REZULTATE BACALAUREAT 2012. Cei 8 elevi meditați de Gândul au luat BAC-ul cu note de peste 9.15 la Română și cu peste 7.50 la Matematică

Publicat: 09 07. 2012, 02:36
Actualizat: 09 07. 2012, 09:35

Opt liceeni de a XII-a și doi profesori s-au văzut timp de 6 săptămâni într-o redacție de ziar, la Gândul, și au făcut performanță. Duminică, 8 iulie, ziua în care s-au afișat primele REZULTATE la BACALAUREAT 2012, cu toții au fost fericiți dintr-un motiv comun: notele mari obținute la probele de Română și Matematică.

Toți cei opt elevi pregătiți de gândul în cadrul unui program ajuns în al doilea an de funcționare – TABĂRA DE BAC 2012 – au promovat examenul care dă fiori liceenilor din România. Mai mult, la probele amintite au luat note de „tocilari”, și asta pentru că la Matematică cea mai mică notă obținută de elevii gândul a fost 7.50, iar la Română, 9.15. Un motiv de mândrie pentru profesorii cu care s-au pregătit, Irina Georgescu de la Colegiul Național Sfântul Sava și Ovidiu Horobeț de la Colegiul Matei Basarab.

De altfel, dascălii sunt pentru cel de-al doilea an implicați în campania gândul,  demarată anul trecut. În sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat 2011, cei doi profesori au pregătit cinci liceeni la Română și Matematică. Într-o lună de zile, Dumitru Petrișor, Ionela Iordan, Andrei Burcea, Dragoș Constantin și Florin Cojocaru, care trecuseră anterior printr-un eșec la examenul maturității, au reușit cu ajutorul celor doi să parcurgă patru ani de materie și să-și vadă în dreptul numelui, pe listele de rezultate, cuvântul REUȘIT.

CITEȘTE ȘI ROMÂNIA, GÂNDEȘTE-TE! Cum au reușit să ia bacalaureatul TOȚI elevii pregătiți de GÂNDUL: metoda celor doi profesori care au făcut minuni într-o lună

A fost pariul gândul, primul câștigat, iar demonstrația faptului că se poate, ne-a făcut să continuăm proiectul TABĂRA DE BAC și în 2012, cu tot ce presupune el: preselecții, testări, meditații transmise online, teme, întâlniri și discuții. Anul acesta în proiect au intrat opt liceeni din București care s-au înscris și au și susținut examenul de bacalaureat. 

Patru au fost la Limba română:  Alexandru Stoica și Tudorița Sahanovschi , ambii de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Ioana Alexandra Frîncu, de la Colegiul Național Bilingv George Coșbuc și Bogdan Iordache de la Colegiul Național Elena Cuza.

Mihai Căpățânescu, Ștefan Ilie, Isabella Marinescu și Jullia Bârsan au fost restul de patru care s-au pregătit la Matematică, cu profesorul Ovidiu Horobeț, și au obținut note cuprinse între 7.50 și 9.20 la disciplina care dă mari bătăi de cap elevilor.

Deși notele lor sunt foarte bune, câțiva dintre ei se gândesc să depună luni, 9 iulie, contestații. Motivul? Un punctaj mai bun, apropiat de cel pe care și l-au calculat, după cum povestesc, „cu baremul în față”. Până pe 13 iulie, când vor vedea rezultatele finale, toți spun doar atât: „Mulțumim, domnilor profesori!”

Cine sunt liceenii care au luat cu note foarte bune examenul BACALUREAT 2012

A obținut 9.20 la Matematică, la BAC 2012. Este Ionuț Ștefan Ilie, elev al Colegiului Național Cantemir Vodă, care – la îndemnul tatălui său – a decis să nu rateze oportunitatea oferită de programul Tabăra de Bac, inițiat de gândul. Așa că a participat la preselecții atât la limba și literatura română, cât și la matematică.

Ștefan Ilie: „Au fost exerciții în plus, iar asta nu are cum să strice cuiva”.

Are puțin peste 19 ani și a urmat profilul matematică-informatică, intensiv engleză, iar acum vrea să devină student al Universității din București, fie în cadrul Facultății de Informatică, fie în cadrul celei de Relații Internaționale.

Bursa de 1.000 de euro pe care o va primi cel care va obține cea mai mare notă din grupa sa de pregătire, i s-a părut tentantă lui Ștefan. „Se poate face ceva cu banii aștia, iar acum eu am o șansă din patru să-i câștig pe munca mea”, spune Ștefan. Printre pasiunile lui se numără istoria, chitara, la care a învățat să cânte singur, sportul și lectura.

18 ani are Mihai Căpăținescu, liceanul de la liceul Grigore Moisil acceptat la pregătire la disciplina Matematică în cadrul taberei de Bac, organizata de gândul.info. „Mi-a spus un prieten de această oportunitate”, povestește el modul în care a aflat de inițiativa jurnalistică și a decis să se prezinte la preselecții. Deși inițial și-ar fi dorit să facă meditații la română, ulterior s-a răzgândit în favoarea matematicii. La examenul de Bacalaureat 2012, proba de Matematică, a obținut nota 9.05.

Mihai Căpățânescu: „Dacă nu aș fi venit la meditații probabil aș fi luat 8 la matematică, nu 9.05”

Dincolo de liceu, Mihai are ca pasiuni origami, fiind coordonatorul grupului Haramichi, speedcubbing-ul și darts-ul. Se pregătește pentru examen la ASE, specializarea Management.

Isabella Marinescu, elevă la Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu, a fost acceptată la pregătirile pentru matematică, în cadrul Taberei de Bac. Tânăra de 19 ani nu a apelat până acum la meditații, iar dacă nu i s-ar fi ivit oportunitatea de a se pregăti cu gândul s-ar fi rezumat la orele de matematică de la școală.

Isabella Marinescu: „Mi-a pus ordine în idei, mi-a dezvoltat gândirea altfel. Meditatațiile de la gândul au fost primele din viața mea”

Isabella își dorește să devină studentă la Academia de Studii Economice, dar deocamdată nu a optat pentru o anumită specializare. Știe doar să vrea o continuitate, având în vedere că va fi absolventa unui liceu cu profil economic. Isabella este o iubitoare de animale și îi place să-și petreacă timpul liber alături de prieteni. La proba de Matematică de la BACALUREAT 2012 a obținut nota 8.60.

Julia Bîrsan, 19 ani, a absolvit „Grigore Moisil”, clasa de matematică-informatică. Liceanca intenționează să dea admitere la Automatică, în cadrul politehnicii București și a fost admisă în cadrul taberei de BAC, organizată de gândul.info, să se pregătească la disciplina Matematică.

Julia Bârsan: „La mate nu știam deloc materia de clasa a XI-a. Practic, profesorul m-a ajutat să înțeleg. La matematică sunt mulțumită de notă, la română mă așteptam la mai mult”

Meditațiile au reprezentat o provocare pentru ea. Practic a încercat ca în  șase săptămâni să recapituleze materia și asta pentru că Julia a fost plecată un an din țară, fiind admisă la o bursă de studii în Italia. „Matematica pe care o făceam acolo era diferită de ceea ce fac în țară. Acolo învățam ceea ce aici se studiază în clasa a IX-a”, a povestit aceasta. Dumincă, 8 iulie, a aflat că la proba de Matematică, la BAC 2012, a obținut 7.50.

Julia Bîrsan a practicat baschetul, e pasionată de desen și se descrie drept o persoană care iubește informatica.

A luat 9.45 la disciplina Română, la BACALUREAT 2012. Admisă la trei universități din Anglia și la una din Olanda, Ioana Alexandra Frîncu, 18 ani, a fost elevă la Colegiul Național Bilingv George Coșbuc. S-a prezentat la programul de pregătire organizat de gândul și a fost selectată pentru disciplina Română, după ce a a obținut la preselecții nota 9.30.

Ioana Frîncu: „Știam mai mult decât mi s-a cerut propriu-zis la examen. Am învățat foarte mult de la doamna profesoară Georgescu”

„Nu am făcut niciodată meditații”, spune tânăra, care susține că simțea nevoia unui reper pentru a ști unde se situează. Ioana Frîncu are un CV impresionant: susține că a învățat singură alfabetul hieroglific, că este cercetaș de la 8 ani și că a participat, de-a lungul anilor, la olimpiadele de română, matematică, fizică, informatică și informatică aplicată.

A participat la concursuri pe teme de ecologie, la proiecte de teatru în liceu și visează ca, după absolvirea facultății, să proiecteze roboți industriali pentru extragere de petrol.

9.40 la Română nu o mulțumește pe Tudorița Sahanovschi, care ar vrea să conteste nota obținută la BAC 2012.  Are 18 ani, a absolvit Colegiul Național Gheorghe Lazăr, și vrea – pe baza mediei cât mai mare la examenul de bacalaureat – să meargă la facultatea din Olanda la care a fost deja admisă.

Tudorița Sahanovschi – 9.40 la Română, 9.70 la Logică și 10 la Istorie

A ales profilul socio-uman atunci când a intrat la liceu, iar acum vrea să continue pe aceeași linie, optând pentru o carieră în PR și Comunicare. Liceana a decis să se înscrie în programul Tabăra de Bac, inițiat de gândul, pentru că – spune ea – este „conștientă de lacunele pe care le are la limba și literatura română”.

Se declară pasionată de călătorii și socializare, a participat la diverse concursuri de antreprenoriat social în liceu și s-a implicat în proiecte de voluntariat.

Admis în cadrul programului Tabară de BAC inițiat de gândul la Română, Alexandru Stoica are 18 ani și a absolvit Colegiul Național Gheorghe Lazăr, clasa de matematică-fizică. La examenul de bacalaureat 2012, Alex a obținut la Română o notă de peste 9, mai exact 9.15. Vrea să depună contestație.

Alexandru Stoica: 9.15 la Română, 9.50 la Matematică și 8.60 la Fizică. Alex a ales să participe și ia câteva ore de pregătire susținute la Matematică de profesorul Horobeț

Spune despre sine că este pasionat de fizică, a participat și la olimpiade la această disciplină, și că în timpul liber cântă la chitară bas. Își dorește să susțină examen de admitere la Electronică, în cadrul Politehnicii București, deși îl tentează și o facultate similară din Anglia – Electronică, Inginerie de Sunet. O problemă o reprezintă însă taxa de studiu, în valoare de aproximativ 9.000 de lire sterline / an.

Bogdan Iordache are 19 ani, este elev la Colegiul Național Elena Cuza și a fost acceptat să se pregătească în cadrul programului Tabăra de Bac, inițiat de gândul, la limba și literatura română. De altfel, la BAC 2012, la această probă a obținut nota 9.15.

Bodan Iordache: „Înainte de meditatii nu aveam încredere în mine la Română. Eram dezastru și acum…am luat 9.15. Normal că mă bucur. Ce ne-a căzut ca subiect, la primul punct, făcusem la Gândul”

Vrea să urmeze o facultate în străinătate și are posibilitatea să aleagă între una din Marea Britanie, una din Olanda sau o facultate din Suedia, dar pentru a-și îndeplini visul are nevoie de o medie peste 8 la bacalaureat, dar și de bani pentru a-și plăti taxele de școlarizare. Este pasionat de geografie și înot, iar după ce își va termina studiile, i-ar plăcea să lucreze în turism.