„Zice doamna Dăncilă că nu se poate ține rezidențiatul tinerilor medici, apropo de spital, fiindcă nu avem ministru al educației. Dragii mei, acum se organizează rezidențiatul? Când trebuia să fie în noiemrbie. Te apuci de un examen național extrem de important pentru tinerii medici, te apuci n octombrie? păi nu ți-ar fi rușine PSD? Acest lucru, după părerea mea, ar fi trebuit să fie gata rezolvat, afișat, comunicat, cel târziu în martie, cel puțin cu jumătate de an înainte, să știe tinerii absolvenți ce au de făcut. Iată de ce este nevoie de România Educată, pentru a pune odată pentru totdeauna în ordine educația în România”, a declarat Klaus Iohannis, la Iași.
Șeful statului a adăugat că e o bătaie de joc a PSD la adresa românilor faptul că nici măcar nu au început lucrările la spitalul regional din Iași.
„Am tot auzit de acest mare spital regional de la Iași. E gata? Nu. Nici nu e început. O adevărată bătaie de joc la adresa românilor, pe care și-a permis-o PSD și își permite și în continuare”, a susținut Iohannis.
Social-democrații îl acuză pe Klaus Iohannis că 8000 de tineri absolvenți nu își vor putea da examenul de rezidențiat la timp din cauza blocajului din Guvern, prin refuzul șefului statului de a numi un ministru interimar la Educație.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, vineri, că examenul de rezidențiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, din cauză că nu are cine semna cele șapte ordine de ministru necesare.
Sorina Pintea a declarat, vineri, că motivul amânării constă în faptul că nu are cine să semneze ordinul de examen, în condițiile în care nu există ministru la Educație.
Curtea Constituțională arată, în motivarea deciziei luate, că există în continuare un conflict juridic de natură constituțională între premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis, șeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare al ministrului Justiției Ana Birchall.
CCR a decis pe 18 septembrie că președintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, precum și pe cele de numire a miniștrilor interimari. Șeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris și motivat, legat de refuzul propunerilor.
Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcția de ministru al Justiției.
Totodată, șeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul, după ieșirea ALDE de la guvernare și demisia miniștrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.