

Au scos într-un mod mizerabil copiii din sistem care au împlinit vârsta de 18 ani. Au fost aruncați în stradă și anunțați cu 30 de minute că trebuie să părăsească locul și fără să-și primească banii pe sistare. Ei nu au nicio vină. Asta înseamnă descentralizare. Fiecare consiliu județean a înțeles să facă ce vrea după bunul său plac”, a declarat Simona Ciorăneanu, angajată DGASPC, pentru Gândul.ro.

În total, sunt 806 de salariați ai DGASPC Călărași, inclusiv asistenții maternali care au copiii în plasament.

„Situația este foarte critică. Nimeni nu și-a primit salariile. Nici măcar copiii care au ieșit din sistem. Aceștia copii trebuiau să primească banii de sistare, 2380 de lei”, mai spune Simona Ciorăneanu.

Femeia este angajată ca îngrijitor de noapte, fără să primească sporurile de noapte și cele de periculozitate: „Pentru acești copii DGASPC nu face nimic. Sunt loviți de soartă și nevoi. Trebuie înțeleși așa cum sunt. Unul dintre ei își caută loc de muncă și nu își găsește”, mai spune aceasta.

Ce spune fosta conducere a DGASPC Călărășai

Conducerea a fost recent schimbată, iar fostul director, Drăgănică Gheorghe, a fost detașat și înlocuit cu Doinița Nicolae.

Contactat de GÂNDUL.ro, Gheorghe Drăgănică, cel care a fost director până la 1 septembrie, a declarat că Consiliul Județean trebuia să aprobe rectificarea bugetului.

A fost o ședință extraordinară pe data de 12, urmând ca pe data de 18 în ședința ordinară să se aprobe și rectificarea bugetului așa cum trebuia făcută în luna august. În toată această rectificare bugetară intră tot ceea ce înseamnă cheltuieli de funcționare pentru luna august. Sunt șase sau opt copii care au ieși din sistem acum. După data de 18 se va încerca să punem toți oamenii în drepturi. Trebuie plătite toate, dacă nu, vin și le taie. Din păcate, banii trebuie aprobați numai în ședință ordinară, ședință care se face lunar. Așa a fost bugetul făcut de la începutul anului. Este o conjuctură defavorabilă, iar oamenii noștri au intrat la mijloc și suferă”, spune Drăgănică Gheorghe.