Ritualul sfințirii bucatelor de Paște. Peste 7.000 de persoane au participat la slujba de la Miercurea Ciuc
Traficul în centrul orașului Miercurea Ciuc a fost blocat, duminică, timp de aproximativ de o oră și jumătate, pentru derularea ritualului sfințirii bucatelor, care marchează încheierea postului Paștelui și la care au participat peste șapte mii de persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Începând de la ora 7.00, circulația pe bulevardul Kosuth Lajos din Miercurea Ciuc a fost blocată pentru desfășurarea ritualului sfințirii bucatelor de Paște.
Până la ora 8.00, când a început sjujba, peste 7.000 de locuitori ai orașului s-au așezat, pe cinci rânduri, de-a lungul arterei principale care străbate orașul. Însumate, cele cinci rânduri de credincioși care au venit cu mâncarea tradițională înseamnă șase kilometri, potrivit estimărilor forțelor de ordine.
Coșurile cu ouă roșii, cozonac, miel umplut, ceapă verde și vin au fost sfințite de un sobor de preoți, în frunte cu episcopul romano-catolic Tamas Jozsef.
Slujba de sfințire a bucatelor, oficiată în limba maghiară, a durat aproximativ 40 de minute, dar nimeni nu a plecat, în pofida ploii reci.
La finalul acesteia au fost intonate de preoți și de enoriași imnul Ungariei și cel al secuilor.
După slujbă, oamenii au plecat acasă, unde, potrivit obiceiului, fiecare membru al familiei gustă din bucatele sfințite. Acest ceremonial de sfințire a bucatelor reprezintă sfârșitul postului Paștelui, care a durat 40 de zile.
Sâmbătă seară, mii de oameni au luat parte la slujba de Înviere în toatele bisericile din municipiul Miercurea Ciuc, au înconjurat lăcașul de cult, cu lumânări aprinse în mâini, pe care le-au dus acasă apoi. Potrivit tradiției, oamenii au dus Lumina acasă și au aprins cu aceasta o lumânare care va sta timp de trei zile pe masă.
În satele din Haghita, oamenii au petrecut noaptea de Înviere la biserici, iar duminică dimineață preoții au sfințit bucatele.
În județul Harghita, 85 la sută din populație este de rit catolic, reformat și unitarian și sărbătoreșe acum Paștele.