„Pe parcursul lunii ianuarie au avut loc intrări de 4,5 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, inclusiv suma rezultată din emisiunile de euroobligațiuni ale MFP în valoare nominală de 3.000 milioane euro, alimentarea contului Comisiei Europene”, transmite BNR.
În paralel au avut loc ieșiri de 2 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.
Ministerul Finanțelor a împrumutat în ianuarie 3 miliarde de euro de pe piețele externe, în prima emisiune de obligațiuni în euro din 2020, structurată pe două tranșe, una cu scadența pe 12 ani, iar cealaltă pe 30 de ani. Excluzând intrarea celor 3 miliarde de euro contractate de MFP din piețele internaționale, rezervele valutare ale BNR au continuat să scadă ușor în ianuarie, a patra lună consecutivă de scădere, pe fondul eforturilor de menținere a stabilității cursului euro-leu. Leul s-a depreciat ușor în raport cu moneda euro luni, pierzând 0,09 bani, fiind cotat de către Banca Națională a României (BNR) la 4,7788 lei, sub valoarea de vineri, de 4,7779 lei.
Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 4,7 mld. euro.
La 31 ianuarie 2020, rezervele internaționale ale României (valute plus aur) au fost de 40,2 miliarde euro, față de 37,4 miliarde euro la 31 decembrie 2019.
Plățile scadente în luna februarie 2020 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 216 milioane euro.
Sursă foto: BNR