Prima pagină » Știri » REZULTATE BAC 2013. Profesorul de religie de la Liceul „Bolintineanu”, consilier local la Primăria Sectorului 5

REZULTATE BAC 2013. Profesorul de religie de la Liceul „Bolintineanu”, consilier local la Primăria Sectorului 5

REZULTATE BAC 2013. Profesorul de religie de la Liceul
Profesorul de religie de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Leonard Petre, care ar fi strâns bani de la elevi pentru mita la bacalaureat, este consilier local la Primăria Sectorului 5, dar și-a păstrat catedra de la clasele a XII-a și ora de dirigenție.

Profesorul de religie de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Leonard Petre, care ar fi strâns bani de la elevi pentru mita la bacalaureat, este consilier local la Primăria Sectorului 5, dar și-a păstrat catedra de la clasele a XII-a și ora de dirigenție.

Leonard Petre a fost ales în 2012 consilier local din partea USL în Primăria Sectorului 5.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că, după ce a fost ales consilier local, Leonard Petre și-a păstrat orele de religie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” la clasele a XII-a și dirigenția la una dintre clase.

Potrivit site-ului Liceului „Dimitrie Bolintineanu”, printre activitățile reprezentative la nivelul catedrelor la religie, Leonard Petre s-a ocupat de serbarea de Crăciun, de organizarea pelerinajului la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, de excursii tematice la mănăstirile Dealu, Sinaia, Bușteni și de activitățile cercului de folclor, împreună cu un alt profesor.

Profesorul de religie de la Liceul „Bolintineanu” și alți diriginți de la clasele a XII-a au strâns câte 500 de euro de la elevi, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire și „cheltuieli” pentru bacalaureat, potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestare a fostei directoare a liceului.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcție, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marți, de Tribunalul București, fiind acuzată de trafic de influență în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului București arată în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită de către angajați ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” și de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susține la acest liceu.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului școlar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins și primit sume de bani de la elevi care urmau să susțină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promițând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

„Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro/elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire și «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost colectate prin intermediul cadrelor didactice, diriginți ai claselor terminale, directorii liceului susținând că, la rândul lor, le vor remite cadrelor didactice asistenți, membri ai comisiei de bacalaureat, cu atribuții de supraveghere în sălile de examen ale centrului menționat”, au notat procurorii în documentul citat.

Anchetatorii au stabilit că printre diriginții care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este și profesorul de religie Petre Leonard.

Banii strânși de diriginți de la elevii Liceului „Bolintineanu” ajungeau la Costica Vărzaru, care urma să îi dea supraveghetorilor direct sau disimulat în pachete de țigări, ziare sau reviste așezate pe catedre în timpul examenului, au mai notat procurorii în documentul citat.

Costica Vărzaru ar fi convenit cu alte cadre didactice să solicite noi sume de bani pe parcursul derulării examenului, sub pretextul că vor fi oferite membrilor comisiilor de corectare a lucrărilor.

Procurorii au mai arătat că, din cei 12.900 de lei adunați în total de la elevi, președintele comisiei de examinare urma să primească 5.000 de lei, vicepreședintele, 3.000 de lei, iar la fiecare membru al comisiei trebuia să ajungă câte o mie de lei.

În timpul perchezițiilor care au avut loc luni, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, s-au găsit numeroase sume de bani în sălile de examen. Astfel, în sala 1 de examen s-au găsit asupra Elenei Macasoi Berbec 820 de lei ascunși în sutien, în sala 2 de examen erau 410 lei în sertarul catedrei, iar în sala 6 de examen, alți 440 de lei, într-un pachet de șervețele găsit asupra asistentului, se mai arată în documentul citat.

Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați luni la Poliția Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiați, aceștia au fost lăsați să plece, singura reținută fiind directoarea liceului, Costica Vărzaru, demisă luni din funcție de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Parchetul Tribunalului București anunța luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupție privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susținută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziții la unitatea de învățământ cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul Costicăi Vărzaru, pentru trafic de influență.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, în urma perchezițiilor, toate înregistrările video din sălile de examene, pe care le vor analiza în cadrul anchetei. De asemenea, au fost ridicate înscrisuri, obiecte și laptopuri.

Luni, la câteva ore după susținerea probei la limba română, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a anunțat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul și directorul adjunct ai școlii au fost demiși, pentru presupuse fapte de corupție.

Potrivit ISMB, au fost schimbați cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum și cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Ulterior, Ministerul Educației a informat că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări și a asigurat că nu a existat nicio breșă în rețeaua informatică.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marți a fost susținută proba la limba și literatura maternă, miercuri a avut loc proba obligatorie a profilului și vineri este programată proba la alegere a profilului și specializării.

Citește și