Robert Negoiță vrea să construiască o sală de spectacole, de aproape 3.000 de metri pătrați, în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR): „Nu vă place? Mutați-vă din sector!”

Publicat: 19 11. 2014, 14:46

23,21 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor – atât are Capitala. Suprafața scade la 16,27 metri pătrați în cazul locuitorilor Sectorului 3, ba chiar s-ar putea micșora și mai mult în viitor, dacă cel mai recent proiect al edilului Robert Negoiță va deveni realitate.

Este vorba despre o sală multifuncțională de spectacole, ce ar urma să fie construită în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR), pe latura sudică a Lacului Titan, în zona de acces dinspre Liceul Dante Alighieri, pe o suprafață de aproape 3.000 de metri pătrați.

Constituiți într-un grup civic, „Prietenii Parcului IOR” se luptă însă, de mai mult timp, pentru a împiedica ridicarea acestei clădiri.

„Acesta este parcul nostru drag, e singurul loc din sector unde ne mai refugiem de mizerie și de agitație.O să încercăm prin toate mijloacele juridice și civice să împiedicăm acest proiect, fiindcă nu este un proiect al nostru, al sectorului, ci al celor care vot contracte și așa mai departe”, a declarat pentru gândul Cristian Șoimaru, jurist și membru al Grupului Civic „Prietenii Parcului IOR”.

Consiliul Local al Sectorului 3 a adoptat Hotărârea nr. 124 privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu Parcul Titan-Balta Albă, pe 25 mai, potrivit informațiilor transmise la solicitarea gândul.

FOTO: www.primarie3.ro

Membrii grupului „Prietenii Parcului IOR” afirmă însă că au aflat doar întâmplător de acest lucru, cinci luni mai târziu: „Primăria a făcut totul pe ascuns”, acuză Șoimaru.

„Acum mi-am dat eu seama de ce: pentru că legea spune că un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) sau de Detaliu (PUD) poate fi atacat într-o anumită perioadă. Așa că au luat hotărârea aceasta pe șustache, fără să ne spună. Am aflat întâmplător, cu un coleg de-ai mei care este inginer de structuri și era implicat în cu totul alt proiect… El a mers la Compania Națională de Investiții de pe lângă Ministerul Dezvoltării, că așa cere procedura când vrei finanțare europeană. I-au cheamat pe toți într-o zi, erau foarte multe proiecte și deodată aud că cei de la Primăria Sectorului 3 vin cu acest proiect. El știa că eu sunt implicat, că au mai fost probleme în parcul acela – spre exemplu a fost o zonă lângă Bulevardul Grigorescu, care a fost retrocedată cumva, iar acum Primăria nu mai vrea să facă curățenie în ea – și mi-a zis Cristi, tu ai auzit ce vor să facă în parc? Și atunci, când am aflat, am scris pe grupul nostru Prietenii Parcului IOR și am decis să luăm atitudine”, a povestit juristul.

Primăria: „Nu s-au primit propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect”

Cu toata acestea, Primăria susține că, deși totul a fost supus dezbaterii publice, niciun cetățean nu a făcut, la vremea respectivă, vreo plângere: „Proiectul corespunzător acestei hotărâri a fost publicat pe site-ul oficial al Primăriei Sectorului 3 în data de 7.04.2014, pentru a fi supus dezbaterii publice. Menționăm că până la data de 17.04.2014, stabilită în baza art. 7 alin. alin. 4), nu s-au primit propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect, fiind respectate în consecință prevederile Legii nr. 52/2003„, se arată în răspunsul oficial.

Nici când vine vorba de zona în care clădirea va fi ridicată, reprezentanții instituției spun că nu sunt probleme: „Potrivit reglementărilor documentației de urbanism faza PUG aprobată cu Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 269/2000, prelungit conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 232/2012, terenul aferent proiectului de Sală Multifuncțională din parcul Titan-Balta Albă se află în zona V1a – Parcuri, grădini și scuaruri publice orășenești și fâșii plantate publice. În zona V1a sunt admise funcțiunile de spațiu plantat public constând în spații plantate, circulații pietonale dintre care unele ocazional carosabile pentru întreținerea spațiilor plantate și a oglinzilor de apă, mobilier urban, amenajări pentru joc și odihnă, construcții pentru expoziții, activități culturale (spații pentru spectacole și biblioteci în aer liber, pavilioane cu utilizare flexibilă sau cu diferite tematici), alimentație publică și comerț, adăposturi, grupuri sanitare, spații pentru administrare și întreținere, parcaje. De asemenea, zona V1a prezintă următorii indicatori: POT cu construcții, circulații, platforme=maxim 15%; CUT maxim 0.2 mp.ADC/mp.Teren. Proiectul Sălii Multifuncționale respectă indicatorii amintiți mai sus”, susțin reprezentanții instituției.

FOTO: Grupul Civic „Prietenii Parcului IOR”

FOTO: www.primarie3.ro

FOTO: www.primarie3.ro

„Documentația propusă nu respectă Regulamentul general de urbanism al municipiului București, depășind cu mult parametrii prevăzuți pentru zona V1a”, contrazic membrii grupului „Prietenii Parcului IOR”. 

Astfel, „conform anexei nr. 2 la legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, procentul de ocupare a terenului (POT) este definit ca raportul dintre suprafața construită amprenta la sol a clădirii și suprafața parcelei, iar coeficientul de utilizare a terenului (CUT) este raportul dintre suprafața construită desfășurată și suprafața parcelei. Suprafața construită la sol a obiectivului propus este de 2.531 metri pătrați, suprafața terenului este de 2.997 metri pătrați, prin urmare procentul de ocupare a terenului este POT=84.45%. Suprafața construită desfășurată a a obiectivului este de 5.600mp, suprafața terenului este 2.997mp prin urmare coeficientul de utilizare a terenului este CUT=1.86 . Bilanțul teritorial prezentat in documentația de PUD este eronat, deoarece datele clădirii propuse spre construire sunt raportate la o suprafață mult mai mare decat cea a terenului pe care urmează a fi amplasată. Parametrii tehnici ai obiectivului propus depasesc cu mult prevederile legale. Dacă documentația ar fi fost întocmită pentru zona studiată (58208mp) atunci parametrii propuși ar fi fost acceptabili, însă nu se poate face PUD pentru o suprafață de 5.8ha. Ar fi trebuit făcut un PUZ cu avizul Primariei Municipiului București”, au explicat aceștia.

Așadar, argumentele aduse de Primărie nu sunt decât „praf în ochi”, sunt de părere membrii grupului „Prietenii Parcului IOR”.

„Parcul Titan este foarte aglomerat de construcții de multe feluri, încă o construcție de 3000 de metri pătrați ar însemna încă un mare pas spre distrugerea aspectului său”, a afirmat un locuitor al sectorului. „Sala propusă de Negoiță are, de fapt, o fațadă înaltă cât un bloc cu aproape șapte etaje: 20 de metri și o lățime de 30 metri cu evazaj până la 50. Iar construcțiaia de deasupra, ecranul, ajunge până la 26 de metri cât un bloc cu aproape nouă etaje. Ni se spune că va fi îngropat în deal. Serios?! Oare cum poți acoperi cu pământ un bloc cu înălțime de la 4 la 7 etaje, când dealul are maxim 10 -12 m înălțime? Ei bine, sala este mai mare ca dealul, deci asta face ca dealul să fie ras și pastrată o movilță de care să se lipească fundul sălii”, a mai spus acesta.

Negoiță: „Nu vă place? Mutați-vă din sector!”

În plus, oamenii spun că aglomerație va crește și mai mult în zonă și va afecta nu doar zona parcului, dar și împrejurimile.

La o clădire cum previzionează ei, cu 2.000 de locuri pentru spectatori, înseamnă că de fiecare dată când va fi un eveniment vor aduce în jur 300 de automobile, care vor fi parcate la marginea parcului, într-o zonă care deja e problematică cu parcarea”, a afirmat Șoimaru. „Eu cred că parcul este o zonă de relaxare, acolo noi alergăm, ne plimbăm. Primarul a venit cu niște promisiuni din aceste fanteziste: că nici nu o să se vadă, că va fi încastrată în deal… Te plimbi pe alei și în loc să vezi verdeață, vezi ditamai clădirea”, a adăugat el.

Până acum, grupul civic amintit mai sus a încercat în repetate rânduri să blocheze proiectul. Deocamdată, totul a rămas fără ecou în rândul membrilor Consiliului Local al Sectorului 3.

„Pe 31 octombrie a fost o întâlnire ordinară a Consiliului Local. Eu și încă un coleg ne-am înscris la cuvânt și le-am spus, pe scurt, de ce considerăm că nu e bine. Din păcate, majoritate aceasta USL, care încă funcționează acolo, vrea să meargă înainte. Unii ne-au spus că în ședința următoare vor să pună pe masă un proiect prin care să anuleze hotărârea care s-a luat, dar apoi am primit semnale de mai mulți oameni că Primăria nu are de gând să facă asta sub nicio formă și că va trebui să punem noi multă presiune„, a explicat Șoimaru.

FOTO: www.primarie3.ro

„A mai fost o ședintă pe 10 noiembrie, dar nu ne-au dat voie să vorbim, că au zis că e ședință extraordinară. I-am rugat ca măcar după ce încheie ei ședința să ne asculte, dar au plecat imediat, nici măcar nu au vrut să ne asculte. Noi am fost foarte civilizați: am venit cu niște hârtii la noi, nu am țipat, nu i-am întrerupt, dar conform legii avem voie să asistăm. În ședința extraordinară nu s-a discutat deloc de acest proiect. Primarul este foarte dur, unora le-a spus Nu vă place? Mutați-vă din sector!„, a mai spus el.

Potrivit acestuia, nici membrii Consiliului nu au fost întru totul de acord de la început, dar s-au lăsat „convinși”: „Am citit în procesele verbale de la ședințele din octombrie, când s-a discutat despre asta, că au fost doar 20 de consilieri din 30 care au votat pentru. Deși era majoritate, pentru asemenea proiect era nevoie de majoritate de două treimi. S-a ridicat problema asta și până la urmă au reușit să mai convingă încă doi consilieri să voteze pentru și așa au fost 22″, a arătat Șoimaru. „E foarte distractiv pentru că sunt unii consilieri care joacă la două capete aaa, că eu nu am fost la ședință, că nu știu ce. Alții ne șoptesc uite la cine trebuie să mergeți, la Alice Barbu, soția actorului George Ivașcu (purtător de cuvând al Primăriei Sectorului 3, n. red), că ea este director la Casa Artelor, este proiectul ei, ea o să fie directoare dacă se construiește sala asta. Dar noi sperăm ca ceilați opt care au votat împotriva acestui proiect să inițieze procedurile, și sub presiune publică, cu argumente juridice, de mediu, să îi oprim”, a adăugat el.

FOTO: Facebook // Prietenii Parcului IOR

Grupul  „Prietenii Parcului IOR” a inițiat și o petiție online – „Spune NU betonării parcului IOR!” – care a adunat aproape 2.000 de semnături. În zadar însă: Primăria nu vea să o ia în considerare. În plus, sâmbătă, 22 noiembrie, la ora 12:00, un flash-mob va fi organizat în Parcul IOR, chiar în zona unde Robert Negoiță vrea să contruiască sala. Evenimentul nu are ca scop doar atragerea atenției asupra proiectului amintit, ci și asupra șantierelor dechise în parc în ultimul an.

„Când m-am mutat aici, am simțit că IOR va fi centrul activităților mele outdoor”, a povestit A.I., un locuitor al Sectorului 3. „Îmi place să alerg, să fac sport, îmi place natura. De doi ani și ceva încoace, parcul acesta e un șantier fără sfârșit, cu praf oriunde te duci, cu poluare fonică incredibilă, cu motoare de macarale… Tu vrei să scapi de zgomotul urban și dai de zgomotul uneori și mai intens din parc. Se betonează, rebetonează, estetizează – deși nu știu cine aprobă ororile acelea arhitecturale din parc,  – toalete roz!. Vara nici nu te poți plimba cu copilul, căci inhalezi și tu și el praful remanent în atmosferă de la toate lucrările lui Negoiță-Betonel„, a adăugat acesta.

FOTO: Grupul Civic „Prietenii Parcului IOR”

FOTO: Grupul Civic „Prietenii Parcului IOR”

În prezent, Proiectul de Sală Multifuncțională din parcul Titan – Balta Albă se află în etapa de procedură de avizare pentru obținerea autorizației de construire potrivit Legii nr. 50/1991. Finanțarea sălii multifuncționale aparține în proporție de 90% Companiei Naționale de Investiții S.A., Primăria Sectorului 3 contribuind cu o cotă parte de 10% din valoarea lucrărilor de construcții-montaj, potrivit răspunsului remis gândul de reprezentanții instituției.

Conform informațiilor Grupului Civic „Prietenii Parcului IOR”, bugetul estimat pentru realizarea proiectului este de circa 10 milioane de euro.