Prima pagină » Știri » Rezultat-record: Olimpicii români au demonstrat în Rusia că sunt DE AUR

Rezultat-record: Olimpicii români au demonstrat în Rusia că sunt DE AUR

Rezultat-record: Olimpicii români au demonstrat în Rusia că sunt DE AUR
Lotul olimpic de chimie al României a obținut, la olimpiada din Federația Rusă, cel mai bun rezultat din istoria țării noastre, încheind competiția pe primul loc pe echipe, cu șapte medalii, dintre care cinci de aur.

Elevii din lotul olimpic de chimie al României au obținut 5 medalii de aur, o medalie de argint și o medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Chimie „D. Mendeleev”, desfășurată în perioada 11 – 17 mai, la Moscova, anunță Ministerul Educației, într-un comunicat.

Acesta este cel mai bun rezultat din istoria participărilor românești la competiția amintită. Astfel, România a ocupat primul loc pe echipe, surclasând țara gazdă, Federația Rusă, care a obținut doar 3 medalii de aur din cele 10 posibile.

Cei cinci elevi medaliați cu aur sunt Andreea Maria Filip (clasa a XII-a/Liceul Internațional de Informatică din București), Ștefan Bogdan Ivan (clasa a XII-a/Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București), Dumitru Călugăru (clasa a XI-a/Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu), Andrei Iliescu (clasa a X-a/Liceul Internațional de Informatică din București) și Radu Costin Bîzgă-Nicolescu (clasa a XII-a/Colegiul Național „I.C. Brătianu” din Pitești). Vlad-Mihai Mandric (clasa a XI-a/Colegiul Național „Sfântul Sava” din București) a obținut medalia de argint, iar medalia de bronz a fost obținută de Gabriel Dragoș Negreanu (clasa a XII-a/Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț).

La ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev” au participat 105 elevi din 16 țări, mai transmite Ministerul Educației. Concursul a presupus parcurgerea a trei probe, timp de  5 ore, dintre care două probe teoretice și una practică/experimentală, toate cu un grad de complexitate extrem de ridicat. Prima probă teoretică a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare din cele 5 secțiuni incluse: chimie fizică, științele vieții, chimie anorganică, chimie organică și chimie analitică.

 

Autor

Citește și