Rolul-cheie al României în NATO, printre temele Conferinței MAS / Alianța a consolidat prezența
This browser does not support the video element.
Alianța Nord-Atlantică a consolidat prezența militară în zona Mării Negre, inclusiv în România, ca reacție la acțiunile „agresive” comise de Rusia, a afirmat recent secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice s-a deplasat la Tbilisi la sfârșitul lunii martie pentru Exercițiul militar NATO-Georgia 2019. „Marea Neagră are o importanță foarte mare pentru NATO și Georgia. Trebuie să înțelegem că avem de-a face cu o suplimentare semnificativă a forțelor ruse în regiunea Mării Negre, mai ales după anexarea ilegală a regiunii Crimeea. De asemenea, vedem acțiunile agresive ale Rusiei împotriva navelor ucrainene în apropierea Mării Azov, în zona Strâmtorii Kerci”, declara Jens Stoltenberg la Tbilisi, pe 26 martie, într-o conferință de presă organizată împreună cu premierul Georgiei, Mamuka Bakhtadze.
„Alianța Nord-Atlantică a suplimentat prezența în zona Mării Negre și colaborăm cu Georgia pentru contracararea provocărilor de securitate în zona Mării Negre. NATO are mai multe nave, o prezență aeriană mai mare, prin misiuni de poliție aeriană, de asemenea, o prezență mai mare la nivel terestru, spre exemplu în România, dar și prin colaborarea cu parteneri, precum Georgia, în regiunea Mării Negre. În acest moment, în Marea Neagră sunt două nave NATO, una din Marea Britanie și una din Franța. Iar, în urmă cu câteva zile, mai multe nave din cadrul Grupului naval NATO au participat la Exercițiul Poseidon, pentru eliminarea minelor. Avem trei state care au litoral: Turcia, Bulgaria și România, care sigur că au prezență în zona Mării Negre. Prin urmare, există o prezență suplimentară a NATO în regiunea Mării Negre. Și colaborăm, inclusiv cu Georgia, pentru contracararea provocărilor”, a adăugat Jens Stoltenberg, conform stenogramei discursului de la Tbilisi publicat pe site-ul Alianței Nord-Atlantice.
Exercițiul NATO-Georgia 2019 s-a desfășurat în perioada 18-29 martie. Jens Stoltenberg a efectuat o vizită la Tbilisi, unde s-a întâlnit cu președintele Georgiei, Salome Zourabișvili, și cu premierul Mamuka Bakhtadze. Secretarul general NATO a vizitat Centrul comun de antrenament NATO-Georgia alături de ministrul georgian al Apărării, Levan Izoria. Conform NATO, exercițiul reprezintă „un moment semnificativ în consolidarea cooperării politice NATO-Georgia”.
Statele Unite au inițiat la sfârșitul lunii martie, prin transferul a peste 300 de militari în Germania, o serie de teste privind noua strategie de mobilizare rapidă a trupelor în Europa în scopul suplimentării efectivelor pentru descurajarea unei posibile agresiuni a Rusiei. Peste 300 de militari americani de la Baza „Fort Bliss” din Texas au sosit inițial în Germania. În total, în Germania și Polonia urmau să fie transferați 1.500 de militari americani, care vor participa la exerciții comune cu trupele din aceste țări. Tancuri Abrams, vehicule blindate Bradley și alte echipamente militare americane au fost trimise în Olanda, urmând să ajungă în Germania și Polonia.
În urma anexării regiunii ucrainene Crimeea în 2014, Statele Unite au intensificat activitățile militare în Europa, în coordonare cu aliații din cadrul NATO. Strategia include staționarea de batalioane multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, sub comandamentul Marii Britanii, Canadei, Germanei și Statelor Unite. În plus, în cadrul „inițiativei privind capacitatea de reacție”, Alianța Nord-Atlantică elaborează planuri pentru transferul a câte 30 de unități terestre, aeriene și navale în 30 de zile pentru suplimentarea efectivelor în situații de conflict. În plus, NATO a anunțat înființarea a două comandamente militare – în Norfolk (Virginia) și în Ulm (Germania) – pentru eficientizarea transferului efectivelor militare peste Atlantic în Europa în situații de criză. România găzduiește Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est. „Abilitatea noastră de a suplimenta rapid efectivele de luptă în zonele operaționale este esențială pentru proiectarea imediată a forțelor pentru susținerea Alianței Nord-Atlantice”, a comunicat Comandamentul european al armatei SUA.