Robotul care ia decizii singur și recunoaște culori și imagini, creat de 10 elevi din Târgu-Jiu
Zece elevi ai Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” construiesc un robot cu care vor participa, în martie, la Competiția Națională de Robotică „First Tech Challenge” din București, unde vor reprezenta Gorjul.
Trei din cele 90 de echipe din România se vor califica la competiția organizată, la nivel internațional, de Statele Unite ale Americii.
Echipa din Târgu-Jiu care ar putea reprezenta România în Statele Unite ale Americii se numește „Technogods” și este formată din nouă băieți și o fată, toți fiind elevi din clasele a X-a, a XI-a și a XII-a, la profilul matematică-informatică intensiv.
„Competitia First Tech Challenge, organizată de Statele Unite ale Americii, se desfășoară în două etape. Prima etapă, etapa regională, va avea loc în lunile februarie și martie, unde toate echipele sunt convocate la un concurs amical. Participarea echipei Technogods este programată pentru data de 3 martie, la Timișoara. Acolo vom avea șansa să vedem ce au facut celelalte echipe și să testăm robotul pe o arenă oficială. Apoi, a doua etapă este cea națională, la Sala Polivalentă, din București, în perioada 23-25 martie”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Mihaela Runceanu, director adjunct și profesor de informatică al Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu.
Robotul construit de copii va trebui să ia decizii singur pentru o perioadă limitată de timp, să recunoască anumite culori și să așeze cuburi într-o anumită structură stabilită la începutul concursului.
„Copiii lucrează pentru a programa robotul să execute instrucțiunile în mod autonom, cât și să se asigure că totul va fi bine din punct de vedere mecanic. Momentan, robotul este funcțional în proporție de
75%, dar vom fi gata pentru faza regională, cât și pentru cea națională. Avantajul nostru în competiția de anul acesta este că îl avem ca mentor pe Alexandru Budin, momentan director tehnic la agenția de publicitate CP+B London, născut și crescut în Târgu-Jiu. El a mai construit roboți pentru Samsung, BBC, Gadget Show, în colaborare cu una dintre cele mai cunoscute companii de robotică din lume, Robo Challenge”, a afirmat Mihaela Runceanu.
Echipa mai are nevoie de ajutor financiar pentru a cumpăra piese, pentru transport, cazare și masă, la concursurile la care va participa. Până astăzi a cheltuit peste 13.000 de lei, bani strânși de la părinți, foști
elevi și câteva firme. ​
„A trebuit să folosim numai anumite tipuri de piese, destul de scumpe, de la distribuitori acreditați de concursul First, fiind disponibile numai în magazine din SUA. A durat mult până când am primit aceste piese. Am apelat în nenumărate ori la comunitatea locală, dar cu puțin succes, așa că a trebuit să ne descurcăm cu sponsorizări primite de la foști elevi, părinți și câteva firme, dar nu este suficient”, a precizat Mihaela Runceanu.
Echipa Technogods și-a amenajat un atelier într-o sală pusă la dispoziție de o societate, la Târgu-Jiu.
Elevii au început să construiască robotul la sfârșitul anului trecut.