REZULTATE BACALAUREAT 2012. MEDITAȚII pentru BAC. Cum vrea Ministerul Educației să-i ajute pe elevii care au picat examenul de maturitate

Publicat: 09 07. 2012, 22:52
Actualizat: 23 07. 2012, 17:51
1-2998826-mediafax-foto-liviu-chirica

Ministerul Educației încearcă să mute emisiunea „TV BAC”, program de meditații menit să-i ajute pe elevi să se pregătească pentru examenul de bacalaureat, de pe TVR 2 pe TVR 1, susține Stelian Fedorca, secretar de stat pentru învățământ preuniversitar.

Măsura face parte din planul elaborat de minister pentru a-i ajuta pe absolvenții de liceu care nu au promovat examenul în sesiunea iunie-iulie să ia BAC-ul în etapa din toamnă. O altă inițiativă anunțată de autorități este organizarea unor sesiuni de meditații la mai multe școli din teritoriu, însă orice decizie în acest sens se va lua de-abia după soluționarea contestațiile, au mai precizat reprezentanții ministerului.

„Există un contract între Ministerul Educației și televiziunea de stat pentru difuzarea emisiunii TV BAC în perioada mai-septembrie și încercăm să mutăm acest program pe TVR 1”, a declarat Fedorca pentru gândul.

Mai puțin de jumătate dintre absolvenții de liceu au luat bacul anul acesta

În urma afișării primelor REZULTATE de la BACALAUREAT 2012, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu a declarat că absolvenții de liceu care nu au reușit să promoveze examenul vor fi ajutați cu meditații care ar urma să fie organizate cu cel puțin două săptămâni înaintea sesiunii din august.

„Ideea este să încercăm să adunăm câți mai mulți dintre elevii care nu au luat bacalaureatul și să încercăm să le oferim pregătirea necesară, atât cât se mai poate, pentru a avea rezultate bune în sesiunea de toamnă a Bacalaureatului”, a declarat duminică ministrul Educației pentru gândul.

Anul acesta, rata de promovare a examenului de bacalaureat a fost, înaintea soluționării contestațiilor, de 43%. Ecaterina Andronescu a catalogat rezultatele examenului drept „comparabile cu cele de anul trecut” și i-a îndemnat pe elevii care nu au promovat să nu se lase descurajați de acest eșec.

Banu, Inspectoratul Școlar București: Marea temere este să nu se prezinte elevii

La nivelul Capitalei, Marian Banu, inspectorul Inspectoratului Școalar al Municipiului București, estimează că vor fi necesari în jur de 40-50 de profesori care să asigure meditații pentru absolvenții care au picat bacalaureatul.

„S-a discutat astăzi despre meditații, însă întâi așteptăm rezultatele finale”, a declarat Banu pentru gândul. „Trebuie făcute meditații mai ales pentru categoria elevilor interesați care au avut note la limită și care au au picat la o singură materie. Estimez că în jur de 10-15% dintre cei care au picat sunt în această categorie. Ei au șanse mai mari în etapa a doua”, ne-a mai explicat inspectorul.

Banu este de părere că cea mai mare provocare a meditațiilor de pe perioada verii va fi să-i convingă pe elevi să participe, în special pentru că multe instituții de învățământ au organizat și pe parcursul anului ore suplimentare de pregătire pentru bacalaureat, puțin frecventate de elevi.

„Marea surprinză a fost că nu s-au prezentat elevii. Acum cred însă că vor veni pentru că au trecut prin șocul de a cădea bacalaureatul”, a mai adăugat Banu.

În Capitală, rata de promovare după afișarea primelor REZULTATE LA BACALAUREAT a fost de 39%, sub media națională. Absolvenții care sperau la o notă mai mare au depus luni contestații la centrele la care s-au desfășurat probele scrise și orale. Acestea vor fi soluționate pe parcursul următoarelor zile, urmând ca rezultatele finale să fie publicate vineri, 13 iulie.