Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care se solicită o pauză umanitară pentru oprirea conflictelor armate, a anunțat miercuri reprezentantul permanent al Germaniei în cadrul ONU Christoph Heusgen, care prezidează în prezent Consiliul de Securitate.
Rezoluția, redactată de Franța și Tunisia, solicită „tuturor părților aflate în conflicte armate să se angajeze imediat într-o pauză umanitară durabilă pentru cel puțin 90 de zile consecutive, pentru a permite livrarea sigură, nestingherită și susținută a asistenței umanitare”.
A fost nevoie de luni de zile pentru ca consiliul de securitate să fie de acord cu rezoluția, care urmează apelului secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în martie, pentru un armistițiu global.
Negocierile cu privire la rezoluție au fost afectate de China și SUA, fiind în contradicție cu privire la existența unei referințe în rezoluție la Organizația Mondială a Sănătății, un organism ONU.
Ambasadorul Tunisiei la ONU, Kais Kabtani, a numit-o „realizare istorică”.
Diplomații au declarat agenției de știri AFP că Indonezia, un membru nepermanent al Consiliului de Securitate, a ajutat brokerul să compromită că a văzut o referire la un angajament al Adunării Generale de a sprijini Organizația Mondială a Sănătății adăugat în preambul.
Referința a fost considerată satisfăcătoare pentru China, care a dorit să sublinieze importanța OMS și a Statelor Unite, care s-a despărțit de OMS în ceea ce privește manipularea pandemiei.
Guterres a salutat faptul că cererea sa de încetare a focului a fost susținută de aproape 180 de țări și mai mult de 20 de grupuri armate.
În plus, Consiliul de Securitate al ONU a solicitat „secretarului general să dea instrucțiuni operațiunilor de păstrare a păcii pentru a oferi sprijin, în cadrul mandatelor și capacităților lor, autorităților din țările gazdă în eforturile lor de a conține pandemia”.
O a doua întâlnire cu privire la pandemie este programată pentru joi.