RISCURILE la care se expun șoferii, dacă aleg un service neautorizat

Publicat: 09 08. 2024, 10:49
Actualizat: 09 08. 2024, 10:51

Experții din cadrul Registrului Auto Român (RAR) atrag atenția șoferilor în privința consecințelor financiare dar și legate de siguranță, atunci când aleg un service neautorizat, notează EVZ.

Reprezentanții atrag atenția asupra pericolelor la care se expun șoferii care aleg un service neautorizat, în detrimentul reparațiilor efectuate în service-uri autorizate.

Experții precizează că reparațiile la un autovehicul, făcute de persoane neautorizate, de cele mai multe ori fără calificare corespunzătoare, poate duce la urmări grave, cum ar fi:

  • Siguranța Personală și Publică: Reparațiile incorecte pot pune în pericol siguranța atât a șoferului, cât și a celorlalți participanți la trafic.
  • Costuri Suplimentare: Erorile făcute de mecanici necalificați pot genera costuri suplimentare pentru repararea ulterioară a mașinii.
  • Recuperarea Dificilă a Pierderilor: În cazul în care o reparație neautorizată cauzează daune, recuperarea banilor poate fi dificilă și adesea necesită acțiuni în instanță.

Ce condiții trebuie să îndeplinească un service auto autorizat

Un service auto trebuie să întrunească o serie de criterii stricte pentru a obține autorizație tehnică.

  • Dotarea tehnică minimă necesară.
  • Documentație tehnică și tehnologii corespunzătoare.
  • Personal calificat corespunzător lucrărilor executate.

Reparațiile la un service auto neautorizate, poate determina pierderea garanției

Șoferii care își duc mașina pentru reparații la un service neautorizat riscă să garanția autovehiculului sau a componentelor montate.

RAR oferă, însă, o metodă de conciliere pentru rezolvarea rapidă a litigiilor în cazul service-urilor autorizate.

Recomandările RAR

Reprezentanții RAR recomandă șoferilor să apeleze la service-uri autorizate, atât din motive de siguranță, dar și pentru menținerea garanției vehiculului.

Pentru a facilita accesul la informații, RAR pune la dispoziție publicului lista atelierelor de reparații auto autorizate pe site-ul său oficial.

FOTO: Pexels