Prima pagină » Știri » Robu, despre sirenele de alarmare în caz de dezastru: Un mijloc primitiv, doar derutezi oamenii. Soluția propusă de primarul orașului în care au murit oameni

Robu, despre sirenele de alarmare în caz de dezastru: Un mijloc primitiv, doar derutezi oamenii. Soluția propusă de primarul orașului în care au murit oameni

Robu, despre sirenele de alarmare în caz de dezastru: Un mijloc primitiv, doar derutezi oamenii. Soluția propusă de primarul orașului în care au murit oameni
Mai multe pe gandul.info

Primarul Timișoarei a afirmat, luni, la finalul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la care a participat și premierul Mihai Tudose, că sistemele de alarmare în caz de dezastru nu au niciun efect în cazul unei situații ca cea de duminică.

„Este o problemă generală în România. La astfel de evenimente degeaba tragi sirena, doar derutezi lumea. Este un mijloc primitiv care a funcționat când nu existau altfel de sisteme. Ar trebui ca cetățenii să primească pe SMS, cu o alertă care să le spună clar că nu este o alertă de la un prieten, ci este unul special, un mesaj în care să se spune că urmează să se întâmple, unde, când și ce trebuie să se facă. Am primit la ora 15.07 o avertizare de cod galben, se vorbea despre vânt la viteze de 55-60 kilometri pe oră, pe alocuri cu intensificări la 70 de kilometri pe oră. După vreo 20 de minute s-a comunicat, dar mie nu mi-a mai intrat, dar știu că s-a comunicat că e cod portocaliu, însă nu există acel sistem de a a transmite alerta la cetățean”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a precizat că a discutat cu premierul Mihai Tudose și despre capacitatea Enel, la nivelul județului Timiș fiind aproximativ 150 de localități fără curent electric, luni, precizând că reprezentanții companiei nu au făcut investiții.

„Eu am punctat că nu e vorba despre liderii locali Enel, cei locali sunt oameni care își fac treaba, cu care cooperăm foarte bine. Enel nu a făcut în termen de investiții ceea ce ar fi trebuit să facă și asta explică incapacitatea companiei de a remedia rapid defecțiunile și, pe deasupra, multele întreruperi care au loc în municipiul Timișoara. Nu suntem pe vârf de munte, avem iluminatul întrerupt în fiecare seară în oraș”, a afirmat Nicolae Robu.

Potrivit primarului Timișoarei, este de așteptat ca în anii următori să aibă loc „astfel de provocări ale naturii, în urma schimbărilor climaterice s-ar putea să ne confruntăm cu alte calamități cu care nu am fost obișnuiți”, astfel că autoritățile trebuie să se pregătească pentru a face față cu bine.

Cinci persoane și-au pierdut viața, duminică, în județul Timiș, în timpul furtunii puternice. Trei dintre acestea au murit într-un parc din Buziaș, după ce un copac a picat peste ele, o femeie a decedat la grădina zoologică din Timișoara, fiind lovită de o creangă, iar un tânăr de 24 de ani a murit după ce mașina în care se afla a fost strivită de poarta de intrare în oraș, de pe Calea Lugojului.

Poarta de intrare în Timișoara a fost construită în 1980 și reabilitată de municipalitate în urmă cu doi ani, primăria plătind peste 50.000 de euro pentru lucrările executate de o firmă privată.

Autor

Citește și