Prima pagină » Știri » Românca arestată în Olanda a fost iubita lui Radu Dogaru la momentul furtului de tablouri

Românca arestată în Olanda a fost iubita lui Radu Dogaru la momentul furtului de tablouri

Românca arestată în Olanda a fost iubita lui Radu Dogaru la momentul furtului de tablouri
Românca arestată în Olanda și audiată în dosarul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam era iubita unuia dintre suspecții arestați în acest caz, respectiv a lui Radu Dogaru, în perioada plănuirii și comiterii infracțiunii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.

Românca arestată în Olanda și audiată în dosarul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam era iubita unuia dintre suspecții arestați în acest caz, respectiv a lui Radu Dogaru, în perioada plănuirii și comiterii infracțiunii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.

Potrivit acelorași surse, tablourile ar fi fost duse, după furt, în locuința din Rotterdam a tinerei în vârstă de 19 ani. Tot acolo ar fi fost decupate și scoase din rame pânzele furate.

Pentru a face legătura între româncă și furtul de tablouri, anchetatorii olandezi au vizionat zeci de ore de înregistrări ale camerelor de supraveghere, au mai spus sursele citate.

Românca se numește Natașa Timofei și este originară din același oraș cu doi dintre suspecții din acest caz, respectiv din Măcin, județul Tulcea, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse din Poliție.

Astfel, în același oraș au domiciliul Alexandru Bitu și Eugen Darie, în timp ce al treilea suspect din dosarul furtului, Radu Dogaru, este originar dintr-o localitate de lângă Măcin, potrivit unor surse judiciare.

Natașa Timofei a fost audiată de trei anchetatori români în legătură cu furtul tablourilor de la muzeul din Rotterdam, în condițiile în care aceasta era prietenă cu unul dintre suspecți, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali ai Poliției Române.

Potrivit surselor citate, tânăra a fost audiată de doi ofițeri ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) din Poliția Română și un procuror de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Aceleași surse au precizat că românca în vârstă de 19 ani a fost arestată pentru o serie de infracțiuni comise pe teritoriul olandez care nu au nicio legătură cu spargerea de la muzeu.

Cu toate acestea, cei trei anchetatori români au plecat imediat în Olanda să o audieze, în condițiile în care tânăra ar fi avut o legătură strânsă de prietenie cu unul dintre cei trei suspecți de furtul tablourilor și se presupune că ar putea deține atât informații referitoare la furtul în sine, cât și date care să conducă la locul în care au fost ascunse operele de artă.

Potrivit polițiștilor olandezi, românca este suspectată că a ajutat la ascunderea tablourilor înainte de presupusul lor transfer spre România, a relatat AFP.

Poliția olandeză a lansat un apel către eventuali martori și a difuzat la televiziune imagini din timpul furtului surprinse de camere de supraveghere, în care apar doi hoți intrând în muzeu la ora locală 3.22 și 25 de secunde (4.22 și 25 de secunde, ora României) și plecând de la fața locului 96 de secunde mai târziu.

„S-ar părea, potrivit anchetei, că picturile au fost duse într-o locuință din Rotterdam imediat după furt”, a anunțat poliția. „Este probabil ca pânzele să fi scoase din rame acolo, după care, mai târziu, să fi fost transferate către România”, potrivit aceleiași surse.

„Femeia în vârstă de 19 ani arestată este una dintre persoanele care locuiau în acea locuință”, a subliniat poliția olandeză.

Șapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin și Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt „Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” și „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” și „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Trei dintre suspecți – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Radu Dogaru – au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Radu Dogaru au fost arestați pentru modul organizat în care au acționat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin și pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arăta instanța Judecătoriei Sectorului 5 în motivarea deciziei.

Suspecții voiau să dea foc tablourilor, din cauza situației generate, au spus reprezentanții DIICOT, la Tribunalul București, precizând că există o interceptare în acest sens.

În fața judecătorilor Tribunalului București, procurorul DIICOT a arătat Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: „Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem”.

În acest caz a fost reținut și asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu, Petre Condrat, pentru tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracțiune. Condrat a fost eliberat în 29 ianuarie din arestul Poliției Capitalei, după ce a dat declarații procurorilor DIICOT.

Șeful Poliției Române, Petre Tobă, a declarat că are certitudinea că, la un moment dat, o parte a tablourilor furate anul trecut de la muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost în România.

Surse judiciare au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele în care se aflau și ținute o perioadă în localitatea Măcin din județul Tulcea, „în pungi de un leu”, iar când au vrut să le vândă, hoții nu au știut ce preț să ceară pe ele.

Citește și