Rolul-cheie al României în NATO, printre temele Conferinței MAS / Alianța a consolidat prezența

Publicat: 13/04/2019, 08:41

Alianța Nord-Atlantică a consolidat prezența militară în zona Mării Negre, inclusiv în România, ca reacție la acțiunile „agresive” comise de Rusia, a afirmat recent secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice s-a deplasat la Tbilisi la sfârșitul lunii martie pentru Exercițiul militar NATO-Georgia 2019. „Marea Neagră are o importanță foarte mare pentru NATO și Georgia. Trebuie să înțelegem că avem de-a face cu o suplimentare semnificativă a forțelor ruse în regiunea Mării Negre, mai ales după anexarea ilegală a regiunii Crimeea. De asemenea, vedem acțiunile agresive ale Rusiei împotriva navelor ucrainene în apropierea Mării Azov, în zona Strâmtorii Kerci”, declara Jens Stoltenberg la Tbilisi, pe 26 martie, într-o conferință de presă organizată împreună cu premierul Georgiei, Mamuka Bakhtadze.

„Alianța Nord-Atlantică a suplimentat prezența în zona Mării Negre și colaborăm cu Georgia pentru contracararea provocărilor de securitate în zona Mării Negre. NATO are mai multe nave, o prezență aeriană mai mare, prin misiuni de poliție aeriană, de asemenea, o prezență mai mare la nivel terestru, spre exemplu în România, dar și prin colaborarea cu parteneri, precum Georgia, în regiunea Mării Negre. În acest moment, în Marea Neagră sunt două nave NATO, una din Marea Britanie și una din Franța. Iar, în urmă cu câteva zile, mai multe nave din cadrul Grupului naval NATO au participat la Exercițiul Poseidon, pentru eliminarea minelor. Avem trei state care au litoral: Turcia, Bulgaria și România, care sigur că au prezență în zona Mării Negre. Prin urmare, există o prezență suplimentară a NATO în regiunea Mării Negre. Și colaborăm, inclusiv cu Georgia, pentru contracararea provocărilor”, a adăugat Jens Stoltenberg, conform stenogramei discursului de la Tbilisi publicat pe site-ul Alianței Nord-Atlantice.

Exercițiul NATO-Georgia 2019 s-a desfășurat în perioada 18-29 martie. Jens Stoltenberg a efectuat o vizită la Tbilisi, unde s-a întâlnit cu președintele Georgiei, Salome Zourabișvili, și cu premierul Mamuka Bakhtadze. Secretarul general NATO a vizitat Centrul comun de antrenament NATO-Georgia alături de ministrul georgian al Apărării, Levan Izoria. Conform NATO, exercițiul reprezintă „un moment semnificativ în consolidarea cooperării politice NATO-Georgia”.

Statele Unite au inițiat la sfârșitul lunii martie, prin transferul a peste 300 de militari în Germania, o serie de teste privind noua strategie de mobilizare rapidă a trupelor în Europa în scopul suplimentării efectivelor pentru descurajarea unei posibile agresiuni a Rusiei. Peste 300 de militari americani de la Baza „Fort Bliss” din Texas au sosit inițial în Germania. În total, în Germania și Polonia urmau să fie transferați 1.500 de militari americani, care vor participa la exerciții comune cu trupele din aceste țări. Tancuri Abrams, vehicule blindate Bradley și alte echipamente militare americane au fost trimise în Olanda, urmând să ajungă în Germania și Polonia.

În urma anexării regiunii ucrainene Crimeea în 2014, Statele Unite au intensificat activitățile militare în Europa, în coordonare cu aliații din cadrul NATO. Strategia include staționarea de batalioane multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, sub comandamentul Marii Britanii, Canadei, Germanei și Statelor Unite. În plus, în cadrul „inițiativei privind capacitatea de reacție”, Alianța Nord-Atlantică elaborează planuri pentru transferul a câte 30 de unități terestre, aeriene și navale în 30 de zile pentru suplimentarea efectivelor în situații de conflict. În plus, NATO a anunțat înființarea a două comandamente militare – în Norfolk (Virginia) și în Ulm (Germania) – pentru eficientizarea transferului efectivelor militare peste Atlantic în Europa în situații de criză. România găzduiește Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est. „Abilitatea noastră de a suplimenta rapid efectivele de luptă în zonele operaționale este esențială pentru proiectarea imediată a forțelor pentru susținerea Alianței Nord-Atlantice”, a comunicat Comandamentul european al armatei SUA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Soția lui Geoană, diagnosticată cu CANCER LA SÂN! Mihaela a detaliat momentul CRUNT în care...
Rezultate la Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe Edu.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
6 abateri pt. care șoferii iau amenzi pe baza filmărilor video. Care sunt acestea?
Ce este Noul Front Popular, alianţa dintre socialişti, ecologişti şi comunişti ce a câştigat alegerile...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Vin direct la tine acasă. Interdicție pentru toți românii. Este ilegal în România
România, chinuită teribil de caniculă. Maximele incredibile la care ajung temperaturile
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
SAGA FESTIVAL 2024. Motivul invocat de Nicki Minaj, criticat dur și ironizat: "Ne afectează imaginea...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Au reapărut păduchii, iar selfie-urile sunt ocazia „perfectă” pentru răspândire
×