România a intrat oficial în CERN. Iohannis, la ceremonia de la Geneva
La data de 17 iulie 2016, România a devenit membru cu drepturi depline al CERN, iar pentru a marca evenimentul, drapelului României va fi ridicat alături de cele ale celorlalți membri CERN, luni, 5 septembrie, la Geneva. La eveniment participă președintele Klaus Iohannis, ministrul Educației, Mircea Dumitru, câțiva cercetători români care deja colaborează cu CERN și doi olimpici naționali la Fizică.
Procesul de aderare a României la CERN a început în 2008, însa cooperarea dintre Romania și comunitatea științifica a CERN are o istorie de un sfert de secol. În prezent, România participă, cu aproape 100 de specialiști, la 8 experimente CERN prin Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, scrie tvr.
Organizația europeană de cercetare științifică operează cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare, situat la câțiva kilometri nord-vest de Geneva, la granița dintre Elveția și Franța, și realizează numeroase experimente de diferite tipuri, la care lucrează aproximativ jumătate din comunitatea mondială a fizicii particulelor.
Fondată în 1954, organizația are în prezent 22 de state membre: Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Grecia, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Regatul Unit al Marii Britanii, Slovacia, Suedia, Ungaria și Israel – unica țară non-europeană. SUA, Federația Rusă, India, Japonia, JINR (Joint Institute for Nuclear Research, Rusia), UNESCO și UE au statut de observator.