REVOLTĂTOR. Copii cu dizabilități, infectați cu COVID-19, povară pentru cadrele medicale: „Sunt obositori”
Opt copii confirmați cu Covid-19 din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu handicap Târgu-Jiu, instituție aflată în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj au fost internați în secția de Pediatrie a spitalului suport COVID de la Tg-Cărbunești.
Încă de la primele cazuri de copii infectați cu COVID-19, cadrele medicale s-au plâns ca nu fac față, susținând că sunt obositori și au cerut personal din afară, scrie GorjOnline.ro.
Copii cu dizabilități, infectați cu COVID-19
„Erau deja trei infirmiere internate și urma să vină o educatoare și am zis că e foarte bine așa pentru că acestea cunosc copiii și știu situația exacta a fiecăruia. După aceea am înțeles că doamnele nu au dorit pentru că au zis că dumnealor sunt paciente. Nu s-a pus problema de personal, ci de cineva care să stea permanent cu acești copii, care știau ce trebuie să facă cu ei. Personalul din cadrul spitalului și secției Pediatrie e personalul de îngrijire și nu pot să oblig eu pe aceste doamne să stea 24 din 24 cu acești copii, pentru că am înțeles că unul dintre copii este mult mai mic și ar necesita prezența continua a personalului de îngrijire lângă el. (…) Mi-ar trebui câte șase infirmiere pe tură să stea în acele saloane, non-stop. Adică nu poate să stea una mai mult de patru ore îmbrăcată în acel combinezon. În acel combinezon eu am rezistat șase ore”, a declarat managerul spitalul la un post local, citat de GorjOnline.
Conducerea DGASPC Gorj a decis să mai introducă în centru doi angajați, iar alți 17 au fost testați și în funcție de rezultat vor intra în sediul instituției să-și ajute colegii.
Opt salariați aveau în grijă 28 de copii cu dizabilități, iar șeful centrului, Florin Benegui, muncea cot la cot cu subalternii.
„Șeful spală pe jos, a spălat paturile cu noi, asistenta le acordă tratamentul copiilor, apoi porționează mâncarea. Mai suntem două infirmiere, asistenta, o educatoare și ea cu probleme medicale, centralistul, psiholoaga, șeful centrului și spălătoreasa care, de azi e și bucătăreasă, adică porționează mâncarea venită de la firma de catering, pentru că doamna care era pe acel post a fost infectată și a ajuns la spital. Suntem doar obosite. Moralul mi-a mai revenit, după ce azi mi-a venit testul negativ, că nu e ușor ca în fiecare zi să vină izoleta și să-ți ia din colegi depistați cu COVID. Picasem psihic, plângeam în cor, suntem oameni”, a povestit una din angajatele rămase la muncă în centrul DGASPC din cartierul Debarcader.
Coronavirus și la Centrul Păstrăveni
Și la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni, din județul Neamț, 167 de persoane au fost infectate cu coronavirus – 67 de angajați și 100 de beneficiari din cei 200, fără a prezenta vreun simptom asociat bolii.
„DSP a anunțat că au 365 de rezultate, dintre care 167 sunt pozitive. 26 de probe pentru care nu au venit rezultatele. Din cei 67 de salariați o parte sunt internați în spital, iar o parte au rămas în centru pentru a îngriji persoanele pozitve. În 9 situații Direcția de Sănătate a dispus retestarea. În prezent este o anchetă epidemiologică”, spune Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASP Neamț.