Primarul din Roșia Montană, Eugen Furdui (PDL), reales în funcție cu un avans de peste 900 de voturi față de principalul său contracandidat, Virgil Narița (USL), a anunțat că, împreună cu Consiliul Local, va face „tot ce este legal” pentru ca proiectul minier din zonă să înceapă.
Eugen Furdui (PDL) a câștigat în urma alegerilor de duminică al doilea mandat de primar al comunei Roșia Montană, obținând 1.304 voturi, față de 370 de voturi cât a câștigat principalul său contracandidat, Virgil Narița (USL).
În Consiliul Local, PDL a obținut cele mai multe mandate de consilier, respectiv șase din cele 11.
Eugen Furdui a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că a obținut un nou mandat de primar, deși contracandidații săi au dus o campanie urâtă împotriva sa, dovedind că „oamenii din Roșia Montană nu s-au lăsat intoxicați cu povești și minciuni”.
„Rezultatul votului îmi dă o responsabilitate mult mai mare și dovedește că am un mandat greu. Trebuie să demonstrez oamenilor din Roșia Montană că nu au greșit când m-au ales așa cum le-am dovedit și în ceilalți patru ani anteriori”, a spus Furdui.
El a adăugat că în noul mandat va avea ca prioritate crearea de locuri de muncă în comună și va sprijini investiția minieră din zonă.
„Cel mai important obiectiv este crearea locurilor de muncă, obiectiv pe care l-am avut și până acum. Voi susține investițiile, prioritar investiția minieră de la Roșia Montană și, împreună cu Consiliul Local, voi face tot ceea ce este legal și în putința noastră ca acest proiect să demareze dacă respectă legislația. Odată cu demararea acestui proiect, Roșia Montană poate să ajungă acolo unde este locul ei, o comună care să rivalizeze cu multe orașe din România”, a afirmat Eugen Furdui.
Principalul contracandidat al lui Eugen Furduri la alegerile locale din acest an a fost Virgil Narița, membru PSD, care în perioada 2000 – 2008 a fost primar al comunei Roșia Montană. În 2006, Narița a fost suspendat din funcție pe motiv de incompatibilitate, iar apoi și-a pierdut mandatul.
În 2007, Narița a fost reales în funcție în urma unor alegeri parțiale organizate în comună.
Proiectul minier Roșia Montană este dezvoltat de Roșia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acționar principal este Gabriel Resources.
La Roșia Montană, județul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deține 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participație de 19,31% în RMGC.
În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz și Thomas Kaplan.