Prima pagină » Știri » Rezidențiat 2019. Peste 8.800 de candidați susțin azi examenul de rezidențiat / Ei candidează pe 4.710 locuri

Rezidențiat 2019. Peste 8.800 de candidați susțin azi examenul de rezidențiat / Ei candidează pe 4.710 locuri

Rezidențiat 2019. Peste 8.800 de candidați susțin azi examenul de rezidențiat / Ei candidează pe 4.710 locuri
Rezidențiat 2019. Peste 8.800 de candidați susțin azi examenul de rezidențiat. Ministerul Sănătății organizează concursul de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, care va avea loc duminică în 6 centre universitare din țară. La sesiunea de anul acesta s-au înscris 8.876 de absolvenți, care candidează pe 4.710 locuri.

Rezidențiat 2019. Peste 8.800 de candidați susțin azi examenul de rezidențiat. Concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, după aceeași metodologie ca și în anii trecuți, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

În această sesiune au depus dosarele pentru participare la concurs 8.876 absolvenți ai universităților de medicină și farmacie (6.283 pentru medicină, 1.740 pentru medicină dentară, 853 pentru farmacie).

Absolvenții candidează pe un număr de 4.710 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire (3.960 locuri și posturi la domeniul medicină, 398 medicină dentară și 256 farmacie și 96 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI).

Lista locurilor și posturilor din rețeaua Ministerului Sănătății este publicată pe pagina concursului de rezidențiat www.rezidențiat.ms.ro.

„Cele 6 centre universitare îndeplinesc condițiile pentru organizarea concursului de intrare în Rezidențiat, dar și pentru pregătirea unui număr suplimentar de rezidenți. Am cerut ca acest concurs să se desfășoare în spiritul corectitudinii și al transparenței, principiile acestei guvernări. Anul acesta nu schimbăm regulile în timpul jocului, dar, în condițiile în care resursa umană este deficitară căutăm soluții ca toți absolvenții care reușesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, să fie admiși”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Rezidențiat 2019. Peste 8.800 de candidați susțin azi examenul de rezidențiat. Din data de 5 decembrie 2019 s-a afișat pe site-ul www.rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie repartizarea candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris.

În perioada 17-19 decembrie 2019 se va face alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut.

Între 6-14 ianuarie 2020, viitorii rezidenți vor semna contractele individuale de muncă cu unitățile sanitare, iar între 14-16 ianuarie se va face repartiția pe clinici de pregătire.

Încadrarea în unitățile medicale ca rezidenți este prevăzută în 1 februarie 2020.

Rezidențiat 2019. Peste 8.800 de candidați susțin azi examenul de rezidențiat. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Horațiu Moldovan, a declarat, duminică, la UMF Carol Davila, din București, că toți candidații la examenul de rezidențiat care obțin punctaj de 60% se pot specializa. Rectorul UMF crede că peste 1.000 de locuri în plus vor putea fi ocupate de medici.

Secretarul de stat Horațiu Moldovan a declarat, duminică, la UMF „Carol Davila”, unde se desfășoară examenul de rezidențiat, că Ministerul Sănătății e preocupat să dezvolte resursa umană în sistemul sanitar, astfel că candidații care vor obține punctaj de 60% la rezidențiat se pot specializa.

„Suntem preocupați de a dezvolta resursa umană atât de importantă în sectorul sanitar, ne bazăm pe tinerele generații care în mod firesc trebuie să le înlocuiască pe cele mai vechi. Intenția și propunerea noastră care se va concretiza este de a găsi pentru toți cei care au peste 60% din punctaj o poziție astfel încât să se poată specializa, să se poată instrui în specialitățile respective”, a spus dr. Horațiu Moldovan.

La rândul său, acad. dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a spus că acoperirea necesarului de medici este prioritară.

„Această țară are o lipsă majoră de medici, pentru că sunt specialități în diferite centre, în diverse spitale, în diverse specializări. Atunci acoperirea necesarului respectiv se face prin mărirea numărului de medici care se specializează în specialitățile deficitare și vor fi repartizați în centrele unde sunt mai puțini. Oricum sunt foarte multe locuri libere în toate specialitățile, așa încât este o inițiativă mai mult decât pozitivă. Nădejduiesc faptul că și candidații la rezidențiat vor reuși să obțină minimum 60% din punctajul maximal, cu alte cuvinte să fie declarați că au luat rezidențiatul și apoi să aleagă specializarea pe care și-o doresc, cu corespondență pe ceea ce MS a scos ca locuri în plus și va scoate locuri în plus și se va adapta numărului de viitori rezidenți care vor rezulta din acest concurs”, a spus acad. Dr. Sinescu.

Acesta a precizat că își exprimă convingerea că Ministerul Sănătății va avea cel puțin 1.000 – 1.500 de locuri în plus față de planificarea inițială.

Ministerul Sănătății organizează concursul de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, care va avea loc duminică în 6 centre universitare din țară. La sesiunea de anul acesta s-au înscris 8.876 de absolvenți, care candidează pe 4.710 locuri.

Concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, după aceeași metodologie ca și în anii trecuți, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

În această sesiune au depus dosarele pentru participare la concurs 8.876 absolvenți ai universităților de medicină și farmacie (6.283 pentru medicină, 1.740 pentru medicină dentară, 853 pentru farmacie).

Absolvenții candidează pe un număr de 4.710 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire (3.960 locuri și posturi la domeniul medicină, 398 medicină dentară și 256 farmacie și 96 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI).

Rezidențiat 2019. Peste 8.800 de candidați susțin azi examenul de rezidențiat. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, dr. Horațiu Moldovan este de părere că rezidențiatul în spitale private este o variantă de luat în seamă și se află în atenția MS, atâta timp cât aceste centre beneficiază de bază tehnologică avansată. 

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Horațiu Moldovan, a fost întrebat, duminică, într-o conferință de presă la UMF Carol Davila, din București, dacă este pregătirea rezidenților în sistem privat o variantă de luat în seamă.

„Este o variantă, deoarece spitalele private au bază tehnologică foarte avansată pentru momentul actual. Să nu uităm faptul că în aceste spitale, în multe dintre ele, lucrează și cadre universitare cu foarte multă experiență și abilitate, care au chiar calitatea de conducători de doctorat, deci au și abilitatea universitar-academică de a coordona aceste specializări”, a spus secretarul de stat.

Întrebat, în continuare, când se va putea realiza rezidențiatul în spitale private, dr. Moldovan a răspuns că „este o problemă tehnică, pe care urmează să o avem în discuție”.

Rezidențiat 2019. Peste 8.800 de candidați susțin azi examenul de rezidențiat. Iași: Peste 1.500 de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie, la examenul de rezidențiat

Peste 1.500 de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie au susținut, duminică, examenul de rezidențiat la Iași. Proba s-a desfășurat fără incidente, iar după patru ore de examen candidații au putut să își afle și punctajele.

Pentru a susține proba în centrul de examinare din capitala Moldovei s-au înscris 1.528 de persoane. Pentru cei mai mulți dintre candidați subiectele au fost de dificultate medie.

„A fost bine, a fost mai bine decât m-am așteptat, au fost întrebări relativ ok, nu au fost cu un grad de dificultate foarte mare, decât foarte puține. Am luat 906 puncte și vreau să fac endocrinologie. Am de gând să rămân aici, în Iași”, a declarat Codruța, una dintre tinerele care a susținut examenul.

Examenul de la Iași s-a susținut în zeci de săli, din tot orașul. În fața Universității de Medicină și Farmacie, tinerii erau așteptați de rude și prieteni.

„A fost bine, nu a fost atât de greu pe cât mă așteptam, am și învățat, am trecut de patru ori prin materie, m-am apuca din timp. Mi s-a părut decent, chiar acceptabil. Am luat 856 de puncte, sunt foarte mulțumit, neașteptat de bine. Oscilez între oncolgie și psihiatrie, una dintre cele două, între Iași și București.”, a declarat Mihai.

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași s-au înscris, în acest an, 1.528 de candidați (cu 161 mai mulți față de anul trecut): 1.087 la medicină, 314 la medicină dentară și 127 la farmacie.

Anul acesta Iașul a fost al doilea centru, după capitală, ca număr de înscriși.

„Concursul a decurs în parametrii normali, conform metodologiei. Suntem mulțumiți că au fost mai mulți candidați înscriși decât anul trecut. Au fost și absenți, foarte puțini: 10 la medicină și câte doi de la medicină dentară și farmacie, în comparație cu numărul de candidați, numărul de absenți este practic insignifiant. Foarte mulți candidați, după București. Noi suntem pe locul 2, probabil și datorită vecinătății cu Republica Moldova, foarte mulți candidați sunt din Republica Moldova”, a declarat Luminița Iancu, prorector al UMF Iași.

Ministerul Sănătății a scos la concurs, în acest an, 4.710 poziții (locuri și posturi): 3.960 pentru domeniul medicină, 398 pentru medicină dentară și 256 pentru farmacie, pentru care vor concura 8.876 de candidați.

Pe centru universitar Iași, sunt 641 de poziții, dintre care 618 locuri (pentru Medicină – 512, pentru Medicină Dentară – 61 și pentru Farmacie – 45) și 23 de posturi.

Citește și