Prima pagină » Știri » Român RĂPIT în Burkina Faso. Primul mesaj audio al răpitorilor: „Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorții ostaticului”. Reacția Guvernului

Român RĂPIT în Burkina Faso. Primul mesaj audio al răpitorilor: „Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorții ostaticului”. Reacția Guvernului

Cine revendică atacul

UPDATE 5 –  Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso continuă procedurile de verificare a autenticității mesajului audio difuzat în presă, informează MAE într-un comunicat remis gândul. Având în vedere specificul acestei operații, procedurile de verificare pot să dureze, nefiind așteptat un rezultat imediat. În cazul care se va confirma autenticitatea mesajului, Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se încadrează în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen.

UPDATE 4 – Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a anunțat, marți, că a discutat cu secretarul general Interpol, Jürgen Stock, despre cazul românului răpit în Burkina Faso, pentru a obține un schimb de informații, având în vedere faptul că Interpol are o lungă experiență în problematici de tip terorist. „Am discutat astăzi cu domnul secretar general al Interpol despre cazul cetățeanului român răpit în Burkina Faso și despre evoluția acestei situații. Suntem interesați să avem un schimb de informații cu Interpol în acest caz, având în vedere experiența acestei organizații în problematicile de tip terorist”, a declarat vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne.

UPDATE 3 – Situația românului răpit în Burkina Faso este gestionată de celula de criză de la nivelul Ministerului de Externe, care va transmite și toate comunicările publice, a declarat premierul Victor Ponta, precizând că președintele Iohannis a fost informat și că foarte posibil se va întâlni marți cu acesta.

UPDATE 2 – Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, aflat la Bruxelles, se întoarce, marți, de urgență în țară, în urma informațiilor apărute în presă despre românul răpit în Burkina Faso, au precizat pentru MEDIAFAX surse diplomatice.

UPDATE 1 – MAE precizează că autoritățile române reprezentate în Celula de criză verifică „în regim de urgență” veridicitatea informațiilor prezentate în știrea de presă, inclusiv a mesajului audio, prin care gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune revendică răpirea românului din Burkina Faso, transmite Mediafax.

Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.

Afirmând că vorbește în numele lui „Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune”, autorul acestei înregistrări audio în arabă „îndeamnă Guvernul român să acorde o atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deținut de către grupare”.

„Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorții ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-și elibereze cetățeanul”, adaugă el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucureștiul.

Românul, ofițer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul și Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.

Înregistrarea difuzată de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicări jihadiste, se încheie cu o reiterare a jurmântului de credință față de rețeaua teroristă Statul Islamic (SI), prestat săptămâna trecută în numele grupării salafiste Al-Mourabitoune de către Adnan Abou Walid Sahraoui și dezmințit imediat într-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.

„Gruparea dezminte apartenența la Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) și orice legătură organizațională cu frații din această grupare, de la înființarea sa și până în prezent”, dă el asigurări.

Această revendicare apare, deci, ca un nou episod în lupta pentru influență în interiorul Al-Mourabitoune. Gruparea a fost înființată în 2013 prin fuziunea între gruparea lui Mokhtar Belmokhtar și Mișcarea pentru Unicitate și Jijad în Africa de Vest (MUJAO), una dintre formațiunile jihadiste din nordul Mali vizate de Operațiunea franceză Serval, lansată în 2013.

În comunicatul care-i este atribuit, Mokhtar Belmokhtar considera actul jurării credinței către SI și „califului musulmanilor Abu Bakr al-Baghdadi” nul și neavenit și reafirma credința grupării Al-Mourabitoune în liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri.

Specialiști în aceste probleme din cadrul agenției mauritane au interpretat aceste declarații contradictorii ca semnul ascensiunii lui Adnan Abou Walid Sahraoui în ierarhia grupării și disensiunile care ar putea conduce la scindarea acesteia.

Un expert mauritan în jihadismul din Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede în declarația atribuită lui Adnan Abou Walid Sahraoui o „creștere a puterii” acestui rival al lui Belmokhtar.

Adnan Abou Walid Sahraoui s-a pronunțat în mai multe rânduri în numele Mujao, dar și al Al-Mourabitoune, pentru a revendica răpiri, atacuri sau atentate sinucigașe în nordul Mali.

 

Citește și