România a folosit abuziv legislația pentru a reduce libertatea de exprimare a cetățenilor, arată un raport al Amnesty International

România a folosit abuziv legislația pentru a reduce libertatea de exprimare a cetățenilor, arată un raport al Amnesty International
Autoritățile române au folosit abuziv legislația pentru a limita libertățile / Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ
Publicat: 13/04/2021, 17:59
Actualizat: 14/04/2021, 13:03

Odată cu pandemia care a debutat în 2019 s-a înregistrat și o creștere a controlului statului asupra justiției și mass-media, fiind puse în pericol minoritățile care sunt deja supuse unui anumit grad de discriminare în Europa Centrală și de Sud-Est, transmite organizația de supraveghere a respectării drepturilor internaționale Amnesty Internațional în raportul său anual publicat luni, potrivit BalkanInsight.

„COVID-19 a adâncit inegalitatea”

Secretarul general al Amnesty, Agnes Callamard, a afirmat într-un comunicat de presă: „COVID-19 a expus în mod brutal și a adâncit inegalitatea atât în interiorul diverselor țări, cât și între țări și a evidențiat desconsiderarea uluitoare pe care o au liderii noștri față de omenire”.

Raportul, „Starea drepturilor omului în lume”, care acoperă 149 de țări, relevă că guvernele „au luat măsuri insuficiente pentru a proteja jurnaliștii și pe cei care denunță anumite situații, inclusiv angajații din domeniul sănătății, vizându-i uneori pe cei care au criticat modul în care guvernul a abordat pandemia de COVID-19”.

Fenomenul a avut loc în mai multe țări, printre care Albania, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Kosovo, Polonia, Serbia și Turcia.

Guvernele s-au folosit abuziv de legislație

Guvernele din țări precum Bosnia, Ungaria, Polonia, România, Rusia, Serbia și Turcia au „folosit abuziv legislația existentă și noua legislație pentru a reduce libertatea de exprimare”.

Majoritatea țărilor din Europa Centrală și din Sud-Estul Europei s-au confruntat cu probleme legate de libertatea presei, iar jurnaliști de investigație din Kosovo s-au confruntat cu amenințări, insulte și atacuri, arată raportul.

În Macedonia de Nord, „angajatorii nu au reușit să pună în aplicare măsurile legate de COVID-19 pentru a sprijini părinții care lucrează, afectând în mod disproporționat femeile, dintre care unele au avut salariile reduse în mod ilegal dacă și-au luat concediu”.

În Republica Moldova, mai arată raportul, „măsurile adoptate pentru a gestiona pandemia de COVID-19 au dus la reducerea altor dispoziții medicale și la suspendarea temporară a serviciilor care nu sunt de urgență”.

Pandemia i-a afectat grav pe rezidenții din aziluri din Slovenia, care au „reprezentat aproape 60% din toate decesele provocate de COVID-19”, se menționează în raportul Amnesty.

În Turcia, „a continuat hărțuirea judiciară a jurnaliștilor, politicienilor, activiștilor, a utilizatorilor de rețele sociale și a apărătorilor drepturilor omului”.

Comunitățile marginalizate și refugiații

Romii și persoanele aflate în mișcare, precum refugiații și solicitanții de azil, au suportat „carantine forțate” discriminatorii în Bulgaria, Grecia, Ungaria, Serbia și Slovacia.

În Bulgaria, raportul scrie că „pandemia de COVID și blocarea la nivel național au accentuat discriminarea deja răspândită împotriva romilor”.

În municipiul Burgas, autoritățile au folosit drone cu senzori termici pentru a lua de la distanță temperatura locuitorilor romi și pentru a le monitoriza mișcările. În orașul Iambol, autoritățile au folosit avioane pentru a „dezinfecta” cartierul romilor, unde se înregistraseră cazuri de COVID-19. „Astfel de măsuri au fost aplicate doar comunităților de romi”, se arată în raport.

Multe țări au încercat să le interzică intrarea solicitanților de azil și refugiaților sau să le limiteze drepturile. Despre situația din Croația, raportul spune că organizațiile umanitare au documentat peste 15.000 de cazuri de expulzări, adesea însoțite de violență și abuzuri.

„Datorită restricțiilor COVID-19, accesul solicitanților de azil la centrele de cazare a fost restricționat, ONG-urile care oferă asistență juridică gratuită și sprijin psiho-social fiind forțate să își oprească activitatea”, se adaugă în raport.

În Bosnia și Herțegovina, mii de migranți și solicitanți de azil care traversează țara în drum spre UE nu au primit „acces efectiv la azil și condiții adecvate de găzduire”.

Raportul mai arată că, în timpul pandemiei, Serbia, Bosnia, Kosovo și Muntenegru și-au diminuat eforturile de urmărire penală și pedepsire a autorilor crimelor de război comise în războaiele din anii ’90.

„Serbia nu a reușit să pună sub acuzare pentru crime de război niciun fost comandant de poliție sau din armată, iar rezolvarea cazurilor de persoane dispărute a fost stagnată”, subliniază raportul.

În ceea ce privește Republica Cehă, raportul a menționat îngrijorarea că „transferul de arme către coaliția condusă de Arabia Saudită / Emiratele Arabe Unite ar putea fi folosit pentru a comite sau facilita încălcări grave ale drepturilor internaționale ale omului și ale dreptului umanitar în conflictul din Yemen”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu