Prima pagină » Știri » REZULTATE BAC 2013. Avocatul fostei directoare: Doi elevi de la „Bolintineanu” au spus la audieri că au auzit că s-ar fi dat câte 100 de lei

REZULTATE BAC 2013. Avocatul fostei directoare: Doi elevi de la „Bolintineanu” au spus la audieri că au auzit că s-ar fi dat câte 100 de lei

REZULTATE BAC 2013. Avocatul fostei directoare: Doi elevi de la
Ancheta poliției în cazului scandalul de la BAC 2013 de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" este în plină desfășurare, dar până acum elevii nu recunosc că ar fi dat șpagă să ia examenul de BAC

Ancheta poliției în cazului scandalul de la BAC 2013 de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” este în plină desfășurare, dar până acum elevii nu recunosc că ar fi dat șpagă să ia examenul de BAC . Potrivit avocatului fostei directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu”, ridicată în timpul examenului de BACALAUREAT 2013, care a participat luni la audierea mai multor elevi, doi dintre cei chestionați de procurori au spus că au auzit că s-ar fi dat câte o sută de lei, însă aceștia nu au știut unde și pentru cine s-au dat aceste sume.

„Am participat la audierea a 20 de elevi. Aceștia au spus că au dat câte 50 de lei pentru ultimul clopoțel, câte 250 de lei pentru banchet și câte 150 de lei pentru robe. Niciun elev nu a recunoscut că a dat bani. Doi dintre ei au afirmat însă că au auzit și ei că s-au plătit o sută de lei, dar nu au știut să precizeze unde și pentru cine s-au dat”, a spus avocatul George Moloman.

Procurorii Parchetului Tribunalului București continuă luni audierile în cazul dosarului în care se fac cercetări pentru suspiciuni de fraudă la examenul de bacalaureat susținut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, fiind așteptați de anchetatori 46 de elevi.

Anchetatorii au audiat până în prezent aproximativ 35 de elevi, printre care și cei șapte candidați care au fost dați afară din examen, după ce, la proba scrisă la Limba română susținută în 1 iulie, ar fi fost prinși în examen cu căști și telefoane mobile, a precizat avocatul.

Procurorii i-au audiat aproximativ 30 de minute pe fiecare dintre elevii care s-au prezentat luni la sediul Poliției Capitalei. Majoritatea celor chestionați au refuzat să spună, după audieri, ce întrebări le-au pus anchetatorii.

Alexandru Cojocaru, unul dintre elevii chemați pentru interogatoriu, a spus că tot ce a auzit referitor la eventuale acte de corupție a fost de la televizor și că, cel puțin din ce știe el, la Liceul „Bolintineanu” se face carte. Acesta a precizat că acțiunea anchetatorilor a presupus un stres suplimentar atât pentru el, cât și pentru colegii săi, în condițiile în care s-a creat impresia că examenul ar putea fi anulat.

„Nu pot să spun că am scris mai puțin pentru că autoritățile au făcut o anchetă. Cu toate acestea, s-a făcut o confuzie, pentru că, din ce am văzut la televizor, am înțeles că examenul putea fi anulat. Acest lucru a reprezentat un factor de stres”, a spus Alexandru Cojocaru.

Mama lui Alexandru Cojocaru, care l-a însoțit la discuțiile cu procurorii, a spus că, dacă la bacalaureat s-a dat mită, acest lucru nu este corect, întrucât nu este normal ca unii să învețe, iar alții să ia examenul pentru că au dat bani.

Alexandru Cojocaru a mai povestit ce s-a întâmplat în 1 iulie, când anchetatorii au descins în liceu. „După examen, i-am văzut pe polițiști afară. Ne-au percheziționat și ne-au spus că nimeni nu are voie să-și ia bagajele. Vroiau să vadă câți bani avem la noi. Eu aveam 10 lei, însă nu știu de ce ar fi contat. Poate aveam bani mai mulți la mine ca să-mi cumpăr ceva”, a mai spus Alexandru Cojocaru.

El a precizat că, în opinia lui, anchetatorii nu trebuiau să vină cu autocare la liceu ca să îi ducă pe elevi la audieri și nu era normal să fie opriți în liceu.

„Am înțeles că nu ar fi existat mandate emise pe numele nimănui, și nu era normal să fim ținuți în laboratoare. Ulterior, după intervenția părinților, care nu i-au lăsat să ne ia, ni s-a spus într-adevăr că putem veni altă dată să dăm o declarație”, a mai spus Alexandru Cojocaru.

Promovabilitatea la bacalaureatul susținut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, unde sunt suspiciuni de fraudare a examenului, este de aproximativ 58%, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, un oficial al unității de învățământ, precizând că nu sunt variații majore față de anii anteriori.

Procentul de promovabilitate a examenului de bacalaureat înregistat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu este peste media pe țară, de 55,4 la sută, înaintea contestațiilor.

Parchetul Tribunalului București face cercetări pentru fapte de corupție la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, directoarea unității de învățământ, Costica Vărzaru, demisă din funcție după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influență.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziții la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei. În timpul perchezițiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați în 1 iulie la Poliția Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Elevii au fost percheziționați de anchetatori la ieșirea din sălile de examen, la unii dintre aceștia fiind găsite fițuici.

Șapte candidați la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminați din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuțe, cărți cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba și literatura română, anunța, marți, Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Polițiștii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duși la audieri, după susținerea ultimei probe a bacalaureatului. În fața intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinți care își așteptau copiii. Unii dintre părinți, nemulțumiți că polițiștii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul și a-i duce la audieri, i-au huiduit și au reclamat că aceștia fac un abuz.

Ulterior, anchetatorii au renunțat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul șef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București Bogdan Staicu declara că au fost emise citații, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susținut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceștia nu se prezentau la audieri în urma citării.

„Din cele 250 de persoane (numărul elevilor care au susținut proba de limba română a bacalaureatului la Liceul Dimitrie „Bolintineanu” din Capitală, n.r.), erau 100 care trebuiau să reprezinte primul eșalon, care să fie audiate, dacă se putea azi (vineri, n.r.), mâine, cel târziu luni, iar celelalte peste o sută de persoane urmau să fie audiate la epuizarea primului eșalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat în sălile în care au fost găsiți asupra supraveghetorilor bani nejustificați, fie sunt 16 elevi în privința cărora exista o listă, iar alături de această listă existau rezolvările subiectelor la limba română xeroxate în 16 exemplare. Deci aceștia au fost cei vizați cu prioritate”, a declarat Staicu la Realitatea TV, vineri seară.

Procurorul șef Bogdan Staicu a mai spus că cei aproximativ 250 de elevi, împărțiți în cele cinci săli de examinare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, în care s-au găsit sume nejustificate de bani în urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infracțiuni de corupție, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiați.

Vineri, 17 elevi au dat declarații de martori, la Poliția Capitalei, iar luni, începând cu ora 10.00, au fost reluate audierile.

Premierul Victor Ponta a spus că așteaptă explicații din partea ministrului de Interne, Radu Stroe, referitor la audierile poliției în cazul bacalaureatului, iar Guvernul ar putea sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) dacă au existat nereguli legate de proceduri la nivelul magistraților.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, vineri, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că „Poliția a lucrat foarte corect”.

Stroe mai declara, vineri, că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliției Române în privința unui părinte bruscat de polițiști la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” și a purtătorului de cuvânt al Poliției Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus că Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și