România a înțeles și fructificat potențialul aviației. FIFOR face declarații, după două accidente aviatice militare într-o singură lună. Florin Rotaru a murit CARBONIZAT într-un avion vechi de 50 de ani
„România a fost una dintre primele țări din lume care au înțeles și fructificat potențialul aviației, atât în dimensiunea civilă, cât și în cea militară, iar printre personalitățile de rang internațional care, prin invențiile și activitatea lor de avangardă au contribuit la scrierea primelor pagini ale fascinantei istorii a zborului umanității s-au numărat și aviatori români de seamă, precum Traian Vuia, Aurel Vlaicu sau Henri Coandă. (…) Din păcate, în rândurile escadrilei din ceruri aviatorii nu intră doar în timp de război. Fiecare clipă a zborului, în orice condiții și vremuri istorice s-ar desfășura, înseamnă o luptă cu limitele tehnologiei, înseamnă un risc asumat deopotrivă în misiuni reale, de luptă, cât și în misiuni de antrenament. Chiar în urmă cu două săptămâni, la 7 iulie, deasupra aerodromului militar de la Fetești, căpitan-comandorul Florin Rotaru își pierdea viața într-un tragic accident. Armata României deplânge moartea prematură a unui pilot tânăr, bun profesionist, un model de inspirație și curaj, o viață dedicată pasiunii pentru zbor însă ale cărei aripi au fost frânte mult prea devreme”, a scris pe Facebook ministrul Apărării, Mihai Fifor.
Acesta a menționat și accidentul aviatic din 16 iulie, când aeronava IAR-99 s-a prăbușit în apropiere de Bacău însă, din fericire, copiloții se află în afara oricărui pericol.
„Obiectivele majore ce privesc Forțele Aeriene rămân asigurarea capacității de descurajare credibilă și apărare a spațiului aerian, continuarea modernizării și dezvoltării infrastructurii aerodromurilor, precum și îndeplinirea angajamentelor asumate de România în relația NATO, UE și partenerii aliați. Guvernul României își respectă angajamentul asumat prin Programul de Guvernare, acordând o maximă importanță consolidării capacității de apărare a țării și acționând pentru îndeplinirea obiectivelor majore atât în domeniul înzestrării, cât și în cel al pregătirii și instruirii trupelor. În 2018, pentru al doilea an consecutiv, bugetul alocat apărării reprezintă 2 la sută din PIB. Procentul cheltuit pentru înzestrare în anul 2017 a situat țara noastră pe primul loc în cadrul Alianței, cu 33 la sută. Tot pe primul loc se află România și în ceea ce privește rata creșterii bugetului apărării în 2017, comparativ cu anul precedent”, a mai spus Fifor.
Ministrul a mai subliniat, în aceeași postare, că programul de înzestrare cu sistemele de apărare sol-aer „Patriot” este, de asemenea, în grafic. Au fost realizate deja plățile pentru primul dintre cele șapte sisteme de ultimă generație care vor intra în dotarea Armatei României, patru dintre aceste sisteme fiind destinate Forțelor Aeriene.
„Stimați aviatori militari, În virtutea bunelor tradiții ale aviației militare, vă cer să vă slujiți în continuare țara cu același devotament precum al înaintașilor dumneavoastră, și vă îndemn să vă păstrați curajul de a apăra, din aer dar și de la sol, oriunde și oricând patria, animați în permanență de hotărârea de a învinge! Această aniversare îmi oferă plăcuta ocazie de a vă transmite salutul meu călduros și aprecierea deosebită față de dăruirea și profesionalismul cu care dumneavoastră – militarii de toate gradele și personalul civil contractual din Forțele Aeriene Române, bărbați și femei, aflați în slujba țării, sub drapelul tricolor – vă îndepliniți misiunile de apărare a patriei, a libertății poporului român”, a mai scris Mihai Fifor.