Prima pagină » Știri » Rezultate Bacalaureat 2014. Cei 104 elevi de nota 10. „Nu pot să zic că am o metodă de învățat, ci pur și simplu că am învățat”

Rezultate Bacalaureat 2014. Cei 104 elevi de nota 10. „Nu pot să zic că am o metodă de învățat, ci pur și simplu că am învățat”

Rezultate Bacalaureat 2014. Pentru 104 absolvenți de clasa a XII-a examenul de bacalaureat a fost un succes: au obținut 10 pe linie, potrivit datelor publicate pe edu.ro. Răspândiți în toată țara, pentru elevii de 10 rețeta succesului pare a fi aceeași: multe ore de muncă și multă ambiție.

Rezultate Bacalaureat 2014, pe Edu.ro. Să iei 10 pe linie la bacalaureat li se poate părea multora o adevărată performanță în condițiile în care, în ultimi ani, doar unul din doi absolvenți de liceu a reușit să obțină cel puțin media șase. Anul acesta, 104 elevi se pot mândri că au luat bacul cu 10. Gândul a stat de vorbă cu cinci dintre ei –  Lorena Budulan, Diana Gheorghe, George Pop, Cosmina Crăiniceanu și Mădălina Cerbu – pentru a afla care este secretul mediei de 10 la bacalaureat și care sunt planurile lor de viitor.

VEZI AICI HARTA MEDIILOR DE 10

Lorena Budulan este singura elevă din județul Brașov care a obținut 10 pe linie la bacalaureat. Este absolventă a Colegiului Național „Andrei Șaguna” din Brașov, unde a urmat profilul de Matematică Informatică.

Lorena Budulan

„A fost destul de ușor. Dacă înveți și dacă ești atent la ore nu ai cum să nu reușești”, spune Lorena. Fata recunoaște că a făcut câteva ore de meditații la limba română, dar asta numai ca să-i linișteașcă pe părinții îngrijorați că va avea probleme.

„Cel mai important este să nu ieși din sală mai devreme de terminarea examenului, că așa poate îți aduci aminte și scrii”, mai spune Lorena care recunoaște că nu se aștepta chiar la 10 pe linie.

„Nu e foarte importantă media de la Bacalaureat pentru mine, pentru că voi da admitere la Universitatea de Arte și Design din Capitală. Dar oricum îmi dă satisfacția că am învățat”, spune eleva.

Lorena Budulan îi sfătuiește pe colegii care nu au reușit în prima sesiune de examen să nu fie speriați și să învețe logic până la sesiunea din august-septembrie.

Diana Gheorghe: „Am învățat constant din clasa a IX-a”

Diana Gheorghe este o altă absolventă de clasa a XII-a, de la Colegiul Național Ion Brătianu din Pitești,  care a luat 10 pe linie la bacalaureat. Este unul dintre cei cinci elevi din județul Argeș cu 10 pe linie și în același timp una dintre cele două eleve care au luat 10 din liceul ei.

„Eu știu că am scris tot ce am știu. Nu știam sigur dacă m-am încadrat perfect pe barem, mai ales că este subiectiv, dar mă așteptam la o notă bună, nu e chiar o surpriză. Eu am învățat constant din clasa a IX-a și cred că aici este cheia, să înveți tot timpul, nu să lași totul în ultimul moment”, spune Diana.

Diana Gheorghe

Eleva a făcut meditații numai la Economie, dar asta pentru că vrea să susțină examen de admitere la Facultatea de Drept de la Universitatea din București. „Cred că o să dau și la ASE, să fiu sigură că voi intra la facultate. Sunt sigură pe mine, dar nu știi ce se întâmplă la examen”, spune Diana, care îi sfătuiește pe elevii care au picat examenul să-l dea până îl iau „pentru că este un examen de luat”.

George Pop: „După invățat vine și răsplata”

George Pop este unul dintre puținii băieți care au luat bacalaureatul cu 10 pe linie. Absolvent al Colegiului Național Șimleul Silvaniei, George este unul dintre cei patru elevi din județul Sălaj cu media maximă la examen și singurul de la el din liceu.   Proba scrisă la limba română n-a fost deloc o problemă pentru el, deoarece a fost olimpic la română încă din clasa a IX-a. „Nu pot să zic că am o metodă de învățat, ci pur și simplu că am învățat. În plus, și subiectele au fost ușoare, cel puțin la matematică”, spune George Pop.

Băiatul a susținut examenul la română, matematică și anatomie. „Mă gândeam la fizică la început, dar după simulare m-am răzgândit, că am zis că la anatomie e mai ușor reținut”, mai spune elevul.

George Pop

Din septembrie, George va pleca în Marea Britanie, unde a fost admis la Facultatea de Arhitectură de la Universitatea din Portsmouth. „De fapt m-am pregătit un an de zile pentru Facultatea de Arhitectură de la Cluj-Napoca, dar când am văzut ce-ți trebuie pentru admiterea din Anglia am zis să încerc. Și am fost admis. Mi se pare că ai mai multe orizonturi și mai multe oportunități. Acolo se face mai multă practică”, arată George Pop.

Elevilor care au picat bacalaureatul le spune să învețe „pentru că după ce învață vine și răsplata”. „Să nu se gândească neapărat la o răsplată financiară, ci la satisfacția că ești primul pe listă”, a mai spus George.

Cosmina Crăiniceanu: „Nu m-am gândit chiar la media 10″

Cosmina Crăiniceanu de la Colegiul Național Emil Racoviță din Iași este printre cei 14 elevi din județul Iași cu media 10 la bacalaureat. „De așteptat mă așteptam la o notă foarte mare, dar fiindcă materiile sunt subiective nu m-am gândit chiar la media 10. Cred că a contat și că am învățat constant, am participat la toate simulările”, spune Cosmina.

De fapt, eleva este obișnuită cu învățatul pentru că de-a lungul timpului a fost olimpică la psihologie, la sociologie, iar la limba română s-a clasat pe primele locuri la olimpiadă la nivel de județ.

Cosmina Crăiniceanu

Din septembrie, Cosmina va pleca în Anglia, unde a fost admisă la Facultatea de Drept de la Universitatea din Exetter. „Cred că e mai bine acolo în primul rând pentru metodele de predare și pentru calitatea educației, dar și pentru oportunitățile pe care le ai după ce termini”,  a mai spus Cosmina.

Mădălina Cerbu, abolventă a colegiului Național Petru Rareș din Piatra Neamț, este singura elevă din județul Neamț care a luat 10 la toate cele trei probe scrise de la bacalaureat. „Pe mine mă ajută cât de cât media de admitere pentru că va conta 25% pentru admiterea la facultate”, spune fata care vrea să dea examen la Facultatea de Medicină de la Iași.

Pentru bacalaureat a învățat tot timpul. „Dar la biologie m-am pregătit mai mult pentru că dau examen și la medicină. Oricum subiectele nu au fost grele. Și asta îi sfătuiesc pe elevii care au picat: să învețe pentru că se poate lua, mai ales că subiectele sunt din ce în ce mai ușoare. Pentru mine surpriza a fost la matematică, unde a fost foarte ușor”, a conchis Mădălina.

Mădălina Cerbu

Media 10 la un liceu tehnologic

Doriana Șandru este unul dintre cei 10 elevi din Cluj care au obținut 10 la bacalaureat, dar este singura care a absolvit un liceu tehnologic. A făcut zilnic naveta din comuna natală în Huedin.

„Am urmat Școala Generală din comuna Ciucea și am vrut să fiu la un liceu mai aproape de casă, de părinți. Am învățat bine întotdeauna, iar în fiecare din cei patru ani ai Liceului Tehnologic «Vlădeasa» din Huedin am avut media 10. Am fost singura din tot liceul cu astfel de medii. Nu pot să spun că mă așteptam la media 10 la bacalaureat, dar speram, totuși, la o medie mare. Nu am luat nicio meditație pentru bacalaureat. Adevărul e că proba de matematică a fost destul de simplă”, a spus Doriana, corespondentului Mediafax.

„Nu știu, deocamdată, ce voi face după bacalaureat, la ce facultate să mă înscriu. Pentru că specializarea la liceu a fost tehnician activități economice, adică un fel de contabilitate, m-aș orienta spre Facultatea de Studii Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) de la UBB. Am o bunică în Germania, aș putea să studiez și acolo, dar parcă îmi place mai mult în România”, a afirmat absolventa de zece.

Trei dintre cele patru eleve de 10 din Ploiești merg la medicină

Maria Carina Dumitrescu, Laura Voicu, ambele absolvente ale Colegiului Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești, Diana Șerban de la Colegiul „Jean Monnet” din Ploiești și Alexandra Borcan de la Colegiul „Alexandru Ioan Cuza” din Ploiești au reușit să promoveze bacalaureatul cu media 10. Trei dintre ele vor merge la Medicină.

În afară de nota maximă, cele patru tinere au multe alte lucruri în comun. Pentru ele, examenul a fost cu emoții sau cu subiecte neașteptate, dar în niciun caz dificil. Pentru fiecare dintre ele notele mari sunt rezultatul unei munci constante, iar trei dintre ele vor să continue studiile la Medicină și să profeseze în România. Cea de-a patra a fost tentată și ea de Medicină, dar nu crede că sistemul îi poate oferi prea mult, așa că vrea să urmeze cursurile facultății de Farmacie.

Maria Carina Dumitrescu a absolvit Colegiul Național „I.L. Caragiale” la clasa de Matematică-Informatică bilingv. Nu s-a așteptat să ia 10 la Bac și spune că a avut multe emoții pentru că știe că la unele probe este vorba despre mult subiectivism.

Tânăra vrea să urmeze Facultatea de Medicină la București, după ce în ultimul an de liceu a cochetat cu ideea de a pleca din țară și a studia la o facultate din Olanda. Aplicase chiar la facultăți din țara lalelelor și era pe cale de a fi admisă, dar a decis să rămână.

„Nici nu mă pot bucura cum trebuie pentru că în două săptămâni am admiterea la facultate și este destul de complicat. La ora asta mi-e greu să spun dacă plec sau rămân. Deocamdată rămân aici. Depinde ce-mi va rezerva viitorul”, spune Maria Carina Dumitrescu, potrivit Mediafax.

Laura Voicu a terminat tot „I.L. Caragiale”, unul dintre cele mai bine cotate licee din Ploiești, studiind la o clasă cu profil de Științele Naturii. Pentru ea, subiectele au fost „de nivel mediu, așa cum se anunțase că vor fi” și se aștepta la note mari, dar nu chiar la 10 pe linie.

Spune că a simțit „foarte mult ajutorul lui Dumnezeu” și știe că „dacă înveți în toți cei patru ani de liceu nu ar trebui să ai o problemă la Bac”.

Tânăra vrea să urmeze tot Facultatea de Medicină și să profeseze în România.

Diana Șerban, absolventă a Colegiului Național „Jean Monnet” din Ploiești, la o clasă de Matematică-Informatică bilingv germană, spune că examenul de bacalaureat „nu a fost greu, dar a fost neașteptat, mai ales la proba de limba română”.

„Mă așteptam la notă mare, dar nu chiar atât de mare”, mărturisește Diana.

Ea este decisă să urmeze Facultatea de Medicină și să profeseze în România: „Aș vrea să rămân aici, nu să plec. Nu mă văd în altă parte și mi-ar plăcea să pot să fac ceva în țara mea, nu afară”.

Alexandra Borcan, absolventă a Colegiului „Al. I. Cuza” din Ploiești la o clasă de Matematică-Informatică, are o poveste mult diferită de cea a tinerelor adolescente din zilele noastre. Crescută la Mănești, o localitate situată la peste 20 de kilometri de Ploiești, tânăra a intrat la unul dintre cele mai bune licee din Ploiești și a locuit, timp de patru ani, în cămin. În primii doi a avut și șase colege de cameră, în clasa a XI-a a împărțit camera de cămin cu alte patru fete, iar în ultimul an de liceu a avut trei colege de cameră.

„Am fost tentată să-mi fac un viitor și pe asta mi-am canalizat energia. Tentații sunt, dar am avut parte de un colectiv de fete care învățau. Cât despre învățat, mi-a fost dificil la început, până m-am obișnuit. După aceea m-am adaptat condițiilor pentru că nu aveam ce să fac. Cu naveta era greu, pierdeam mult timp și nu aș mai fi avut când să învăț”, explică Alexandra.

Tânăra va susține admiterea la Facultatea de Farmacie pentru că îi place chimia.

„La un moment dat am fost tentată de Medicină, dar sistemul din România nu cred că oferă atât de multe condiții și avantaje pentru toți studenții care se luptă și care se chinuie în facultatea asta. Și am ales Farmacia pentru că mi se pare mult mai ok”, afirmă Alexandra Borcan.

Eleva de 10 din Buzău vrea o carieră în psihologie judiciară

Unul din cei doi absolvenți din Buzău care au obținut media 10 la bacalaureat este Bianca Toma de la Colegiul „Bogdan Petriceicu Hasdeu”. Spune că nu se aștepta la nota maximă, subiectele fiind „surprinzătoare”. Inspirată de serialele polițiște, visează acum la o carieră în psihologie judiciară, scrie Mediafax.

„Nu mi s-au părut subiectele foarte grele, ci mai degrabă surprinzătoare pentru că mă așteptam să se dea altceva. Am terminat cu 10 și am luat și 10 la bac. Materiile preferate sunt cele la care am dat examenul: psihologie, istorie și română”, a declarat tânăra corespondentului Mediafax..

Odată terminat liceul, Bianca Toma spune că are de gând să urmeze o carieră în psihologie judiciară, fiind inspirată să urmeze acest profil de filmele psihologice polițiste pe care le-a urmărit în ultima perioadă.

„Vreau să fac o carieră în Psihologie judiciară. Am aflat despre servicii secrete și despre psihologia în magistratură din seriale, dar și din romanele psihologice. Toate m-au condus către această decizie. Momentan nu sunt tentată să plec din țară, doar dacă nu o să găsesc un serviciu adecvat după studii”, spune tânăra

Singura elevă de 10 din Sibiu vrea să devină chirurg

Denisa Savu este singura elevă din Sibiu care a obținut media zece la bacalaureat. Își dorește să devină chirurg și ar prefera să rămână în România pentru că spune că iubește această țară și speră că sistemul sanitar se va mai schimba.
„La Matematică și Biologie mă așteptam la notă mare, nu chiar la zece curat. Știam de când am văzut subiectele că voi lua undeva pe la 9.50. La Limba română am avut și noroc, pentru că învățasem nuvela și romanul și, cu ceva timp înainte de examen un prieten mi-a zis: «De ce nu înveți și poezia?». Nu credeam că voi primi poezie, dar am mai citit o dată și am avut noroc. Mi-a picat Eminescu. La liceu ne-au învățat foarte mult să gândim, așa că nu le-am învățat pe de rost. Vreau să spun că este și meritul doamnei profesoare de română. Abia acum mi-am dat seama cât de excepțională este. Chiar ne-a învățat, ne făcea scheme și desene pe tablă ca să putem să înțelegem cât mai bine și chiar am înțeles. Are o tehnică unică”, explică Denisa succesul ei la bacalaureat, potrivit Mediafax.

Povestește veselă că și-a trăit viața de liceu ca orice copil: cu bune, cu rele, cu unele prostioare, cu câte o oră chiulită de la școală, cu prieteni foarte buni și un colectiv extraordinar de colegi de clasă.

De-a lungul timpului a vrut să urmeze tot felul de meserii, arhitect, arheolog, biolog marin, dar, în clasa a X-a a participat la Olimpiada națională de Biologie și a cunoscut acolo oameni extraordinari care doreau să devină medici și să facă bine, să schimbe ceva.

„Când am ajuns acasă i-am spus mamei că vreau să devin medic. Până atunci vroiam să mă fac de toate. Cred că nu a existat o meserie pe care să nu vreau să o fac. Dar am rămas pe Medicină. Știu că vreau să devin chirurg, iar ca specializare încă nu m-am decis, poate cardiologie sau neurochirurgie, încă nu știu. Mi s-a spus că am o fire artistică și ar trebui să fac chirurgie plastică, dar nu cred. Mi se pare un pic sec”, spune Denisa.

Cele mai multe medii de 10 la Iași, Dolj și Cluj

Rezultate bacalaureat 2014. Iașiul ocupă primul loc în topul județelor cu cele mai multe medii de 10, cu 14 elevi care au obținut notă maximă la toate cele trei probe scrise. Majoritatea provin de la Colegiul Național Iași (7 elevi) și de la Colegiul Național Mihai Eminescu și de la Colegiul Național Costache Negruzzi, cu câte doi elevii cu medii de 10.

Pe locul al doilea este județul Dolj, cu 12 medii de 10. Patru elevi de la Colegiul Național Carol I din Craiova și trei de la Colegiul Național Frații Buzești au obținut medii de 10. Celelalte medii de 10 au fost obținute de elevi de la Liceul theoretic Constantin Brâncuși – 2 și Colegiul Național Elena Cuza – 1.

Clujul ocupă al treilea loc al acestui clasament cu 10 medii de 10. La Liceul Teoretic Gheorghe Șincai, trei elevi au obținut media 10, iar la Liceul teoretic Onisifor Ghibu și la Colegiul Național Emil Racoviță, câte doi.

Numărul mediilor de 10 de anul acesta – 104 – este mai mic decât în 2013, când 122 de elevi au obținut notă maximă la toate materiile. Numărul mediilor de 10 este totuși mult mai mare comparativ cu 2012 când au fost 67 de medii maxime, dar și cu 2011, când sau fost numai 65 de elevi cu 10 pe linie în toată țara.

Rezultate Bacalaureat 2014, pe Edu.ro.  Datele oficiale de la Ministerul Educației arată că  59,25% dintre absolvenții de clasa a XII-a au promovat examenul în sesiunea iunie- iulie. Comparativ cu 2013, când 54,4% dintre elevi au luat medii de trecere, procentul de promovare din 2014  este cu  4 procente mai mare.

Din promoția curentă procentul de promovare este de 67,61%, cu 4,5% mai mare față de anul 2013, când a fost de  63,1%. În 2014, cele mai multe medii au fost înregistrate pe segmentul 8 – 8.99:  25.423.

Topul județelor pe procentul de promovare arată că cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în județele Brăila – 77,82%,  Cluj -73,91% și Iași -73,67%. Cea mai scăzută rată de promovare s-a înregistrat în județele Ilfov – 27,93%, Giurgiu -38,14% și Teleorman 44,10%.

Pe discipline,  la proba scrisă de Limba și literatura română E)a),108.234 din totalul celor 137.182 de absolvenți  au obținut medii peste 5.

La proba scrisă de Limba și literatura maternă E)b), din totalul celor 6.658 de absolvenți, 6.285 (94,40%) au obținut medii peste 5.

Rezultate Bacalaureat 2014, pe Edu.ro. La proba scrisă obligatorie a profilului E)c), din cei 137.677 de absolvenți, 107.003 (77,72%) au reușit să obțină medii peste 5, iar la proba scrisă la alegere a profilului și specializării E)d), din cei 138.161 de absolvenți, 111.005 (80,34%) au obținut medii peste 5.

Elevii care nu iau bacalaureatul din prima sesiunea au la dispoziție o nouă sesiune, în luna septembrie.

Bacalaureat 2014. Sesiunea august-septembrie 2014:

14 – 18 iulie Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen

18 – 19 august  Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

18 – 19 august  Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

19 – 20 august  Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

21 – 22 august  Evaluarea competențelor digitale – proba D

25 august  Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă

26 august Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

27 august Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

29 august Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă

1 septembrie  Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

2 – 3 septembrie Rezolvarea contestațiilor

4 septembrie Afișarea rezultatelor finale