Prima pagină » Știri » Rezultatul anchetei în cazul fetiței moarte la Spitalul din Huși: S-a administrat antibiotic fără testare

Rezultatul anchetei în cazul fetiței moarte la Spitalul din Huși: S-a administrat antibiotic fără testare

Rezultatul anchetei în cazul fetiței moarte la Spitalul din Huși: S-a administrat antibiotic fără testare
Ancheta MS în cazul fetiței moarte la Spitalul Huși arată că procedurile medicale nu au fost respectate, copilei i-a fost administrat antibiotic fără a fi testată, iar medicul pediatru nu a cerut ajutor, deși cazul era de maximă urgență, unitatea sanitară, dar și Ambulanța Vaslui fiind amendate.

Echipa de control a Ministerului Sănătății a finalizat verificarea respectării procedurilor medicale și a condițiilor igienico-sanitare, dar și a modului în care a fost gestionat cazul fetiței de patru ani care a murit la 40 de minute după ce a fost internată la Spitalul Municipal Huși, unde a fost diagnosticată cu laringită acută, cu sindrom febril, și a primit tratament cu antibiotic.

În raport se arată că atât Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui, cât și Spitalul Municipal Huși au încălcat prevederile Ordinului MS nr. 1706/2007 privind conducerea și organizarea unităților și compartimentelor de primire a urgențelor, în gestionarea cazului fetiței de patru ani, Maria Alexandra Bedregeanu.

„Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui și Spitalul Municipal Huși au instituit o înțelegere tacită privind preluarea cazurilor de urgență pediatrică direct în Compartimentul de Pediatrie a spitalului cu excepția politraumelor sau stopurilor cardiorespiratorii”, se arată în raportul de control.

Medicul pediatru, deși a considerat cazul ca fiind de maximă urgență, nu a solicitat colaborarea în timp util cu nici un alt medic aflat în gardă la momentul respectiv, a mai stabilit comisia de control.

De asemenea, deși în procedura de administrare intravenoasă a antibioticului era recomandată testarea sensibilității la acesta, asistenta nu a luat în considerare acest aspect, invocând faptul că testarea nu i-a fost indicată de către medicul pediatru.

„Nu s-au respectat protocoalele de diagnostic și tratament, epiglotita nefiind cuprinsă în protocoalele de diagnostic din compartimentul de pediatrie, ci în cele de pe CPU”, se mai arată în documentul citat.

Conducerea spitalului a acceptat disfuncționalitatea din circuitul urgențelor pediatrice, neimplicându-se în rezolvarea conflictelor dintre medici și nici în activitatea de implementare a prevederilor Ordinului 1706/2007, a mai stabilit comisia de control a MS.

„Regulamentul de Organizare și Funcționare al spitalului aprobat de comitetul director nu este actualizat, în structura funcțională a spitalului nefiind inclus și Compartimentul de Primiri Urgențe, respectiv atribuțiile medicului șef CPU și a medicilor specialiști în medicina de urgență. Fișele de post nu sunt actualizate în conformitate cu noua structură organizatorică a spitalului care include Compartimentul de Primiri Urgențe. Astfel personalul medical continuă să aibă prin fișa postului atribuții în gestionarea cazurilor de urgență specifice activităților medicale desfășurate în camerele de gardă. Odată cu înființarea CPU, camerele de gardă care asigurau urgențele medicale trebuiau desființate potrivit Ordinului 1706/2007 art. 18 «În spitalele unde funcționează UPU sau CPU nu mai funcționează sisteme paralele de primiri urgențe sub forma unor camere de gardă sau sub oricare altă formă decât în cazurile specifice prevăzute în prezentul ordin»”, se mai arată în raportul de control.

Spitalul Municipal Huși a încălcat prevederile Ordinului MS nr.1706/2007 privind conducerea și organizarea unităților și compartimentelor de primire a urgențelor, respectiv articolele 18, 20, 49, 64, 76 și 95, protocoalele de tratament în urgență, protocoalele de administrare a medicamentelor pentru administrarea antibioticelor, precum și Regulamentul de organizare și funcționare internă a spitalului, conform concluziilor raportului.

Pentru aceste nereguli au fost aplicate mai multe sancțiuni, atât Spitalului Huși, cât și Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui.

Astfel, Ambulanța Vaslui a fost amendată cu 20.000 lei, pentru că nu a nerespectat obligațiile impuse de reglementările legale în vigoare privind activitatea echipajelor de prim ajutor calificat.

Spitalul Huși a fost amendat cu 25.000 de lei, pentru nerespectarea dispozițiilor legale în vigoare privind procedura de preluare și internare a cazurilor de urgență.

Medicul pediatru Floreta Bianu Paraschiv, șeful compartimentului Pediatrie, a primit o amendă de 2.000 de lei, tot pentru nerespectarea dispozițiilor privind procedura de preluare și internare a cazurilor de urgență.

Ababei Gabriela, medicul șef al CPU, a primit o amendă de 1.500 de lei, pentru că nu a informat în scris conducerea spitalului despre imposibilitatea efectuării examinărilor minime obligatorii, conform reglementărilor legale în vigoare.

De asemenea, au fost date amenzi de câte 500 de lei pentru responsabilul blocului alimentar și responsabilul spălătoriei spitalului, pentru nerespectarea „precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar”.

Și directorul medical dr. Wassouf Emada fost amendat cu 1.000 de lei, pentru „angajarea și/sau menținerea în unitățile care desfășoară activitate de producție și de comercializare a produselor alimentare, de alimentație publică și colectivă, servicii și producție de apă potabilă, precum și servicii de întreținere corporală a personalului fără certificatul de instruire profesională privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă, conform reglementărilor legale în vigoare”.

Raportul de control a fost prezentat joi ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, care l-a aprobat și a dispus să fie transmis Colegiului Medicilor Vaslui, pentru analiza cazului din punct de vedere profesional.

Raportul va fi transmis și Consiliului Local Huși, Primăriei Huși, Spitalului Muncipal Huși, Comisiei de Pediatrie și Neonatologie din Ministerul Sănătății.

De asemenea, raportul va fi trimis Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, pentru implementare sau verificări suplimentare, a precizat MS.

În acest caz, au mai deschis anchete Colegiul Medicilor și Poliția.

Părinții fetiței de patru ani, din localitatea vasluiană Bunești-Averești, au acuzat medicul de gardă că i-a administrat antibiotic fără a-i face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament.

Aceștia au depus plângere la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, prin care solicită explicații cu privire la decesul fiicei lor.

Conducerea Colegiului Medicilor Vaslui a constatat, pe timpul anchetei desfășurate la Spitalul Huși, că nu a fost respectată procedura, în condițiile în care copilul trebuia să ajungă la Urgențe, și nu la Pediatrie.

Potrivit conducerii CM Vaslui, copilul, diagnosticat cu „laringită acută” și „insuficiență respiratorie acută”, trebuia să ajungă la Compartimentul de Primiri Urgențe, având în vedere afecțiunea constatată de către medici, și nu la Compartimentul de Pediatrie, așa cum s-a întâmplat în acest caz.

„Există o procedură stabilită printr-un ordin al ministrului Sănătății. Atunci când vorbim de un bolnav cu insuficiență respiratorie acută, cum a fost în cazul de față, obligatoriu trebuie ca acesta să ajungă mai întâi la Primiri Urgențe, indiferent de ce spital vorbim, pentru că era o urgență medicală. Ulterior, după stabilizare, copilul trebuia direcționat către Compartimentul de Pediatrie. Așa se explică și sancțiunea dată Serviciului de Ambulanță Vaslui de către comisia de anchetă dispusă de Ministerul Sănătății, după ce echipajul medical a dus fetița direct la Pediatrie. În cel mai rău caz, medicul pediatru trebuia să solicite sprijinul specialistului de la Urgențe înainte ca pacientul să intre în stop cardio-respirator. Deci, putem spune că nu s-a respectat procedura în acest caz”, a declarat, marți, corespondentului Mediafax vicepreședintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mircea Zavate.

Colegiul Medicilor nu a încheiat, deocamdată, raportul de control în acest caz, având în vedere că sunt așteptate rezultatele analizelor anatomopatologice ale Serviciului de Medicină Legală, în care se va menționa cauza decesului fetiței de patru ani.

Citește și